In een heel vroeg stadium van onze zwangerschap (lees 7 weken) wisten wij al dat we een twee eiige tweeling verwachtten. En met twintig weken wisten we dat er jongens op komst was. Op 31 mei zagen onze mannen voor het eerst licht (ai wat zijn die O.K. lampen fel)! De uiterlijke verschillen waren toen al zichtbaar. Mees had een smaller en wat langwerpig snuitje en Tijn een wat ronder koppie. Ook qua lichaamsbouw verschillen ze, Mees is namelijk fijntjes en Tijn heeft een wat bredere bouw. De oogkleur was vanaf het begin verschillend, maar ik hield wel steeds in mijn achterhoofd dat dit nog kon veranderen. Maar tot de dag van vandaag heeft Mees bruine ogen en Tijn blauwe.
Twee eiige tweeling
Al vrij snel werden ook de verschillen in karaktertjes van onze twee eiige tweeling duidelijk. Tijn heeft een portie temperament meegenomen en Mees noemen we wel eens gekscherend ons zen kind (al kom ik daar bij tijd en wijlen ook wel eens op terug ;)). Als baby had Tijn veel frustratie en sliep niet geweldig. Mees had dat minder, maar deed zo af en toe met zijn broer mee. Ik denk om het twinteam gevoel te versterken.
Nu onze tweeling bijna 2,5 jaar oud is, zien we steeds meer verschillen en eigenlijk vinden we dat heerlijk om te zien. Tijn heeft nog steeds het meeste temperament van beiden, al kan Mees er zo nu en dan ook wel wat van. En als hij dan zijn dag niet heeft, dan heeft hij ECHT zijn dag niet! Maar er zijn nog meer verschillen…
Verschillen bij een tweeling
Op zich gaan onze jongens redelijk gelijk op qua ontwikkeling. Als baby was Tijn veelal de eerste (omrollen, staan enz.), maar vanaf het lopen nam Mees het stokje over. Met deze dingen scheelde het altijd maar een paar dagen of de ander kon het ook. Toch is Mees veel soepeler en kan zich daarom ook vrijer voortbewegen. Zo maakt hij konijnensprongen (met twee voetjes naast elkaar) van de ene kant naar de andere kant van de kamer (lees 12,5 meter lang). Hij heeft zijn grove en fijne motoriek net iets beter onder controle dan zijn twee eiige tweeling broer.
Ook bij het praten, zien we nu meer verschillen ontstaan. Mees redt zich prima en gaat net zo lang door met vragen tot hij alle antwoorden heeft. Zijn nieuwe stopzinnetje is: “wat is dat mama?”. Tijn wil heel graag vertellen en dat doet hij ook, maar iets minder duidelijk dan zijn broertje. De broederliefde komt hierbij wel om de hoek kijken want Mees helpt hem maar wat graag. Ik begrijp 98% van wat Tijn zegt, maar er zijn een paar woordjes die ik niet altijd even vlot herken. Zo zaten ze laatst in de kinderwagen en hoorde ik Tijn iets zeggen van … handen. Ik probeerde te raden welk woord hij voor handen zei, maar kwam er maar niet achter. Totdat Mees heel geïrriteerd zei: “koude handen, hè Tijn?!”
Tijn is veel expressiever. Hij kleurt graag, maar vindt het nog veel leuker om te kliederen met verf, scheerschuim en alles waar je vieze handen van krijgt. Mees, zijn twee eiige tweeling broer, die moet daar niets van weten. Vieze handen wil hij het liefst zo snel mogelijk weer schoon hebben en schmink op zijn wangetjes is echt een brug te ver. Tijn is ook gek op spelletjes en verstoppertje is misschien wel zijn favoriet. Mees doet soms even mee en gaat dan met de duplo of een autootje spelen. twee eiige tweeling
Speciale band tussen de broertjes
Waar de non-verbale interactie er als baby en dreumes ook al was, zien we het nu veel beter. Ze kijken elkaar aan en kunnen daarna vreselijk de slappe lach hebben. De liefde is intens voelbaar, zo groot dat ik het met geen pen kan beschrijven. Ze kunnen vreselijk ruziën met zijn tweetjes, maar de boventoon die wordt gevoerd is onvoorwaardelijke liefde. Het zijn twee verschillende individuen, maar met een heel bijzondere band!
Heb jij ook een twee eiige tweeling thuis? Herkenbaar?
Lees meer blogs over jongens >>
Lees ook: 10x typisch jongensgedrag >>
Ook een dochter thuis? Lees dan blogs over meisjes op Girlslabel >>
twee eiige tweeling – tweeling broers – tweeling
BewarenBewaren
BewarenBewaren