Het is zo ver! Je bent zwanger en moet ineens nu al gaan bedenken wat je over 12 maanden met je kindje naar toe wilt. Je verlof zit er dan op, je gaat weer wat dagen aan het werk en er zullen wat dagen opvang geregeld moeten worden voor je kleintje. Daar begint de keuzestress want kies je nu voor kinderopvang of een gastouder?
Welke keuze je ook maakt, je kiest vanuit je hart en doet wat jij denkt dat het beste is voor je kindje. Of dat nu een kinderopvang of een gastouder gaat worden, het is nooit fout! Wel is het handig als je misschien duidelijk weet wie wat voor jouw te bieden heeft. We helpen je er een handje bij en zetten de verschillen alvast voor je op een rijtje waardoor de keuze misschien alvast wat makkelijker wordt.
Bereid je goed voor
Het is wel handig als je vast weet welke dagen jezelf of je partner thuis zijn, en misschien past opa of oma nog een dagje op? Zo weet je precies voor welke dagen je een kinderopvang of gastouder nodig hebt. Hier kan je soms al mee beperkt zijn in je keuze omdat je in sommige gevallen een minimum aantal uren of dagen moet afnemen.
Een gastouder
Bij een gastouder zie je vooral het kleinschalige groepsverband. Zo’n groep bestaat uit maximaal 6 kindjes, hierdoor is er veel persoonlijke aandacht mogelijk.
Bij een gastouder heb je altijd één vast gezicht waardoor de drempel voor kindjes minder groot is om te gaan, ze zijn namelijk sneller vertrouwd.
Een gastouder en pedagogisch medewerker dienen beide aan bepaalde opleidingseisen te voldoen, echter is het vaak wel dat een pedagogisch medewerker meer kennis op ontwikkelingsgebieden heeft.
De opvang door een gastouder gebeurt meestal meer in huiselijke kring wat natuurlijk warm en welkom aanvoelt. De kinderen draaien meer in het gezin mee en spelen dus vaak ook gewoon met het speelgoed in het huis of in de tuin van de gastouder.
De leeftijd van de kinderen die bij een gastouder terecht kunnen is vrij divers. Het kan dus zijn dat her behoorlijk leeftijdsverschil zit tussen de kinderen die opgevangen worden.
In geval van ziekte kun je kind niet wegbrengen naar de gastouder. Je zult dan zelf ‘last minute’ nog iets moeten regelen.
Kinderopvang
Bij een kinderopvang lopen meerdere leidsters rond waardoor er dus ook de mogelijkheid is om veel meer kindjes op te vangen. De groep is vaak groter en wat rumoeriger waardoor persoonlijke aandacht lastiger wordt.
Bij een kinderopvang kan het nog wel eens zijn dat er een leidster niet is waardoor er een ander op de groep staat. Onbekende gezichten zijn voor kinderen soms net de drempel om niet te willen gaan.
Bij een kinderopvang zitten kinderen vrijwel altijd in een lokaal (ruimte), deze is vaak opgedeeld in diverse hoekjes als bouwhoekje, leeshoekje, poppenhoekje etc. Er staat vaak een grote tafel centraal voor de maaltijd en gezamenlijke activiteiten zoals knutselen en opdrachtjes maken. Ook beschikken ze meestal over een buiten speelplein waar volop gespeeld kan worden. De opvang lijkt al meer op hoe het er dadelijk op school aan toe gaat, wat alvast een fijne gewenning kan zijn.
Een kinderdagopvang vangt kinderen op tot 4 jaar, daarna schuiven ze eventueel door naar een BSO (Buitenschoolse opvang). Daardoor heb je een veel kleiner leeftijdsverschil.
In het geval van een zieke leidster is er altijd wel iemand van de collega’s die de groep mee opvangt. Hierdoor blijft de opvang altijd draaien.
Tot slot!
Ben je uiteindelijk na lang wikken en wegen uit je beslissing, let er dan vooral nog even op of je gastouder staat ingeschreven bij het Landelijke Register Kinderopvang. Kinderopvang krijg je namelijk deels vergoed door de belasting in de vorm van kinderopvangtoeslag maar daarvoor moet een gastouder dus wel ingeschreven staan. Je kunt dat hier na kijken. Op de site van de Belastingdienst kun je een berekening maken om te kijken op hoeveel kinderopvangtoeslag je recht hebt.