Het is zaterdag, we zijn lekker de hele dag bezig geweest en het is nu tijd om aan het eten te beginnen. Wij eten risotto, en op zich lust Daniël dat wel want hij heeft het eerder op. Maar hij is tegenwoordig van mening dat hij alles wat wij hem voorschotelen als avondeten niet lust. Bij opa en oma die naast ons wonen staat redelijk traditiegetrouw op zaterdag de frituurpan aan. We horen “Papa/ mama ik ga bij oma frietjes en frikadel eten”. Is goed hoor jongen, we zien je straks wel weer.
Wij wonen met opa en oma onder één dak
Dit is een veel voorkomend tafereel bij ons op zaterdag. We wonen met mijn schoonouders onder één dak en dus zijn opa en oma veel aanwezig in het leven van onze kinderen.
Ik heb hier regelmatig vragen/ reacties over gehad. Voornamelijk positief dat het zo fijn is om opa en oma dichtbij te hebben en dat het goed is voor de kinderen. Maar ook (toen het huis nog niet af was) vragen of ik het wel zag zitten om naast mijn schoonouders te wonen.
Voordelen van opa en oma zo dichtbij hebben
Ik kan zeggen dat we er eigenlijk alleen maar voordeel van hebben. In dit blog deel ik graag onze ervaring over de rol van opa en oma in het leven van Daniël en Noëlle. Hierbij heb ik het over beide opa’s en oma’s aangezien ze ook wekelijks bij mijn ouders zijn.
Ouderschapsverlof
Toen ik zwanger was kwam natuurlijk ook de vraag hoe we de oppas gingen regelen. Bij Daniël heb ik gekozen voor drie dagen werken en de vierde dag ouderschapsverlof gedurende anderhalf jaar.
Opa en oma passen op
Die drie dagen was Daniël bij 1 van de opa’s en oma’s Een stelregel die we hadden is dat Daniël bij beide opa’s en oma’s moest zijn zodat hij bij beide vertrouwd raakt en een goede band opbouwt. En dat is zeker gelukt. Hij heeft zijn periode van verlatingsangst zeker wel gehad maar lang niet zo heftig als op de opvang.
Daniël is nu 3,5 jaar en ik vind het wel heel mooi om te zien dat ondanks dat hij veel bij opa en oma is, thuis bij papa en mama toch echt de meest vertrouwde plek blijft. Ik merk heel duidelijk dat als hij moe is, verdrietig, of gewoon lang genoeg weggeweest naar zijn zin, dat hij weer naar huis toe wil. Zo zie je ook maar dat het echt niet nodig is om full time bij je kind te zijn om een goede band op te bouwen. Het is veel belangrijker dat de tijd die je samen doorbrengt echt goed is. Kwaliteit boven kwantiteit.
Ook een dag kinderopvang
Na die anderhalf jaar was er natuurlijk voor de vierde dag ook opvang nodig. Dat werd de kinderopvang omdat we wilden dat Daniël ook zou leren om te gaan met andere kinderen.
Niet helemaal naar wens
Deze aanpak was echter niet 100% naar wens. Daniël was bijna 2 jaar toen hij naar de opvang ging en dat bleek een lastige leeftijd. Hij heeft echt een aantal maanden moeten wennen. In het begin heb ik hem regelmatig eerder opgehaald omdat het echt niet ging. Daniël is dus echt op een lastige leeftijd op de opvang gestart.
Noëlle ging bewust vanaf 3 maanden naar de kinderopvang
Noëlle hebben we daarom bewust vanaf 3 maanden een dag in de week naar de opvang gedaan. En dit werkt tot dusver echt super. Het verslag begint steevast met: “Wat heeft jullie meisje het weer goed gedaan”. Ze is nu 7 maanden dus een moeilijk periode met verlatingsangst zal er vast wel komen. Maar hopelijk is het dan minder heftig dan Daniël heeft gehad.
Voordeel van de kinderopvang
Een voordeel van de opvang is ook echt het contact met andere kinderen. Aan Daniël merken we sinds hij peuter is dat hij absoluut baat heeft bij de opvang om zijn contact met andere kinderen te ontwikkelen. We zien hem hier langzaamaan ook in groeien. Aan het begin van de opvang zat hij de ochtend altijd stil uit. Hij deed wel mee met activiteiten maar had geen interactie met andere kinderen. Hij liet ook rustig door kleinere kinderen over zich heen lopen. Nu horen we terug dat hij inmiddels ook voor zichzelf opkomt en ook af en toe met andere kinderen speelt. Daar word ik dan heel blij van. Hij komt inmiddels ook met blije verhalen thuis en kijkt er ook al naar uit dat hij over een half jaar naar de grote school mag.
Voordelen wanneer opa en oma oppassen
Maar ja, waar het op de kinderopvang fijn is om contact met andere kinderen te hebben, heb je bij opa en oma vaak weer onverdeelde aandacht. En het is dan ook leuk om te zien dat iedere opa en oma zijn eigen leuke dingen heeft.
Mijn schoonouders hebben een grote groentetuin en daar helpt hij veel. Hij is dan echt een mini tuinman met zijn kruiwagen, emmer en schepje. Hij is dan echt helemaal in zijn element. Maar hij vermaakt zich net zo goed als hij mijn moeder helpt in de tuin achter hun rijtjeshuis. Bij mijn ouders wordt er weer vaker een spelletje gespeeld of gaat hij met mijn ouders naar de camping waar ze een stacaravan hebben. En sowieso zijn de opa’s en oma’s goed voor lekker veel boekjes lezen, tochtjes naar de speeltuin of andere wandelingetjes.
Mindere kanten
De onverdeelde aandacht kan soms lastig zijn als ze bij opa en oma echt meer mogen dan thuis. Al moet ik zeggen dat het eigenlijk wel hoort dat kinderen bij opa en oma net iets meer mogen. Want heel eerlijk, mochten wij bij opa en oma ook niet iets meer dan thuis? Het belangrijkste is dat het niet storend gaat zijn. Krijgt je kind bijvoorbeeld een keer vaker een snoepje of een keer pannenkoeken als lunch vind ik dat geen probleem. Maar toen Daniël een paar keer op rij een bakje chips kreeg aan het eind van de dag met als gevolg dat hij niets at van zijn avondeten heb ik wel aangegeven dat ik dat niet wil. Hij eet al moeilijk groente dus een bakje chips in het uur voordat hij moet eten is dan niet bevorderlijk.
Maar behalve misschien wat kleine momenten hebben wij geen moeilijkheden in de manier waarop de opa’s en oma’s de kinderen opvoeden en de manier waarop wij dat doen. Ze krijgen veel liefde en aandacht en dat is het belangrijkste. De rest is bijzaak.
Een heel groot voordeel van opa en oma als oppas
Wat echt wel een groot voordeel is van opa en oma als oppas is dat het goedkoop en praktisch kan zijn. Dit is natuurlijk afhankelijk van afspraken die je maakt. In ons geval is de oppas van opa en oma op vrijwilligersbasis en dit scheelt aanzienlijk geld. Ook kan het heel praktisch zijn. In ons oude huis hebben opa en oma een jaar lang bij ons thuis opgepast. Dit scheelt natuurlijk tasjes slepen. Maar het kan ook minder praktisch zijn want naar mijn ouders moet ik momenteel ook de kinderwagen/ buggy meeslepen en voeding voor Noëlle. En dat hoeft bij de opvang dan weer niet allemaal.
Wat absoluut wel praktisch is van opa en oma als oppas is het ophaaltijdstip. Bij de opvang zit je gebonden aan een vaste tijd. Als baby geven ze je kind nog wel een groentehapje eind van de dag maar vanaf 1 jaar niet meer. Althans niet bij ons. Bij opa en oma krijgen onze kinderen gewoon alvast hun groente als wij voor hen te laat eten. En mochten ze onverhoopt in slaap vallen eind van de dag laat ik ze rustig liggen en hoeven ze niet wakker gemaakt te worden.
In ons geval, en ik verwacht bij veel anderen ook, scheelt het ook drukte met eten koken. Wij eten namelijk aansluitend 1 á 2 keer in de week mee als opa en oma hebben opgepast.
Moraal van het verhaal
Het kan heel waardevol zijn om je kind regelmatig bij opa en oma te laten zijn of opa en oma structureel te laten oppassen. Het biedt je kinderen een vertrouwde omgeving en ze bouwen een goede band op met opa en oma.
En mijn tips hierin zijn: zorg voor balans tussen opa en oma en de opvang. En maak afspraken/ geef het aan als je, je ergens niet fijn bij voelt.
Het belangrijkste…
Geniet ervan dat je opa en oma een rol in het leven van je kind kunnen spelen zolang het je gegund is.
LEES OOK: