Tijdens onze vakantie zijn we veel op het strand geweest. Wat een zaligheid! Met zonovergoten dagen, het geluid van de golven en het zand onder je voeten, is het strand de ideale speeltuin voor jonge avonturiers. Naast het feit dat spelen op het strand ontzettend leuk is, biedt het ook nog een talloze voordelen voor de ontwikkeling van kinderen.
Met de teentjes in het zand
Kinderen en zand, een magische aantrekkingskracht! Onze kids konden zich uren vermaken! Een peuter en een dreumes, onze kinderen waren heerlijk aan het spelen en ontdekken op hun eigen manier. Onze zoon was vooral samen met zijn vader zandkastelen aan het bouwen of aan de waterkant een ondiepe kuil aan het graven waarbij er steeds beetje bij beetje water bij kwam. Onze dochter ontdekte het zand en water door het in bakjes te doen en weer leeg te gooien, of simpelweg haar teentjes in het zand te wiebelen. Het was een genot om naar te kijken.
Spelen met de elementen
Zand, water, stenen en schelpen. allemaal ‘natuurlijke’ materialen die de zintuigen (anders) prikkelen en waar onze kids een eeuwigheid mee hebben gespeeld. Spelen met de verschillende elementen daagt uit tot verkenning van de wereld. Zand voelt totaal anders als je er water aan toevoegt. Het water zakt weg in het zand waardoor het zand steviger wordt om ermee te kunnen bouwen. Droog of nat zand, zand van meer kiezels of schelpen, door die diverse structuren, in combinatie met water, kunnen kinderen heerlijk spelen, creatief zijn en de natuur ontdekken op hun eigen manier en de fase die bij hun leeftijd past.
Water heeft ook een grote invloed op het speelgedrag van kinderen. Het voelt koud en nat maar tegelijkertijd biedt het met zonnige dagen verkoeling. Daarnaast kan de zee best intimiderend overkomen. Het zien van de golven, het voelen van het water, het geluid wat uit de golven voortkomt, de geur in combinatie met het grote oppervlak. De sensorische ontwikkeling wordt flink geprikkeld.
Spelen met het zand ging super goed maar aan de zee moesten de kinderen toch een beetje wennen. Vooral als er wat golven waren, duurde het even voor ze genoeg zelfvertrouwen hadden om er met een lach (en natuurlijk met één van ons) in de zee te zwemmen. Maar omdat we dagelijks op het strand te vinden waren, verdween die onzekerheid en werd dat blijdschap en enthousiasme.
Motorische voordelen
Het graven en het scheppen van het zand in emmers, het bouwen van zandkastelen, het sjouwen van emmers water, het verschil gaan voelen tussen nat en droog zand of simpelweg wegrennen van de golven of over de golven heen springen. De grove en fijne motoriek, als de hand –oogcoördinatie krijgen een flinke boost. Door te spelen op het strand stimuleer je heel wat motorische vaardigheden en geef je de zintuiglijke waarneming een flinke boost.
De zintuigen worden optimaal gestimuleerd en het strand is daarom een ontzettend leuke plek om de wereld te verkennen en voor de ontwikkeling van kinderen.
Mooie herinneringen
De eindeloze avonturen aan zee hebben een magische kracht om je even los te maken van de dagelijkse beslommeringen en heerlijk tot ontspanning te komen. Het samenzijn met mijn gezin, het gelach van de kinderen onder genot van de golven… Samen bouwen we niet alleen zandkastelen maar ook mooie herinneringen die ons verbinden, versterken en koesteren.