Wij konden deze winter een lang weekend naar het strand en kunnen op een maandag naar de dierentuin, op een vrijdag naar Giethoorn of op een dinsdag gewoon een dagje thuis op de bank hangen. Ook zijn we eind juni twee weken naar Kroatië geweest. Hoe? Dankzij de Flexibele schooltijden of ook wel 52 weken school.
52 weken school
12 basisscholen hebben meegedaan aan een proef om de onderwijstijd flexibel te verdelen over het schooljaar. Het experiment is verlengd tot 2018. En pas dan is meer duidelijk over de onderwijskwaliteit op deze scholen. En wordt bekeken of ook andere scholen toestemming krijgen voor meer flexibele onderwijstijden.
Onderwijs en ontwikkeling gaan hand in hand
De school waar Ravi en Bodhi opzitten, OBS LaRes in Enschede, is een van de 12 basisscholen die mee heeft gedaan aan deze proef. Per 1 augustus 2011 is Consent (beheer basisscholen in Enschede) gestart met het project ‘52-wekenschool’ bij OBS LaRes. Het doel is om ieder kind flexibele mogelijkheden te bieden, aansluitend op de individuele behoefte, talenten en mogelijkheden. Hier vind je er meer over.
Dit houdt in dat Ravi en Bodhi elke dag van 8:30 uur tot 14.15 uur naar school gaan, waardoor ze uiteindelijk 8 dagen te veel les hebben. Daar worden ze véél te slim van en dat is natuurlijk niet de bedoeling 😉Deze 8 dagen ‘mag’ ieder kind tussendoor vrij opnemen. Daarnaast mag je nóg maximaal 2 weken (=10 dagen) vrij opnemen, in ruil voor zomerschooldagen aan het begin van de zomervakantie. Dit zijn in totaal dus 18 compensatiedagen die je flexibel op kunt nemen over het gehele schooljaar (behalve op Cito-toets dagen).
Voor elke dag die je meer opneemt dan de 8 vrije dagen, gaat het kind een dag naar zomerschool. Neem je in totaal 18 dagen vrij buitenom vaste schoolvakanties, dan gaat het kind de volle 2 weken naar zomerschool en heeft hij nog 4 weken zomervakantie. Neem je maar 13 dagen vrij, dan gaat het kind 1 week naar zomerschool en heeft hij nog 5 weken zomervakantie.
Zomerschool
Zomerschool is leuk, leerzaam en gekoppeld aan een thema dat elk jaar anders is. Vorig jaar was het thema techniek en ging Ravi tijdens de zomerschool een dagje naar het Techniek Museum in Hengelo. Dit jaar gaat het over feesten en tradities heb ik gehoord. En daarnaast haalt hij, in de 8 dagen dat hij naar zomerschool gaat, het werk in dat hij in onze vakantie heeft gemist.
De juf stelt een programma samen voor elk kind dat naar zomerschool gaat en zo kunnen alle kinderen op het zelfde niveau het nieuwe leerjaar in. Ravi kan op deze manier heel individueel en op zijn eigen niveau leren en dat is zo fijn. De zomerschool wordt gesplitst in 2 groepen, unit 1-4 en unit 5-8. Dat kan omdat niet alle kinderen naar de zomerschool gaan en sommige maar een paar dagen. Er is dus een wisselend aantal kinderen uit verschillende klassen aanwezigen zo leren de kinderen elkaar goed kennen.
Zo komen wij wel eens gezinnen tegen, in het bos of in de stad, die wij helemaal niet kennen, maar ons kind wel, omdat ze met zomerschool elkaars maatje waren. Ik vind dit een ontzettend leuk initiatief. Zo bijzonder dat mijn kleine jongen al zijn eigen groepje bekenden heeft 🙂
Oog voor talent
Een van de kernwaarden van de 52 weken school LaRes is oog voor talent. Ravi heeft 4keer in de week gym van een vakleerkracht waarvan 1 uur ‘extra gym’. Hiervoor is hij geselecteerd als talentvol kind, daar zijn we natuurlijk hartstikke trots op! Kinderen die talentvol zijn krijgen een programma op maat en kunnen voor een toernooi, trainingsstage of belangrijke training verlof opnemen. Dit kan dus door de flexibele onderwijstijden. Het project is nu nog volop in ontwikkeling. Dat is denk ik ook de reden waarom er nog weinig scholen in Nederland aan meedoen. Ik ben dus heel benieuwd wat de toekomst gaat brengen. Ik ben in elk geval heel erg enthousiast!
Minder kosten en drukte
Vorig jaar en ook dit jaar gingen wij vroeg op vakantie en namen we tussendoor ook nog een paar daagjes vrij. Buiten het seizoen op vakantie gaan scheelt niet alleen heel veel kosten, maar het is ook niet zo druk! Collega’s zijn wel eens jaloers als ze vragen hoe het ook alweer zit bij ons op school 😉 En ook na onze vakantie in Kroatië kreeg ik via Instagram veel vragen hoe dit nou kon!
Zolang de kinderen klein zijn vind ik buitenom de vaste schoolvakanties op vakantie gaan geen probleem. Vooral omdat mijn jongens elkaar hebben. Vorig jaar hebben we de hele maand mei met een camper rond getrokken, toen stonden we niet op een vaste plek. Maar afgelopen vakantie stonden we 2 weken op een vaste plek en dan merk je wel dat er weinig tot geen grotere kinderen zijn. Het is voor ons nu nog geen reden om niet in het voorseizoen te gaan. Maar als ze ouder worden en we toch kiezen voor een vakantie in het hoogseizoen, dan hebben we altijd nog 8 dagen om vrij op te nemen. En om lekker op een donderdag naar de Efteling te gaan of op een maandag naar de bios, hoe fijn!
Ravi ging vorig jaar de volle 2 weken naar zomerschool, we maakten dus 18 dagen op. Dit jaar gaat hij er 8. Bodhi hoeft nog niet omdat hij pas in april op school is gekomen, daarbij is hij nog niet leerplichtig. Op deze manier heb ik 8 dagen alleen-tijd met mijn kleinste man, dat is ook wel eens fijn.
Is de 52 weken school dé oplossing?
Het lijkt dus dé oplossing, een 52 weken school. Maar toch maken lang niet alle ouders er gebruik van. Er zijn mensen die bewust kiezen voor het LaRes, Ravi en Bodhi hebben dus ook klasgenootjes uit heel Enschede. Maar er zijn ook ouders die moeite hebben om de 8 ‘verplichte’ vrije dagen op te maken. Je moet natuurlijk wel bij je kind kunnen zijn, een dagje dierentuin klinkt leuk, maar wat nou als je zelf gewoon moet werken en oppas vinden lastig is.
Kortom, wij zijn heel blij met de keuze voor het LaRes. En ik hoop dat er snel meer scholen dit fantastische voorbeeld van de 52 weken school volgen 😊
Meer informatie over OBS LaRes vind je hier.
Lees ook: voorbereiding op de basisschool >>
Lees ook: Schoolplein Gossip >>