Het belang van voorlezen voor je kind

19 januari 2021

Dat voorlezen van een kinderboek heel erg belangrijk is voor kinderen, dat wist je natuurlijk al. Maar waarom? Lezen is goed voor de ontwikkeling van taal, kinderen leren zich beter concentreren en daarnaast stimuleert lezen de fantasie. Lezen is iets dat je je hele leven blijft doen, datgene wat je leest veranderd alleen, net als de grote van de lettertjes en het aantal plaatjes. Het belang van voorlezen voor je kind

Kinderboekenweek kinderboeken tips >>

De Nationale Voorleesdagen 2021

Vanaf vandaag (20 januari) tot 30 januari 2021 zijn De Nationale Voorleesdagen. Dit alles om het belang van voorlezen en lezen voor kinderen onder de aandacht te brengen. 

Kinderboeken

Kleine kinderen zijn dol op herhaling, ze willen keer op keer hetzelfde boekje. Maar na zo’n 100 keer Nijntje is Nijntje ineens niet meer zo leuk en is een kind toe aan de volgende stap, thank god! Zo ken ik ondertussen al heel wat tekstjes uit mijn hoofd.

Mijn kinderen hebben heel veel boekjes, nieuw en tweede- of zelfs derdehands. Mijn moeder is peuterjuf en komt geregeld met hele leuke en actuele boekjes aanzetten. Soms zijn sprookjes favoriet en soms zoeken we avond op avond naar de gele ballon uit het kijkboek ‘De gele ballon’ van Charlotte Dematons. Deze gele ballon zit op elke pagina verstopt in prachtige gedetailleerde tekeningen. Bodhi is bijna 4 en houdt van boekjes met dieren erin en Ravi van 6 houdt heel erg van sprookjes en spannende verhalen.

Het belang van voorlezen

Niet iedereen heeft veel boekjes in huis en dat hoeft ook niet. Maar het belang van voorlezen is belangrijk en dan biedt de bibliotheek uitkomst. Goed nieuws: kinderen tot 18 jaar krijgen een gratis abonnement, dus geld mag geen excuus zijn. Maar toch is er een klein nadeel, die boekjes moeten ook weer terug. Niet dat ik ze wil houden, nou ja sommige dan! Maar of ik ze nou 1 week of 5 weken thuis mag houden, het terugbrengen komt nooit echt uit. Toch helpt onze bieb me door een berichtje te sturen, zodat ik een bezoekje gewoon in kan plannen de komende week. Al met al ben ik dus echt wel pro bieb!

Boek lezen voor het slapen gaan

Vanaf het moment dat mijn jongens een paar maand oud waren zijn wij begonnen met voorlezen. Ik kroop op de schommelstoel, kind op schoot en boekje erbij. Ik had dit zo geromantiseerd voordat ik kinderen had, maar het is gewoon echt heel erg fijn! En nog steeds lezen wij bijna elke avond een boekje voor. Soms samen, soms kiezen ze beide een ander boekje en wordt het een één-op’-één voorleessessie met exclusieve aandacht voor elkaar en het verhaal. Ik vind het een heerlijk momentje voor het slapengaan. Al kan Ravi een boekje, met de bijbehorende vragen en opmerkingen, ook gebruiken om tijd te rekken. Voor je het weet is het weer een half uur later! Nu Ravi in groep 3 zelf leert lezen, leest hij vaak ook een stukje voor. En dan kan ik niets anders dan trots zijn. Ook al duurt het dan ietsjepietsje langer voordat hij slaapt.

Gespreksonderwerpen

Van (voor)lezen kan een kind heel veel leren van de wereld om zich heen. Dat geldt trouwens niet alleen voor kinderen, ik vind zelf het leren door een boek te lezen over een bepaald onderwerp ook erg fijn. Zo kun je veel meer inzicht krijgen in een bepaalde periode uit de geschiedenis, een ziekte of een land. We hebben een voorleesboekje over de waterpokken, over bedplassen, het krijgen van een broertje en over niet willen slapen en over doodgaan. Zo kan voorlezen over een onderwerp waar het kind op dat moment erg mee bezig is heel veel steun bieden. Boekjes kunnen dus heel goed zorgen voor een gespreksonderwerp, leuk of niet leuk.

Samen lezen zorgt bij ons voor rust en regelmaat. Ik merk echt dat ze dan tot rust komen tijdens dit ritueel voor het slapen gaan. Ik iets minder, wanneer ik voor de 4e avond op rij voor moet lezen uit Tito de Clown, De mooiste vis van de zee of blijf zoeken naar die rotballon… Maar een ander stemmetje opzetten of de tekst steeds iets aanpassen helpt al een hele hoop om het ook voor jezelf keer op keer leuk te houden 😊 Succes en heel erg veel plezier!

Ik ben heel benieuwd of jij het belang van voorlezen ook inziet en wat het lievelingsboek is van jouw zoon? Laat hieronder een reactie achter.


ruimtegekte, christopher edge,

Ruimtegekte

Wij hebben nog een leuke kinderboeken tip voor je: Ruimtegekte van  Christopher Edge. Dit is een hartverwarmend en hilarisch avontuur over de onbreekbare band tussen vader en zoon.

Ben jij klaar voor een ALIENTASTISCH avontuur? Ja? Mooi! Jesse schaamt zich dood voor zijn vader, die hem keer op keer voor schut zet. En het ergste? Hij is zich van geen kwaad bewust! Maar dan ontdekt Jesse zijn vaders grote geheim. Hij is niet zomaar vreemd, hij is een alien. Wanneer de vader van Jesse wordt ontvoerd tijdens een kampeeruitje, zet Jesse alles op alles om hem te bevrijden. Kan Jesse het opnemen tegen buitenaardse wezens?

Leeftijd: 9+ 

WINACTIE *gesloten*

Wil je ook graag dat je kind meer leest, of misschien is je zoon al wel gek op boeken lezen? Doe mee met onze winactie en maak kans op het boek Ruimtegekte.

Vul onderstaand formulier in en laat ons weten waarom jij dit boek graag wilt winnen. De naam van de gelukkige winnaar staat binnenkort hier op Boyslabel. Good Luck!

De gelukkige winnaar is:  Judith de Winter, van harte gefeliciteerd! Stuur een mailtje naar info@boyslabel.com met je adresgegevens. Dan zorgen wij dat jij zsm dit super leuke boek thuisgestuurd krijgt. Veel plezier ermee!

 

LEES OOK:

belang van voorlezen voor je kind – kinderen voorlezen – samenlezen met je kind

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

DSC07649

Kapitein Onderbroek in zijn 11e boekavontuur

Welk kind kent hem niet? Kapitein Onderbroek! Zo ook Damon natuurlijk want de serie kijkt hij graag op netflix. En...
DSC05672

Boekreview – Sporthelden, Max is de beste!

Max vertappen, wie kent hem nu niet! DÉ formule1 coureur van Nederland. Wint de ene na de andere wedstrijd en...
DSC06059.jpg

Boekreview – ACTIEGAST – Vakantie op de maan + winactie

Yeah we mochten weer een boekreview doen en deze keer van het boek ‘Actiegast – Vakantie op de maan’ van...