Wanneer geef je je zoon een smartphone?

12 oktober 2022

Tegenwoordig is iedereen bijna altijd online. Van een laptop, tablet tot een smartphone. Ook kinderen is dit natuurlijk opgevallen. Zelfs baby’s weten al hoe een tablet en touchscreen werken. Vaker dan ooit worden kinderen in een restaurant vermaakt door middel van een smartphone of iPad. Dit gaat vaak met een device van de ouder. Maar er komt natuurlijk een moment dat je kind gaat vragen om een eigen telefoon. Wanneer is daar het geschikte moment voor? Hierbij de tips op een rij.

Overleg erover

Wacht met het in gesprek gaan over een eigen smartphone totdat je kind er zelf over begint. Dit moment komt vanzelf, daar hoef je als ouder niks voor te doen. Is dit nog niet het geval, dan is het actief aanbieden ook niet nodig. Ga vervolgens over het doel en de kosten in gesprek. Stel bijvoorbeeld voor om te starten met een oude smartphone van één van de ouders in combinatie met een Sim only abonnement. Hiermee zorg je ervoor dat het niet heel veel kost en dat het aantal data overzichtelijk blijft. Stel ook voor dat je kind een deel van zijn of haar zakgeld bijdraagt aan deze kosten, dit stukje bewustwording is zeer belangrijk.

Welke leeftijd precies?

Hier valt geen eenduidig antwoord op te geven. Voorheen was het vooral de overgang van de basis- naar de middelbare school wat als juiste moment werd gekozen. Toch lopen kinderen vandaag de dag ook al met een smartphone rond op de basisschool. Wanneer alle vriendjes van je kind er al één hebben, kan het geen kwaad om hierin mee te gaan en ook jouw kind al een device te geven. Het is wel goed om dit ook met de docent en andere ouders af te stemmen. Er zal namelijk onderling contact zijn en de neiging is groot dat dit dan snel uit de hand loopt. Spreek onderling af wat jullie tolereren en waar de grens van ingrijpen ligt. Want effect, dat heeft het!

Heldere regels

Naast bovenstaande is het goed om duidelijke regels af te spreken. Hoeveel mag de telefoon gebruikt worden en tot hoe laat ’s avonds? En gaat de telefoon wel of niet mee naar school? En hoe zit het met huiswerk maken? Allemaal situaties waarbij het goed is om te bespreken hoe jullie ermee omgaan. Pak de telefoon niet af, maar leg de verantwoordelijkheid bij je kind zelf neer. Hierdoor leert hij omgaan met eigen verantwoordelijkheid.

Kortom, een exacte leeftijd is niet te geven wanneer een telefoon een goed moment is. Kijk er als ouder dan ook niet tegenop maar zorg ervoor dat het een mooi leermoment wordt. Het allerbelangrijkste is dat het vooral iets is waar je over in overleg blijft. Bespreek de gevaren en risico’s maar belicht ook vooral de leuke kant van online zijn. Het mediawijs maken van je kind is tegenwoordig een onderdeel van de opvoeding. Een onderdeel wat je zeer serieus moet nemen want de risico’s en gevaren zijn groot, dat weten we allemaal als geen ander.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

aquarium kopen

5 redenen om een aquarium voor je kind te kopen!

Heb je er ooit aan gedacht om een klein aquarium voor je kind te kopen? Het kan zijn dat jouw...
kleren-maken

Hoe kun je als jongen op een makkelijke manier zelf je eigen kleding maken: drie handige tips!

Het is nooit fijn om kapotte kleding te hebben, maar gelukkig kun je zelf meer oplossen dan je misschien zou...
kenny-eliason-b_GtasP517U-unsplash

Gebruik deze tips om de kinderkamer op te fleuren!

De kinderkamer is een plek waar je kinderen zich veilig en comfortabel moeten voelen. Het is belangrijk dat deze ruimte...