10 Tips voor een betere nachtrust voor je kind

12 juli 2023

Goed slapen hangt bij kinderen af van diverse factoren. Regelmaat, een rustige slaapomgeving en gezonde gewoonten overdag zijn de dingen die kinderen nodig hebben voor een goede nachtrust.

65% van de jongeren slaapt slecht

Wat is een goede nachtrust

Waar het bij goede nachtrust om gaat is het in slaap vallen en daarna ook het blijven slapen… Binnen 20 minuten vallen de meeste kinderen in slaap. Hoe lang het precies duurt hangt af van hoe moe het lichaam is. Een bedtijdroutine helpt kinderen te ontspannen voordat ze naar bed gaan. Daardoor kunnen ze gemakkelijker in slaap vallen. Wat je vooral niet moet doen is net van te voren heel actief zijn.

Een paar keer per nacht worden kinderen even wakker, maar vaak hebben ze dat niet eens door. Na zo’n waakperiode vallen kinderen vanzelf weer in slaap.

Tips om je kind beter te laten slapen

Tip 1) Regelmaat

Een vast tijdstip waarbij je met je avond routine gaat beginnen stimuleert een goed slaappatroon. Bijvoorbeeld; in bad, verhaaltje en dan slapen. Wanneer de kids ouder zijn kun je hier ook nog een kort ouder/kind gesprekje aan toe voegen.

Tip 2) Ontspanning

Per kind verschilt het hoelang ze nodig hebben om in het ritme te komen om in slaap te vallen. Wat helpt is om voor het slapen even rustig een boek te lezen, ook zachte muziek of een luisterboek zijn rustgevend. Sommige kinderen hebben baat bij ademhalingsoefeningen.

Tip 3) Regelmatige slaap- en waaktijden

Om de biologische klok van je kind in een vast patroon te houden is het verstandig om de slaap en ontwaaktijden met niet meer dan 1,5 uur verschil per dag te verleggen. Dit geldt zowel voor de schooldagen, weekenden maar ook de vakanties.

Tip 4) Dutjes overdag

In de meeste gevallen stoppen kinderen met middagdutjes tussen de 3 en 5 jaar oud. Wanneer je kindje na zijn 5de levensjaar nog steeds een dutje overdag doet probeer deze dan niet langer dan 20 minuten te houden. Langere dutjes maken het inslapen in de avond alleen maar lastiger.

Tip 5) Een veilig gevoel

Is jouw kind angstig in het donker of om alleen te zijn? Zorg dan dat ze geen enge tv-programma’s of films kijken voordat ze gaan slapen. Een klein stopcontactlampje of nachtlampje is vaak ook fijn, zo hoeven ze niet in een donkere kamer te slapen. Als je kind een nachtlampje gebruikt kies dan een zwakke, warmgekleurde lamp in plaats van een heldere, witte lamp.

Tip 6) Licht en geluid in de slaapkamer
Controleer of de slaapkamer van je kind te licht of te lawaaierig is om in te slapen. Blauw licht van televisies, computerschermen, telefoons en tablets onderdrukken het melatoninegehalte en vertraagt ​​de slaperigheid. Het helpt om;

  • apparaten minstens een uur voor het slapengaan uit te schakelen
  • schermen ‘s nachts uit de kamer van je kind te houden
  • de (blauwe) lichten een uur voor het slapengaan te dimmen voor jonge kinderen

Tip 7) Vermijd de klok
Als je kind vaak de tijd controleert verplaats de klok dan naar een plek waar het vanuit bed niet te zien is.

Tip 8) Eet op normale tijdstippen

Als je kind te veel of te weinig eet dan is je kind sneller onrustig, dit zorgt ervoor dat ze moeilijker in slaap komen. Eet ook niet te laat, met een vol gevoel naar bed is niet prettig en zorgt ook voor moeilijker inslapen.

TIp 9) Zorg overdag voor genoeg daglicht.
Wanneer je kind overdag (met name ’s ochtends) voldoende daglicht ziet bevordert dat de melatonine. Dit helpt ervoor dat je kind zich overdag wakker en alert voelt en tegen bedtijd dan ook slaperig is. Laat ze overdag dan ook lekker buitenspelen.

Tp 10). Let op wat ze drinken
In energiedrankjes, koffie, thee, chocolade en cola zit cafeïne. Hierdoor raak je moeilijker in slaap. Raad je kind daarom ook af om deze dingen te eten/drinken.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

Ontwerp-zonder-titel-2

Dit is waarom je als student een goedkope zorgverzekering wil

Als student is het belangrijk om een goede zorgverzekering te hebben, maar niet altijd staat je budget dat toe. Een...
Ontwerp-zonder-titel-1

Zorg en gezondheid: waar let je op bij de keuze voor de juiste verzekering?

De zorgverzekering is een verplichte verzekering om af te sluiten. Dat is niet zonder reden: het is immers een hele...
dierendag dierenvriend

Een extra knuffel voor de huisdieren op 4 oktober

Als kind keek ik het liefst programma’s met dieren, zoals Pippi langskous! Ik wilde dit later ook, en stiekem nog steeds. Een...