Kinderen zijn super enthousiast en soms een beetje onvoorzichtig. Als je kids hebt, gebeurt er thuis weleens een klein ongelukje. Wat als je kind iets omstoot of stuk maakt? Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze het behang binnen beschadigen of per ongeluk een bal door de ruit van de buren slaan. Wie moet dat dan oplossen? En wat doet je verzekering in zo’n geval? Met kinderen in de buurt kan er zo iets gebeuren, dus lees even verder. Allianz Direct vertelt je hoe je dit aanpakt.
Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid
In Nederland hangt het van de leeftijd en het gedrag van je kind af wie er verantwoordelijk is als ze iets stukmaken. Als ouder of voogd is het slim om te weten hoe dit zit, zodat je weet wat je moet doen als er iets gebeurt. Als je kind jonger dan 14 is en iets stuk maakt, ben jij als ouder of voogd meestal degene die daarvoor opdraait. Dit geldt of ze het nou per ongeluk of expres deden. Maar hoe zit het bij oudere kinderen?
Kinderen van 14, 15, 16 jaar en ouder
Kinderen die 14 of 15 jaar oud zijn, moeten zelf opdraaien voor schade die ze aanrichten. Maar als ouder of voogd kun je ook in de problemen komen als je niet kunt laten zien dat je je best hebt gedaan om het te voorkomen. Vanaf 16 jaar zijn kinderen helemaal zelf verantwoordelijk voor schade die ze veroorzaken. Er zijn wel uitzonderingen, bijvoorbeeld als ouders hun kinderen aansporen om iets stuk te maken of als ze niet ingrijpen terwijl ze weten dat er iets mis kan gaan.
Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)
Een aansprakelijkheidsverzekering voor jezelf (AVP) is een populaire manier om schade die je kinderen veroorzaken te dekken. Meestal vergoedt deze verzekering de schade door kinderen onder de 14, zelfs als ze het expres deden. Toch zijn er uitzonderingen en grenzen aan de dekking van deze verzekering. Als een kind van 14 of ouder bijvoorbeeld expres schade aanricht, is het mogelijk dat je verzekering dat niet dekt.
Preventie en voorzorgsmaatregelen
Naast het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering, is het slim voor ouders om vooraf al dingen te doen om te voorkomen dat hun kinderen schade veroorzaken. Denk aan een oogje in het zeil houden als ze buiten spelen, ze leren hoe ze verantwoordelijk moeten handelen en ze bewust maken van wat er kan gebeuren als ze iets stukmaken.