Waar de slaapkamer van je zoon de eerste jaren een plek om te kunnen spelen is, wordt het naar mate de tijd vordert ook een plek voor serieuzere aangelegenheden. Met naar school gaan komt huiswerk, en dat moet ergens gemaakt kunnen worden. Daarom wordt het op een gegeven moment tijd om een eigen werkhoekje te maken voor je zoon op zijn slaapkamer. Hoe kun je dat het beste inrichten op een slimme manier? We geven een aantal tips voor wat je nodig hebt voor een werkhoekje voor de jongenskamer.
Verstelbaar bureau
Onmisbaar voor een eigen werkhoekje voor je zoon is natuurlijk een eigen bureau. Daarbij kijk je natuurlijk naar de beschikbare ruimte. Je wilt niet een te groot deel van de kamer erdoor laten opslokken, maar er moet wel voldoende werkruimte beschikbaar komen op het bureau. Het is verstandig om te kiezen voor een bureau dat in hoogte verstelbaar is. Dat limiteert je keuze, maar het zorgt er wel voor dat er lang mee vooruit kunt. In het kader van ergonomie is het immers belangrijk dat een bureau op een hoogte staat die aangepast is op de lichaamslengte van degene die het gebruikt, en die gaat de komende jaren flink veranderen. Een bureau dat niet verstelbaar is, zal dan na niet al te lange tijd alweer vervangen moeten worden.
Verstelbare bureaustoel
In principe kun je ervan uitgaan dat je zoon niet hele dagen aan zijn bureau zit zoals men bij een kantoorbaan wel doet. Daarom lijkt een dure ergonomische bureaustoel misschien wat veel van het goede. Maar hetzelfde principe als voor het bureau geldt wel ook voor de stoel: voor een goede zithouding moet deze op de lichaamslengte aangepast kunnen worden, en aangezien je zoon flink gaat groeien verandert de benodigde hoogte van de stoel ook telkens. Een gewone stoel kan, maar moet dan dus regelmatig vervangen worden voor een hoger exemplaar. Zeker als je het bureau in hoogte gaat verstellen, want dan gaat een te lage stoel echt problemen opleveren.
Computer
Als je wilt dat je kind zelfstandig op zijn eigen kamer zijn huiswerk kan maken, dan zal hij daar op een gegeven moment ook een computer voor nodig gaan hebben. Dat hoeft niets duurs en ingewikkelds te zijn. Het belangrijkste is immers dat hij kan internetten, educatieve video’s kan bekijken en kan tekstverwerken. Kies je voor een pc, besef dan dat je ook randapparatuur zoals een beeldscherm, een toetsenbord en boxjes nodig hebt. Deze zaken nemen allemaal natuurlijk wel een hoop plek in op het bureau (en kosten geld!). Kies je echter voor een laptop als compactere en makkelijkere oplossing, besef dan dat het risico bestaat dat je kind niet aan zijn eigen bureau gaat werken maar met de laptop op schoot elders in het huis.
Verder is het verstandig om een klein ladekastje toe te voegen onder het bureau om opslagruimte te creëren. Een in hoogte verstelbaar bureau sluit over het algemeen de mogelijkheid uit om een bureau met een ingebouwd ladekastje te kopen, dus hier moet je dan nog aanvullend voor zorgen. Ook een prullenbakje is geen overbodige luxe voor het eigen werkhoekje op de jongenskamer van je zoon.