Cold Cases

30 juni 2016

Jong en oud stappen bij Cold Cases in de wereld van forensisch onderzoek en archeologie en kunnen zelf op onderzoek gaan naar de herkomst van schedels en botten.

Cold Cases laat je kennismaken met de nieuwe manieren van archeologisch onderzoek, die sterk doen denken aan spannend politieonderzoek uit tv-series zoals Crime Scene Investigations en Bones. De tentoonstelling gaat in op vragen zoals: hoe gaat DNA-onderzoek precies? Hoe herken je sporen op oude botten of tanden? Hoe maak je van een schedel een gezichtsreconstructie? Centraal hierbij staan de vele skeletten die door de Amersfoortse stadsarcheologen zijn opgegraven in het centrum van Amersfoort. Met behulp van de nieuwe technieken komen de verhalen rond deze menselijke resten weer tot leven.

Bij een archeologische opgraving in Amersfoort is het skelet gevonden van een jonge vrouw. Op haar schedel werd een metalen beugel aangetroffen: een oorijzer, dat lang geleden een kapje op haar hoofd stevig op de plaats hield. Wie was dit meisje met het oorijzer? Museum Flehite geeft haar deze zomer weer een gezicht in de spannende familietentoonstelling Cold Cases Amersfoort. Een skelet is een indrukwekkende archeologische vondst die tot de verbeelding spreekt. Hoe heeft deze persoon geleefd, hoe is hij of zij gestorven? Archeologen en andere wetenschappers proberen antwoord op deze vragen te vinden. Tegenwoordig kan dat steeds beter met behulp van diverse onderzoekstechnieken zoals DNA- of isotopenonderzoek.

Kids kunnen zelf op onderzoek uitgaan
Bij Cold Cases Amersfoort kun je niet alleen van alles zien, maar ook veel doen. Kinderen die de tentoonstelling bezoeken krijgen bij binnenkomst een witte jas en een (replica) bot uitgereikt. Tijdens een speurroute door de tentoonstelling krijgen ze spelenderwijs allerlei informatie over skeletonderzoek en kunnen ze de vragen over hun bot invullen. Zijn alle vragen goed beantwoord? Dan ben je een echte onderzoeker en mag je zelf aan de slag in de ‘opgraving’ op het plein van het museum.

Vanaf 12 juli is er iedere dinsdag voor kinderen het creatieve inloopatelier ‘Botje voor botje’. Kinderen knutselen dan een eigen skelet.

Kijk hier voor meer informatie>>>

 

cold casaes 2

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

pumptrack

Kids er op uit! The Portal Action house

Kids er op uit, wie vind dat nou niet leuk? In Sevenum bevind zich het Fun & Entertainment center. Dit...
gaia zoo

Kids er op uit! Gaia Zoo

Gaia Zoo – Kerkrade Met de kids er op uit, wie vind dat nou niet leuk? Een dagje naar de...
monster jam

VROOM VROOM….. Monster Jam Winactie!

Geniet van brullende motoren, races en ongelofelijke stunts. Monster Jam® komt terug in het Gelredome Arnhem. Ben jij klaar voor...