Alle kindjes zijn verschillend…

21 mei 2019

Mijn Xavi heeft ADHD lees deze blog, iets waar ik geen geheim van maak. Ondanks de negatieve stempel die hierop wordt gedrukt benaderen wij het juist positief door er open over te zijn. Je zou hierdoor misschien kunnen zeggen dat hij anders is als andere kindjes. Maar alle kinderen zijn verschillend, toch?

Alle kinderen zijn verschillend

Maar wat is anders of wat is normaal? Want aan mijn zoontje is niks te zien aan de buitenkant, zijn hoofd werkt gewoon anders. Is hij daardoor dom, raar of gek? Nee, zeer zeker niet. Een studiebol zal hij nooit worden, toch haalt hij hoofdzakelijk voor zijn toetsen een 7, 8 of 9.

Extreem goed auditief geheugen

Hoe dit komt? Xavi heeft een extreem goed auditief geheugen en onthoudt dus alles van de punt tot de komma. Leren kost hem op het moment weinig moeite, de mazzelaar! Voordeeltje van de ADHD! Een nadeel voor deze Loedermoeder die wel eens geen zin heeft in taartbakken, maar dat toch drie dagen geleden in de ochtend in de Appie had beloofd. ‘Morgen Xavi, echt morgen… Of volgende week’. Om uiteindelijk toch nog om 19:00 uur cupcakes te gaan bakken. Welke hij vervolgens toch niet zo lekker vindt als van de bakker (aargh!).

Vandaag tijdens onze lunch na het rondje Madurodam, kwam er een meisje aangescheurd in een elektrische rolstoel met een lach waar menig kind een voorbeeld aan kan nemen. Xavi keek naar haar en zei “Mam, zij gaat hard. Super kick, dat zou ik ook wel willen!”

Ik keek hem aan en zei: “ze gaat inderdaad als een speer. Maar net zo graag als dat jij een rondje wil scheuren in die rolstoel, zou zij misschien wel een rondje willen lopen.” Waarop Xavi knikte en ik hem uitlegde dat elk kindje verschillend is, maar dat je dit niet altijd aan de buitenkant kan zien. Elk kind is gewoon uniek!

Kinderen zijn uniek

Zo heb ik het in mijn eerdere blogs wel eens over mijn vriendinnetje Joey gehad. Zij is degene die mij snel aan het huilen krijgt, maar voor een flink potje dom gelach ben ik bij haar ook aan het juiste adres. Joey heeft een unieke dochter Marina. Uniek omdat Marina blind is. Met diep respect naar Joey en haar man Robert durf ik zeggen dat mensen een voorbeeld aan hun moeten nemen. Zij leren Marina dat niks onmogelijk is. Paardrijden, alleen fietsen, koken en HAVO2. Deze puber doet dit alles en legt ook nog eens alles vast. Marina heeft haar eigen YouTube kanaal. Xavi vindt Marina heel interessant, en niet omdat ze blind is want dat is bijzaak, maar ze vlogt… Hij is bijna 9 jaar en YouTube is “kapot lauw” zoals hij zegt!

Wil je Marina haar avonturen beleven kijk dan zeker even op haar kanaal: Blind, Happy & Free. Je zal verteld staan van de positiviteit en geloof me het werkt aanstekelijk! Zowel Joey, Marina en uiteraard Robert zijn mensen die mijn wereld in elk geval een stukje mooier maken met hun spirit!

Hoe ga je om met verschillen?

Ik wil hiermee zeggen dat elk kind zijn issues heeft en het aan jou als ouder is hoe je hiermee omgaat. Ik maak me erg hard voor het feit dat ADHD niet als iets negatiefs moet worden gezien. Eerlijkheid en uitleg nemen een hoop vooroordelen weg en maken het leven soms een stuk makkelijker. En ik zeg eerlijk dat ik Xavi soms ook wel achter het behang wil plakken, maar welke ouder heeft dit nou niet? En al wil ik de rol behang ook wel eens vervangen door een betonnen geluidsdichte bunker (yess loedermoederacties, ik weet het), hij is het mooiste en liefste mannetje wat ik ken!

Als je eens 5 minuten over hebt, kijk dan eens op de pagina van Ilona haar zoontje Nox, Box4Nox. Deze mama maakt zich sterk voor haar zoontje Nox, dat meervoudig gehandicapt is, maar ook vele dromen heeft voor als hij later groot is. Dit mannetje is uniek en geloof me als je zijn lach ziet, dan heeft hij je hart gestolen!

Vragen staat vrij

Elk kind heeft recht op dromen, dus laten we stoppen met negatieve stempels, hokjes of kinderen zielig te vinden. Laten we iets meer als kinderen denken en gewoon vragen stellen. Want zoals altijd wordt gezegd “vragen staat vrij”

Dus heb je een kindje wat anders is dan ‘het boekje’? Wees er eerlijk over, verstop je niet. En wees absoluut niet boos of geïrriteerd als iemand met oprechte interesse iets vraagt in plaats van een label plakt!

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

gitaar-spelen

Muzikaliteit bevorderen bij je kind

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat affiniteit met muziek ontzettend goed is voor de ontwikkeling van een kind. Het bevordert...
groente-eten

Wat eten we vandaag? Zo eten je kinderen meer groente

Ben je soms ook zo inspiratieloos dat je niet meer weet wat je moet koken en zeuren jou kinderen ook...
Ontwerp-zonder-titel-2

Dit is waarom je als student een goedkope zorgverzekering wil

Als student is het belangrijk om een goede zorgverzekering te hebben, maar niet altijd staat je budget dat toe. Een...