10 tips voor je belastingaangifte

5 maart 2023

Wij als de ‘gewone mens’ komen vaak al best een eind met onze belastingaangifte, maar we zijn tenslotte geen belastingadviseurs. En dus gingen we opzoek naar een paar goede tips die je kunt gebruiken om je belastingaangifte te doen.

Bespaar tips

1. Betaal niet onnodig teveel

Volgens de Bond voor Belastingbetalers (inderdaad, die bestaat) betalen Nederlanders samen jaarlijks 90 tot 250 miljoen euro overbodige belasting. Vaak komt dat door een gebrek aan kennis, of omdat de automatisch ingevulde gegevens onjuist zijn en niet goed worden gecontroleerd.

Veel van je gegevens worden automatisch al voor je ingevuld. In de meeste gevallen kloppen ze, maar soms kan er een foutje in zitten, dus controleer alle vooraf ingevulde gegevens daarom goed.

2. Neem aangiftes van vorige jaren even onder de loep

Als je toch de administratie overhoophaalt om alles te controleren… denk dan ook eens aan de jaren vóór 2022. Want misschien nam je die vooraf ingevulde aangifte toen wél voor lief, of blijken er toch aftrekposten te zijn waarvan je toen geen gebruik van hebt gemaakt. Het kan dus slim zijn om ook de aangiftes van eerdere jaren eens onder de loep te nemen met de onderstaande tips in het achterhoofd.

3. Aangifte voor 1 april uiterlijk 1 juli uitgekeerd

Je hoeft echt niet op 1 maart klokslag 00.00 uur achter je laptop te kruipen, maar het is wel een voordeel als je de belastingaangifte vóór 1 april doet. Dan verzekert de Belastingdienst namelijk dat je uiterlijk 1 juli het geld uitgekeerd krijgt.

4. Bekijk je aftrekposten nauwkeurig

Aftrekposten zijn nóóit vooraf voor ingevuld. En er zijn toch best veel zaken waarvoor je belasting mag aftrekken:

  • Als je in 2022 een bedrag van minimaal €60 (en minstens 1% van je verzamelinkomen) aan goede doelen hebt gedoneerd, mag je die giften aftrekken van je belastbare inkomen.
  • Onder bepaalde voorwaarden mag je de kosten voor medicijnen, geneeskundige hulp en andere behandelingen aftrekken.
  • Heb je een koopwoning? Dan mag je mogelijk een aantal kostenposten aftrekken van je belastbare inkomen.

– Welke kosten zijn aftrekbaar en welke heffingskortingen zijn er? Je leest het hier. –

5. Verdeel aftrekposten over jezelf en je (fiscaal) partner

Doe je de aangifte samen met je partner? Dan is het zonde om dat fiscaal partnerschap niet optimaal te benutten. Het kan namelijk lonen om bepaalde aftrekposten, zoals studiekosten of de hypotheekrente, zo gunstig mogelijk te verdelen per persoon. Hetzelfde geldt wanneer de ene partner flink meer vermogen in box 3 bezit dan de ander.

Je krijgt, terwijl je de aangifte doet, ‘live’ te zien hoeveel belasting je samen moet betalen of terugkrijgt. Het kan dus lonen om tijdens te aangifte te ‘schuiven’ met de aftrekposten. En ben je vorig jaar gescheiden? Dan mag je tóch over heel 2022 belastingaangifte doen samen met je ex-partner.

6. Maak slim gebruik van een wisselend inkomen

Bij een sterk wisselend inkomen over de afgelopen jaren kan het zijn dat je gebruik kunt maken van de middelingsregeling. Je neemt dan het gemiddelde inkomen over 3 aaneengesloten kalenderjaren, en berekent vervolgens hoeveel belasting je over dat gemiddelde inkomen moet betalen.

Dat kan bijvoorbeeld gunstig zijn als je in vorige jaren een lager inkomen had dan het jaar waarover je nu aangifte doet. Middeling kan voordelig zijn als:

  • je als zzp’er werkt en een wisselend inkomen heeft
  • je afgelopen jaar minder bent gaan werken
  • je na je studie fulltime bent gaan werken en daarvoor een bijbaan had
  • je in de afgelopen jaren bent gestopt met werken (vrijwillig of door ontslag)
  • je onbetaald verlof heeft opgenomen

Overigens wordt de mogelijkheid tot het middelen van inkomen afgeschaft. Officieel is dat al gebeurd, maar de mogelijkheid blijft nog even bestaan. De laatste 3 aaneengesloten jaren waarover gemiddeld kan worden zijn 2022, 2023 en 2024.

Praktische zaken

7. Pak alle nodige papieren er vast bij

Logisch! Dat denk je misschien. Maar je zal niet de eerste zijn die aan de belastingaangifte begint, om er vervolgens achter te komen dat het tóch wel handig was geweest als die WOZ-beschikking gewoon van tevoren klaarlag.

8. Aangifte via een app?

Dat is in veel gevallen mogelijk! Via de app ‘Aangifte inkomstenbelasting’ van de Belastingdienst kun je dat eenvoudig doen. Bij sommige situaties is aangifte via de app niet mogelijk.

Tips voor 2023:

9. Voorkom volgend jaar het afdragen van een groot bedrag

Als je situatie in 2023 behoorlijk verandert ten opzichte van vorig jaar – of als dat al gebeurd is – dan kan het zijn dat je dit jaar ongemerkt te weinig belasting betaalt. Dit gebeurt vaak bij startende ondernemers.

Als je denkt dat dat het geval is, dan kun je een voorlopige aanslag aanvragen bij de Belastingdienst. Daarin kun je het te verwachten inkomen voor dit jaar opgeven, waarmee de Belastingdienst een schatting maakt van hoeveel belasting je moet betalen. Je kunt dit dan in termijnen betalen en hiermee voorkomt je dat je volgend jaar ineens een groot bedrag moet af dragen.

– voorlopige aanslag aanvragen –

10. De Wet – toekomst pensioenen – in werking

Naar alle waarschijnlijkheid treedt vanaf 1 juli 2023 de Wet toekomst pensioenen in werking. Dat heeft als gevolg dat de berekening van je jaarruimte in positieve zin verandert: voor veel mensen geldt – waarschijnlijk – dat ze straks tot wel 3 keer zoveel jaarruimte mogen storten.

Dat betekent ook dat je, als je die jaarruimte gebruikt, straks 3 keer zoveel belasting mag terugvragen. Van alle jaarruimte die je stort, krijg je in het volgende jaar namelijk minstens 36% weer terug.

Groot voordeel van zo’n pensioenrekening is ook dat je geen vermogensbelasting over het geld op de rekening betaalt. Heb je dus veel vermogen in box 3 en wilt je de belastingdruk van dat vermogen verlagen? Dan kan het interessant zijn om je jaarruimte te benutten.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderbijslag

Kinderbijslag; welke kosten heb je met een kind?

Begin januari, begin april, begin juni en begin oktober. Voor ouders waarschijnlijk wel bekend. Dit zijn de momenten dat de...
dekking schade door kinderen verzekering

Schade door kinderen dekken: welke opties heb je?

Kinderen zijn super enthousiast en soms een beetje onvoorzichtig. Als je kids hebt, gebeurt er thuis weleens een klein ongelukje....
reisverzekering

Hoe maak je de reisverzekering passend bij jouw situatie? 

Ben je aan het onderzoeken welke reisverzekering het beste bij je past? Het vinden van een nieuwe verzekering is niet...