De kerstboom staat, de dagen zijn donker en koud en jullie eerste sneeuwpop is een feit: de winter is aangebroken. Een goed moment om jouw auto(schade)kennis te testen. Hoe ga je deze winter veilig de weg op jouw kids op de achterbank? Vergoedt je autoverzekering bijvoorbeeld de schade als je een uitglijder maakt op een gladde weg? Of een flinke hagelbui of je dak krijgt? En hoe zat het ook alweer met winterbanden? Independer zocht het voor je uit.
Driving home met code rood?
Als het écht guur weer is, dan waarschuwt het KNMI met code geel, oranje of rood. Het kan zijn dat code rood jouw regio geldt en het KNMI afraadt om de weg op te gaan. Bedenk dan even of jullie echt vandaag naar die kerstmarkt of schaatsbaan moeten, of dat dat ook een dagje kan wachten. Wij adviseren in zo’n geval om het advies van KNMI op te volgen.
Ga je bij een waarschuwingscode wel de weg op met je kids? Zorg dan dat je goed voorbereid bent en lekker warme kleding draagt. Denk aan het krabben van je ruiten, zodat je goed zicht hebt. Let ook extra goed op. En pas je rijstijl aan: gebruik bijvoorbeeld je mistlamp als je minder dan 50 meter zicht hebt.
Goed voorbereid, maar rijd je toch schade? En is er volgens je verzekeraar geen sprake van roekeloos gedrag (zoals te hard over een ijzige snelweg rijden)? Dan vergoedt je verzekeraar de schade. Met een beperkt of volledig casco verzekering ben je verzekerd voor de schade aan je eigen auto en die van iemand anders. Heb je alleen een WA-verzekering? Dan ben je verzekerd voor de schade die je met je auto aan een ander veroorzaakt.
Wel of geen winterbanden
In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Je autoverzekering is dus ook geldig als je deze winter zonder winterbanden rijdt. De overheid moedigt het gebruik van winterbanden aan, omdat het gewoon veiliger is bij winters weer. Ga je op skivakantie naar Italië, Oostenrijk of bijvoorbeeld Duitsland? Dan is het handig om regels rond winterbanden en sneeuwkettingen per land te checken. Rijd je schade in een land waar winterbanden verplicht zijn? Dan kan het zijn dat je (deels) aansprakelijk wordt gesteld, en je schade niet (compleet) vergoed krijgt.
Autoschade door storm of hagel
Kom je in een flinke storm- of hagelbui terecht en heb je hierdoor autoschade? Als je een beperkt casco of volledig casco autoverzekering hebt, wordt dit vergoed door je verzekeraar. De storm- of hagelschade heeft geen gevolgen voor de premie van je autoverzekering of je schadevrije jaren. Wel kan het zijn dat je een eigen risico betaald voor het repareren van de schade. Op je polis kun je zien hoe hoog dit eigen risico is en of je een deel van de schade zelf moet betalen.
Heb je een WA-verzekering? Dan ben je niet verzekerd voor schade aan je eigen auto, en draai je dus zelf op voor de kosten van de schade aan je auto. Alleen de schade die je met je auto aan een ander veroorzaakt wordt vergoed.
Ruitschade en andere winterschade
Scheurt een bestaand sterretje door na een flinke nachtvorst? Ruitschade is gedekt op een beperkt casco en volledig casco autoverzekering en wordt vergoed door je autoverzekeraar. Is het sterretje te ver uitgescheurd om te herstellen? Dan moet je hele autoruit vervangen worden en betaal je hiervoor meestal een eigen risico. Wij adviseren daarom om een sterretje te laten repareren zodat je voorbereid bent op écht winters weer.
Andere winterschade aan je auto is alleen gedekt met een volledig casco autoverzekering. Zoals in de greppel terechtkomen na een glijpartij of botsen en slippen. Als je zo’n schade claimt val je wel terug in schadevrije jaren. Daarom is het in zo’n situatie soms slimmer om de autoschade zelf te betalen als je dat kunt.
Gooit één van de vriendjes van jouw zoon spelenderwijs een harde sneeuwbal tegen je auto? En heb je hierdoor schade aan je auto? Als je een beperkt casco of volledig casco verzekering hebt en je claimt de schade, zal je verzekeraar proberen de schade bij de veroorzaker te verhalen. Ook kun je je rechtsbijstandverzekering gebruiken.