Spelen en leren: voor kinderen zijn er niet zoveel verschillen

10 juni 2020

Voor een kind, zeker voor een jong kind, is de wereld een grote ontdekkingsreis. Iedere dag geeft nieuwe avonturen, iedere dag leren ze weer een heel klein stukje extra van de wereld kennen. Iedere dag leren zij, ook als ze niet naar school gaan en niet bewust bezig zijn met leren. De ontwikkeling gaat steeds verder. Met het kiezen van speelgoed kan je ze daarbij nog een extra duwtje in de goede richting geven.

Alles is educatief

Veel ouders vallen er als een blok voor: speelgoed of andere materialen die het stempel ‘educatief’ hebben gekregen van de producent. We willen tenslotte allemaal dat onze kinderen zich goed ontwikkelen en veel leren, daar hebben ze op de korte en op de lange termijn veel aan. Maar de waarheid is dat vrijwel alles waar kinderen naar kijken of mee spelen educatief is. Van alles dat ze doen of zien, pikken ze wel iets op.

Soms is dat heel concreet, bijvoorbeeld leren tellen of het alfabet leren met de hulp van een vrolijk liedje. Maar soms is het ook bijna ongemerkt. Als een kind naar buiten kijkt, leert het als vanzelf over de seizoenen. Ze zien in de lente blaadjes aan de bomen komen, in de zomer alles uitbundig bloeien, in de herfst de kleuren veranderen en in de winter hoe alles kaal en soms wit is. De namen van de seizoenen leren zij op deze manier misschien niet, maar dat de wereld er niet iedere dag hetzelfde uitziet, dat hebben ze al snel in de gaten.

Het is dus niet per se nodig om uitsluitend te kiezen voor speelgoed dat het etiketje ‘educatief’ heeft. Je kind leert van alles dat het doet en ziet, ook van speelgoed dat niet speciaal is gemaakt om een bepaalde vaardigheid te oefenen.

Je kan wel een duwtje geven

Alhoewel je kind uiteindelijk van alle soorten speelgoed wel iets leert, kun je als ouders natuurlijk wel zo hier en daar een duwtje in de juiste richting geven. Kiezen voor speelgoed dat de fantasie prikkelt, en dat kinderen aanmoedigt om te leren op een manier die zij zelf kiezen. Denk bijvoorbeeld aan houten speelgoed, dat vaak meer mogelijkheden geeft om zelf een manier van spelen te bedenken dan ‘voorgeprogrammeerd’ plastic speelgoed. Met houten dieren en vormen kan een kind oefenen met tellen, maar vaak ook met vormen en kleuren. En ook het zelf verzinnen van een rollenspel, een hele belangrijke manier om te leren, gaat prima met houten vormen of figuren.

Je kunt ook samen een seizoenstafel maken. Zo kun je dat wat je kind buiten zelf al heeft zien veranderen, verder benoemen en bestuderen. Welke kleuren, symbolen en verschijnselen horen bij welke periode in het jaar? Laat je kind daar vooral ook zelf over nadenken, en gebruik zoveel mogelijk zijn of haar input bij het samenstellen van de tafel. Zo wordt er van alles geleerd en ontdekt, waarbij het kind leiding heeft.

 

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

Kinderen Ontwerpen Speelgoed, speelgoed van het jaar

Unieke ontwerpwedstrijd: Kinderen Ontwerpen Speelgoed

Speelgoed van het Jaar, al bijna 50 jaar een begrip, kondigt een gloednieuwe wedstrijd aan: Kinderen Ontwerpen Speelgoed. Met deze...
speelgoed voor buiten, Boyslabel

Lekker buitenspelen met het leukste speelgoed voor buiten

Lekker buitenspelen is gezond en leuk! Helaas is dat niet zo vanzelfsprekend meer vandaag de dag. De kids moeten zoveel;...
Pokémon Battle Academy

REVIEW: Pokémon Battle Academy – superspannend

Zoals jullie al wel weten is Boris gek van Pokémon. Nu is er een nieuwe Pokémon Trading Card Game Battle...