6x tips voor nieuwe ouders

24 maart 2024

Ben je nog maar pas mama of papa geworden, of komt de bevalling nu wel heel dichtbij? De komst van een (eerste) baby is een van de meest spannende en uitdagende avonturen in het leven, en het is volkomen normaal om je overweldigd te voelen in het begin. Dan kan het helpen om je alvast goed te informeren en zo veel mogelijk goede tips en tricks te verzamelen die je straks een handje kunnen helpen bij het ouderschap. Lees snel verder!

Vraag om hulp

De eerste tip is misschien wel de belangrijkste om goed in je oren te knopen: het is helemaal oké om hulp te vragen. Als nieuwe ouders hebben jullie misschien het gevoel dat je alles zelf moet kunnen, maar dat is gewoon niet realistisch. Familie, vrienden en buren zijn er om te helpen, dus aarzel niet om hulp in te schakelen wanneer je het nodig hebt. Of je nu een ​​paar extra handen nodig hebt bij het verschonen van luiers, hulp nodig hebt om vers eten op tafel te zetten of gewoon een luisterend oor wilt, mensen in je dichte kring staan altijd klaar om te helpen. 

Accepteer de chaos

Misschien wist je het inmiddels al, en anders zul j het snel gaan merken: het ouderschap weleens een boeltje zijn. Letterlijk en figuurlijk. Van gebroken nachten en onvoorspelbare schema’s tot kinderspeelgoed overal in huis en pamper-explosies, het hoort er allemaal bij. Probeer de chaos te omarmen in plaats van ertegen te vechten. Het zijn juist deze onverwachte momenten die later de leukste herinneringen zullen worden. Dus onthoud dat er geen plaats is voor perfectie en go with the flow. 

Zorg voor jezelf

Als nieuwe ouder is het gemakkelijk om jezelf op de tweede plaats te zetten, maar vergeet niet dat het ook belangrijk is om voor jezelf te zorgen. Je kunt namelijk pas echt voor een baby zorgen als je zelf goed in je vel zit. Neem dus de tijd om te rusten wanneer dat kan, eet gezond, blijf gehydrateerd en zoek manieren om te ontspannen, zelfs als het maar voor een paar momenten per dag is. Ga bijvoorbeeld eens een wandelingetje maken, neem een warm bad of lees een paar bladzijden lezen van een goed boek. Vind iets dat je gelukkig maakt en maak er tijd voor vrij.

Creëer een routine, maar wees flexibel

Een goede routine kan erg handig zijn tijdens de eerste jaren als jonge ouders. Het kan jullie helpen om structuur en voorspelbaarheid te bieden voor zowel jullie als de baby, en het kan ook helpen om een goede nachtrust te bevorderen. Dat gezegd zijnde, wees niet bang om af en toe van de routine af te wijken. Het leven met een baby is onvoorspelbaar en soms moet je je gewoon even overgeven aan de situatie. Door je flexibel op te stellen en het je niet te veel aan te trekken wanneer een dag niet gaat zoals gepland, zal je je veel meer relaxed voelen.

Help elkaar

Het ouderschap kan soms eenzaam aanvoelen, maar het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent. Er zijn vast wel enkele vrienden of familieleden in dezelfde leeftijdscategorie als jullie die door dezelfde fases heen gaan. Deel jullie ervaringen, spreek geregeld eens af om te ventileren bij elkaar en geef elkaar goede tips. Heb je kleertjes of speelgoed voor een 1-jarige waar je baby is uitgegroeid? Geef het dan door aan iemand in je kring die het wel nog kan gebruiken voor zijn of haar baby. Door elkaar te helpen en te ondersteunen wordt het ouderschap voor iedereen een beetje fijner en makkelijker. 

Geniet van de kleine momenten

Temidden van de chaos en vermoeidheid is het gemakkelijk om de kleine, alledaagse momenten over het hoofd te zien. Maar juist deze momenten zijn vaak de meest waardevolle. Van de eerste glimlach van je baby tot de knuffels voor het slapengaan, probeer deze heel bewust mee te maken en ervan te genieten, zelfs in de meest alledaagse momenten. Voordat je het weet, zijn ze groot en zul je met een groot hart terugblikken op deze kostbare periode.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

image-3

Baby op komst? Zo bereid je je optimaal voor!

Het krijgen van een baby is een bijzondere gebeurtenis in je leven. Het brengt veel veranderingen met zich mee en...
kinderstoelen

Deze babyspullen zijn niet te missen in de keuken

Wanneer je je eigen gezin gaat stichten denk je veel na over dingen die hoe je ze later wil gaan...
image-1

Zo bereid je je voor op de komst van je kindje

Je wilt je natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden op de komst van je kindje. Of het nu je eerste kindje...