10 tips: hoe krijg je drukke kinderen rustiger?

15 maart 2020

Ik heb twee jongens, beide kerngezond en energiek, twee drukke kinderen. Maar onze oudste zoon, Ravi van 6, spant echt de kroon! Van baby af aan was hij al druk, sterk en kon hij geen minuut stilzitten. Ik noemde hem altijd mijn kleine sprinkhaan omdat hij, toen hij nog niet kon lopen, altijd op mijn schoot aan het springen was en nog steeds. Gelukkig niet meer op mij schoot trouwens 😉. Het resultaat is een prachtig gespierd en sportief kind, dat is leuk toch?!

Drukke kinderen

Ravi is heel sportief, hij vind alles leuk en is overal goed in. Hij is zelfs, als talentvol kind, geselecteerd voor extra gym op school. Hij heeft altijd energie, hij staat nog als laatste op de trampoline te springen terwijl andere kinderen bekaf aan de kant hangen. En na 5 minuten ‘rustig’ tv kijken zit hij alweer op de kop op de bank.

Vast niet de enige moeder met…

Ik ben vast niet de enige moeder met drukke kinderen, toch? Ik wil geen stempels op mijn kind plakken en hem ook niet in een hokje drukken. Soms is druk gedrag gewoon een vraag om aandacht, een vorm van onmacht of een signaal dat een kind even niet lekker in zijn vel zit. Ravi is Ravi. En Ravi is gewoon heel actief, heel erg enthousiast, bewegelijk en zit vol energie! Dat is heel leuk, maar soms ook ontzettend vermoeiend geef ik toe.

Om hiermee om te gaan heb ik veel gelezen, veel mensen om hulp gevraagd en heel goed gekeken naar mijn eigen kind. Hoe komt het dat hij zo is, wat kan ik hieraan doen, wanneer moet ik hem zijn gang laten gaan zonder hem af te remmen? Ik wil en kan hem niet de hele dag afremmen, want dat kan zijn ontwikkeling alleen maar in de weg staan. Ik heb geen pedagogische of opvoedkundige achtergrond. Maar ik ben slechts ervaringsdeskundige en hoop anderen te kunnen helpen met deze tips.

10 tips om drukke kinderen rustiger te krijgen

#1 Rust en regelmaat

Ja, deze regel is misschien ouderwets. Maar voor drukke kinderen, misschien wel voor alle kinderen, blijft het geven van rust en regelmaat een enorm fijne opvoedtip. Drukke kinderen hebben veel behoefte aan rust, aan ruimte om zichzelf terug te trekken om alle prikkels te verwerken. Ook regelmaat is van groot belang. Ze willen weten waar ze aan toe zijn en leven via een vast patroon draagt hieraan bij. Hoe ouder kinderen worden, hoe meer je ze kunt betrekken bij de dag- of weekindeling.

Ik moet wel zeggen dat het niet altijd goed is om ieder kind van te voren alles te vertellen. Wij vertellen Ravi pas kort van te voren over leuke uitstapjes of visite. Anders kan hij 3 uur lang helemaal hyper voor het raam staan, om te kijken of oma er al aan komt. Dus wat je wel en niet wanneer vertelt kun je als ouder het beste zelf bepalen. Over het algemeen functioneren kinderen beter bij een vaste dagindeling. Dat Ravi elke dag van 08:30 tot 14:15 naar school gaat vinden wij dus ook heel erg fijn. Ook op school hanteren ze ook een redelijk vaste dagindeling. Precies volgens de verwachtingen van mijn kind.

#2 Kijk en luister naar je kind

Drukke kinderen vragen heel veel aandacht en bevestiging. Dit kan ook overkomen als een kind dat je de hele tijd in de weg zit. Maar door goed te kijken naar je kind zie je dat hij je iets wil laten zien. Hoe goed hij kan springen, hoe goed hij kan eten, kan koppeltje duiken, zijn schoenen kan aantrekken, in zijn neus peuteren en ga maar door. Ga hier dan ook op in. Knik even, geef aan dat je hem hebt gezien. Dit kan ook best even door een gesprek met een ander heen. Natuurlijk snap ik dat als grote mensen praten, kinderen even stil moeten zijn. Dat leg ik ook vaak uit en soms moet dit ook gewoon. Maar Ravi heeft daar vaak zo GEEN geduld voor en ratelt er toch gewoon doorheen. Maar wanneer ik hem aangeef, door een knikje of thumbs-up gebaar, dat ik hem echt wel zie, hoeft hij er ook niet doorheen te tetteren.

Neem de aandacht voor je kind, leg je telefoon of boek weg en kijk en luister. Dat hoeft geen uren te duren, ik snap heus wel dat je nog meer te doen hebt. Maar af en toe even op je hurken, even een kus, knuffel en een complimentje, je kind voelt zich dan zo gehoord en gezien.

Every day may not be good. But there is something good in every day.

#3 Geef positieve aandacht

Iedereen vindt het leuk om complimentjes te krijgen, toch? Maar wanneer je heel vaak wordt afgeremd, omdat je zo druk bent, is het heel fijn en goed om vaak genoeg te horen wat je wel goed doet. Dus complimenten geven is van grote waarde. Dit doe je niet met geld of grote cadeaus natuurlijk. Maar met een kus, een lief woord, een knuffel of ga samen iets leuks ondernemen.

Alles wat je aandacht geeft groeit

#4 Eenvoudige regels en duidelijke grenzen

Drukke kinderen zijn overenthousiast en gaan overal vol voor. Ze willen overal aan mee doen, je altijd helpen en mede daardoor staan ze je ook vaak in de weg. Ze vragen weg te gaan en met eigen speelgoed te gaan spelen of tv te gaan kijken lijkt dan gemakkelijk, maar is het niet. Drukke kinderen hebben behoefte aan eenvoudige regels en duidelijk grenzen. Dus als de regel is: als mama kookt blijf je uit de keuken. Dan is dit duidelijk. Hier komt puntje #3 weer naar voren, het is belangrijk om ze te belonen en aan te moedigen als ze zich netjes aan de regels houden.

Oh zo moeilijk, maar ook oh zo belangrijk: wees consequent! Zo consequent mogelijk 🙂. Spreek je kind er direct op aan als hij of zij gedrag vertoont dat niet is gewenst, dus wel weer die keuken binnenloopt, een mes uit de la pakt, om drinken zeurt. Je kent het wel!

Voor drukke kinderen is het best lastig om instructies op te volgen. Dus het is handig om ze van te voren al even te waarschuwen. ‘Mama gaat over een half uurtje koken’. Het kind weet dan al wat er gaat gebeuren. Een kind wordt altijd een beetje recalcitrant als iets NU moet. Neem de tijd voor een kus of knuffel, als ze zich netjes gedragen, maar pas op dat je vlees niet aanbrandt 😉

#5 Zorg voor genoeg beweging

Logisch toch? Maar als je klein woont, een kleine (of zelfs geen) tuin hebt en geen speeltuin of park om de hoek. Ja, dan zul je toch echt als ouders meer moeite moeten doen om je kind uit te laten razen. Meestal zijn drukke kinderen druk op momenten dat het niet uitkomt. Trek er tijd voor uit om een moment te creëren waarop het wel mag en laat ze dan ook lekker gaan. Ga een eindje fietsen, wandelen (al is het door de buurt), ga zwemmen, naar een speeltuin of grasveld. Ik snap ook dat dit misschien niet elke dag kan.

Ik probeer op mijn vrije dagen en in het weekend om altijd even een rondje te lopen of een speeltuin op te zoeken. In het weekend gaan we vaak een heel stuk wandelen in ons mooie Twente. De kinderen hebben daar eigenlijk altijd wel zin in. Je maakt het ook leuk als je af en toe hierna een speeltuin opzoekt, of even koffie gaat drinken met wat lekkers. Laat ze stenen, bladeren, eikels of kastanjes zoeken. Geef ze een opdracht mee. Je merkt dat wandelen dan veel leuker wordt. Zijn de kinderen iets ouder dan kun je kijken of er een sport/hobby is waarbij ze lekker los kunnen gaan. Of schaf een trampoline aan, als deze past in je tuin!

#6 Zorg voor genoeg ontspanning

Waar genoeg beweging van groot belang is, is ontspanning dat ook. Drukke kinderen hebben vaak veel prikkels te verwerken. Ravi heeft al vanaf zijn 1e jaar last van nachtangsten (overstuur en soms agressief wakker worden, maar niet echt wakker zijn). Deze angsten komen voor nadat we een drukke dag hebben gehad, iets anders hebben gedaan dan ‘normaal’. Op een gegeven moment wisten we precies wanneer hij ze kreeg. Wanneer we te lang bleven hangen op visite, er teveel kinderen hadden gespeeld, er een verjaardag was, een feestdag of wat dan ook dat Ravi heel veel (te veel) prikkels gaf. Gelukkig heeft hij ze tegenwoordig bijna niet meer, zo fijn!

Af en toe teveel prikkels is niet erg, maar ik merk dat Ravi ook behoefte heeft aan ontspanning. Sommige kinderen zoeken zelf deze ontspanning op en anderen moet je een handje helpen. Ik merk, nu Ravi ouder wordt, dat hij voor het slapen gaan en net na het wakker worden vaak even in bed blijft. Hij bladert door een boekje of speelt met een autootje. Daarnaast is hij gek op muziek en dansen. Hij kreeg een ouderwetse radio van mijn oma op zijn verjaardag en deze staat op zijn kamer en hij luistert heel vaak naar muziek. Elk kind vindt ontspanning in iets anders. Dus zoek uit wat werkt bij jou kind en geef hem hierin de ruimte.

#7 Wees voorzichtig met straffen

drukke kinderenEen kind straffen wanneer het iets doet wat niet mag is goed. Let er wel op dat je dit meteen nadat het gebeurt doet. Later heeft het niet zo veel zin meer. Bij drukke kinderen moet je wel uitkijken hoe je straft, want het kan snel zorgen voor een negatief zelfbeeld. Sla je kind niet, dit is om meerdere reden niet goed, maar komt ook over als onmacht van de ouder. Als ik Ravi al 3 keer heb gezegd dat hij stil moet zitten, op moet houden met zijn broertje te pesten dan werkt iets hem ontnemen het beste. Even weg uit de woonkamer, even de tv uit of geen boekje bij het slapengaan. Maar toch blijft een kind straffen dat niet luistert moeilijk en bij elk kind anders. Ik vind het namelijk ontzettend moeilijk een passende straf te verzinnen die echt binnenkomt bij Ravi en wij lopen hier vaak tegenaan.

Het straffen van mijn andere zoontje Bodhi gaat heel anders, hem hoef ik nauwelijks te straffen, maar als ik heel boos wordt, dan trekt hij zich helemaal terug en wordt intens verdrietig, terwijl Ravi me gewoon uitlacht in mijn gezicht. Twee verschillende kinderen, twee verschillende aanpakken.

#8 Geef niet teveel keuzes en suiker!

Als kinderen te veel keuzes krijgt gaan ze ermee aan de haal. Dan krijgen ze het gevoel dat ze mee mogen beslissen en voor je het weet beslissen ze alles. Mee beslissen is op zich niet erg als het gaat om; welke sokken wil je aan, of wil je kroketje of frikandel, jam of pindakaas. Houd het bij 2 keuzes en geef er geen 5! Maar als het gaat om grotere dingen, grote mensen dingen, dan moet je uitkijken. Straks willen ze een bepaalde jas nooit meer aan, niet meer naar bed of niet meer mee wandelen. De grens is dun, maar je kunt aan je kind vaak wel merken hoe ver je hierin kunt gaan.

Daarnaast zijn sommige kinderen erg gevoelig voor suiker of kleurstoffen. De mijne wel! Dat betekent niet dat ik het niet geef, maar ik let er wel mee op. Ontnemen van suiker is moeilijk en hoeft van mij ook niet geheel. Al ben ik zeker op de hoogte van hoe slecht suiker is, het zijn ook kinderen die af en toe een snoepje of stukje chocolade willen en van mij ook mogen. Lees ook mijn blog ‘gezonde tussendoortjes voor kinderen’

#9 Leer je kind kennen en accepteer hem zoals hij is

Zoals ik al vertelde is Ravi altijd al energiek geweest, dus als hij staat te springen van enthousiasme dan ben ik niet verbaasd. Ik vind het heerlijk om een energiek kind te hebben, een kind dat goed is in sport en fysiek lekker in zijn vel zit. Maar een nadeel is dat hij, mede hierdoor, mentaal soms niet zo lekker in zijn vel zit. Ieder kind is anders en in elk hoofdje gaat iets anders om. Het is dus goed om te kijken naar en te praten met je kind, om zijn of haar karakter te leren kennen. Als kinderen wat ouder zijn kunnen ze gelukkig al beter over hun gevoel praten. Mijn belangrijkste tip is om je kind te accepteren en om je leven zo in te delen dat iedereen gelukkig is. En het zal niet altijd makkelijk zijn, maar dat geldt natuurlijk ook voor alle kinderen.

#10 Zorg goed voor je zelf

Heel erg belangrijk! Als jij goed in je vel zit, genoeg hebt geslapen, goed hebt gegeten, niet teveel stress hebt dan kun je de beste versie van jezelf zijn en dus de beste moeder. Maar wij weten allemaal dat dat niet gemakkelijk is, al klinkt dit wel zo. Soms heb je tijd voor jezelf nodig als moeder (of vader). Neem die tijd dan ook! Ga even de stad in, drink een drankje met een vriendin. Ga naar de bios met je partner, naar de sauna of ga een stuk wandelen. Je hebt als ouders een voorbeeldfunctie die je alleen goed kunt vervullen als je je goed voelt. Kinderen merken meteen als dit niet zo is. Drukke kinderen vreten energie, die energie moet ook weer worden aangevuld!

Lees ook: ‘hoe zorg je voor me-time?‘ >>

Hopelijk heb je wat aan mijn tips! Onthoud vooral dat je goed voor jezelf moet zorgen om de beste moeder te zijn die jij wilt en kunt zijn! Geniet van je kinderen, van mooie momenten, van kleine momenten. Gelukkig zijn zit juist in deze momenten! Kinderen zijn mooi, kinderen zijn fantastisch! En de mijne al helemaal 💙

drukke kinderen

 

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

huidverzorging

Zorg goed voor je huid met deze vijf tips

Ben jij ontevreden over de gezondheid en de uitstraling van jouw huid? Met deze vijf tips heb je binnen no...
Ontwerp-zonder-titel-1

Zorg en gezondheid: waar let je op bij de keuze voor de juiste verzekering?

De zorgverzekering is een verplichte verzekering om af te sluiten. Dat is niet zonder reden: het is immers een hele...
Ontwerp-zonder-titel-6

Moeiteloos chic: styling tips voor drukke mama’s van jongens

Het leven kan hectisch zijn, maar dat betekent niet dat je er niet moeiteloos chic uit kunt zien. Met een...