Kinderbijslag, extraatje of broodnodig?

30 juni 2022

De kinderbijslag. Iedere 3 maanden krijgen ouders/verzorgers van thuiswonende kinderen deze bijdrage van de Sociale Verzekeringsbank, de SVB. Maar waarom eigenlijk? En hoeveel is dat nou? En wat doen we ermee? Ik ga eens op onderzoek uit naar dit leuke extraatje dat voor veel mensen eigenlijk broodnodig is.

Bekijk deze fijne bespaartips >>

Kinderbijslag

Kinderbijslag bestaat sinds 1941, maar in die jaren is er veel veranderd. Het is een sociale uitkering die uitgekeerd wordt als tegemoetkoming in de onderhoudskosten van een kind. Iedereen die hier werkt of woont heeft er recht op, ook als het niet je eigen kinderen zijn maar er wel voor zorgt en ze tot je huishouding behoren. Voor de kinderen die al 16 of 17 zijn, en nog naar school gaan, werkeloos of arbeidsongeschikt zijn, is er ook deze uitkering. Je mag zelf weten wat je met deze bijdrage doet. Tijdens en net de oorlog werd dit natuurlijk heel anders besteed dan tegenwoordig.

Vroeger was het zo dat je meer kinderbijslag kreeg per kind, dus een flink gezin kreeg ook een grotere bijdrage in de kosten. Maar dat is nu niet meer zo. Op een paar uitzonderingen na, die ik verderop noem, is het voor alle ouders hetzelfde en niet afhankelijk van je inkomen of vermogen.

Het huidige bedrag wat je per kind krijgt, is dit jaar €249.31 voor kinderen t/m 5 jaar. Je krijgt €302.74 voor kinderen van 6 tot 12 jaar.  En kinderen van 12 jaar en ouder krijgen €356.16

Dubbele kinderbijslag aanvragen

Wat niet zo heel veel mensen weten, is dat je dubbele kinderbijslag aan kunt vragen als je een kindje met een handicap hebt. Een ouder die een thuiswonend gehandicapt kind heeft, maar geen partner, of waarvan de partner niet werkt, kan nog eens ruim 2000 euro per jaar extra krijgen, bovenop de dubbele kinderbijslag. Dit moet natuurlijk wel onderzocht en goedgekeurd worden door een specialist.

Wat doe jij ermee?

Ik vroeg me af wat ouders nu zoal doen met dit geld en ik duik het internet op om dat eens te gaan onderzoeken.

Ik lees dat de kinderbijslag bij veel ouders toch gewoon op de lopende rekening gaat. Als er schoenen worden gekocht of kleding, dan gaat dit ook van die rekening af. Andere ouders zetten het op de spaarrekening van hun kinderen, grote uitgaven, zoals een fiets, worden hiervan betaald. Wat ik ook las is dat ouders dit geld sparen voor de opleiding of rijbewijs van hun kind, na al die jaren is het natuurlijk al een flink bedrag.

Zelf gaat het bij mij op de grote hoop. Als mijn kinderen iets echt nodig hebben, dan koop ik dat toch wel. Schoenen zijn nu eenmaal een uitgave waar niet mee gewacht kan worden. Of niet te lang in ieder geval. En een winterjas is ook echt nodig als het koud is. Ik ben altijd wel erg blij dat het er is. Zeker bij verjaardagen en de feestdagen.

Ik vraag me af wat jullie met de kinderbijslag doen? Net als bij mij op de grote hoop, gaat het op de spaarrekening voor later of grote uitgaven, of gaan jullie er misschien zelfs wel van op vakantie?

Lees ook: waar doen ze het toch van? >>

SHOPPEN>>>

Yes, het is officieel zomer! Maak dit seizoen nog fijner met de mooiste nieuwe zomerkleding voor jou en je kleintje. Van zomerse jurkjes, T-shirts en korte broeken in luchtige stoffen en fijne printjes word je toch gelijk vrolijk? Shop de allerleukste zomer musthaves bij Prenatal​ met 20% korting.

Stoere kleding voor kleine avonturiers

jongenkleding boysfashion jongensmode zomerkleding

KOKO NOKO


vingino kleding jongens

Scoor hier je stoere outfit & Sneakers

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

tips belasting aangifte

10 tips voor je belastingaangifte

Wij als de ‘gewone mens’ komen vaak al best een eind met onze belastingaangifte, maar we zijn tenslotte geen belastingadviseurs....
financieel

Financieel onafhankelijk worden? Zet vandaag de eerste stap!

Het klinkt voor velen als een ‘ver van mijn bed show’, het daadwerkelijk financieel onafhankelijk worden. Een term die tot...
Ontwerp-zonder-titel-1

Besparen doe je zo!

Korting spotten en aanbiedingen scoren, wie let er tegenwoordig niet op de kleintjes. De kosten van boodschappen, elektriciteit, gas, zorg...