Duurzaam opvoeden, tips voor een groener leven mét kinderen

26 maart 2019

Zijn jullie thuis bewust met het milieu bezig? Leg jij je kinderen uit dat vlees eten, de kraan laten lopen, de verwarming altijd aan en afval op straat gooien slecht is voor onze planeet? Ik ben zelf heel bewust bezig met duurzaamheid. Ik ben zeker geen groene power ranger, maar probeer bij te dragen aan een groenere wereld waar ik kan, samen met mijn gezin. Maar hoe doe je dat? Ik ging op onderzoek uit geef duurzaam opvoeden tips voor een groener leven mét kinderen.

Duurzaam opvoeden TIPS

Eén van de beste dingen die je kunt doen voor het milieu, is geen kinderen krijgen. Ik las zelfs dat één kind minder, in Amerika, al 486 ton CO2 bespaart. Maar goed, ik heb kinderen, ik houd van mijn kinderen en ik zou ze nooit willen missen. Want wat moet ik nou op een schone, groene aarde zonder mijn kinderen? Wat ik wel kan doen is met het opvoeden van mijn kinderen rekening houden met het milieu. En daar ga ik jullie ook bij helpen.

#1 Koop tweedehands, recycle of koop duurzaam

Ik heb twee jongens en een jogging- of spijkerbroek blijft vaak nog geen maand heel. Nu kan ik elke maand nieuwe broeken kopen voor mijn jongens. Maar daar ga ik dus echt niet aan beginnen. Ik laat het los dat ze met een gat in hun broek rondlopen. En wordt het gat te groot, dan knip ik de broek af en heb ik weer een korte duurzaam opvoeden, duurzaam opvoeden tips, duurzame opvoeding, niets weggooien, hergebruikenbroek in de kast. Ik laat ze natuurlijk niet met gaten in truien of onderbroeken rondlopen. Ik probeer gaten, in verder nog mooie kleding, altijd te maken. Zelf en anders ga ik naar een kleding reparatie winkeltje. Is iets niet meer te redden dan gaat het in de kledingcontainer aan straat.

Lees ook deze handige bespaartips >>

Ik koop veel tweedehands. Bij een lokale tweedehands kinderkledingwinkel bij ons in de buurt bijvoorbeeld. Hier breng ik ook te kleine kleding naar toe. Hiermee maak ik weer andere moeders blij. Daarbij houd ik Marktplaats goed in de gaten. Ik zoek dan op mooie duurzame merken, waarvan ik weet dat de kleding lang goed blijft. Vaak vind ik deze kleding nieuw veel te duur. Maar tweedehands is het echt een stuk goedkoper.

Ook ruil ik soms kleding van mijzelf op een kledingruilavond. Dan neemt iedereen haar ‘oude’ kleding mee en mogen we elkaars kleding passen en meenemen. Onder het genot van lekkere hapjes en een wijntje. Echt, ik kan het iedereen aanraden dit te organiseren met wat leuke mensen die ongeveer dezelfde maat hebben.

#2 Milieubewust in huis

Misschien zijn dit hele normale dingen voor jouw gezin. Maar misschien ben jij hier helemaal niet zo mee bezig. Er zitten dingen tussen die wellicht wat ver gaan, maar haal eruit wat haalbaar is. Belangrijk is dat je je kinderen hierbij betrekt. Dat je uitlegt waarom het zo goed is. Veel dingen kun je ook leuk maken, zoals afval scheiden in verschillende tonnen.

  • Laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen;
  • Niet tandenpoetsen onder de douche;
  • Vervang je verlichting door LED lampen;
  • Doe de verwarming zachter als je weggaat;
  • Heb je het koud, trek een dikke trui aan of doe een dekentje om;
  • Laat geen stekkers in het stopcontact;
  • Gebruik verzorgingsproducten zonder chemicaliën;
  • Gebruik zo min mogelijk plastic zakjes;
  • Gebruik hervulbare waterflesjes/bakjes etc.;
  • Vang het koude water dat uit de kraan komt voordat het water warm wordt, op. Hier kun je bijvoorbeeld de planten water mee geven of ranja mee maken;
  • Gebruik de kleine knop bij het doorspoelen van de wc;
  • Scheid je afval in verschillende afvaltonnen;
  • Eet, waar mogelijk, biologisch;
  • Stop met wegwerpluiers. Maar liefst 8% van het restafval in Nederland bestaat uit wegwerpluiers;
  • Hang kleding uit i.p.v. meteen in de was.

#3 Weggeven i.p.v. weggooien

Ik ben lid van verschillende Facebook Weggeef Groepen. Ik vind weggeven zoiets moois, het maakt me echt een gelukkiger mens. En dat wil ik mijn kinderen ook meegeven. Ik heb de afgelopen jaren zo ontzettend veel mensen blij gemaakt met onze ‘oude’ spullen. Het gaat dan bijvoorbeeld om woonaccessoires, speelgoed, kleren, beauty accessoires, boeken, tuinspullen en nog veel meer. Je plaatst een foto, omschrijft het artikel en na twee uur mag je gaan loten. Hierna maak je een afspraak met iemand om het op te halen. Meestal verzamel ik de afspraken en heb ik wel 5 mensen tegelijk aan mijn deur om iets op te halen.

Soms doe ik het stiekem, dan laat ik iets ophalen als de kinderen in bed liggen. Want je herkent het vast, dat ‘oud’ speelgoed ineens weer superleuk gevonden wordt en dus niet weg mag. Maar meestal geven we samen. Dan betrek ik de jongens bij het uitzoeken van hun speelgoed en vertel ik dat andere kinderen er echt nog heel blij van worden. Ze vinden het tegenwoordig heel normaal dat er ‘weer iemand’ aan de deur staat.

Ik ben er veel bewuster door gaan leven. Aan de ene kant besef ik me hoe goed ik het heb, dat ik al deze meuk kon kopen. En dat ik andere mensen echt heel erg blij kan maken met een spelletje waar wij nooit meer mee spelen. Ik ben minder veel gaan kopen, want ik zie hoe snel ik het ook weer weggeef…

Als je het niet koopt, hoef je het ook niet weg te gooien.

Doe jij het?: Boodschappen doen met je kinderen >>

#4 Eet bewust en verspil geen voeding

Ik kan zo slecht tegen voedselverspilling. Dat is ook een reden dat ik niet graag naar van die vreetschuren ga met mijn kinderen. Er wordt daar zo veel weggegooid. Zonde. Wij doen thuis één keer per week onze grote boodschappen. Tussendoor kopen we dat bij wat nog nodig is. We vriezen restjes in en maken smoothies van oude groente en fruit.

Een hele fijne app om voedselverspilling tegen te gaan is Too Good To Go. Overtollig eten dat door winkels en restaurants aan het einde van de dag weg zou moeten worden gegooid kun je aan het einde van de dag voor een prikkie ophalen.

Door minder of geen vlees meer te eten draag je bij aan een beter milieu. Een kilo rundvlees eten staat qua broeikasgas-uitstoot gelijk aan 180 kilometer autorijden. Vlees is zo ontzettend milieuvervuilend.

#5 Pak de fiets of neem de bus of de trein

Pak, als het kan, de fiets, de bus of de trein. Wanneer je je kinderen aanleert om veel te lopen en fietsen, zullen ze ook later misschien sneller de auto laten staan.

Probeer zo min mogelijk of helemaal niet te vliegen. Vliegen is zo slecht voor het milieu. Een vliegreis belast het milieu zeven tot elf keer zo veel als dezelfde reis per trein.

#6 Koop zo min mogelijk plastic

Dan heb ik het niet alleen over speelgoed zoals loom bandjes, fidgetspinners, Squishy’s en strijkkralen. Allemaal speelgoed dat binnen een maand afgedankt en kapot in de ton of erger op straat ligt. Ik snap hoe moeilijk, want ook mijn jongens hebben meerdere fidgtspinners en loom bandjes in alle kleuren.

Maar ik heb het ook over zakjes en pakjes waar al onze producten in verpakt zitten. Ik vraag je niet om ZERO-waste te leven, want dat is echt hard werken. Maar koop die komkommer die niet in plastic zit en koop die grootverpakking nootjes i.p.v. 2 kleinere zakjes.

Al dit plastic is zo ontzettend slecht voor ons milieu. 90 Procent van alle zeevogels heeft plastic in zijn maag en dat maakt mij zo ontzettend treurig…. Laat je kind maar eens een foto zien van een meeuw met de inhoud van een broodtrommel aan plastic in zijn buikje…

Lees ook: mama streng? >>

#7 Ruim je rotzooi en dat van anderen op

“Dat heb ik niet op de grond gegooid.” Zo’n zinnetje dat Ravi zo maar kan zeggen wanneer ik vraag of hij dat pakje drinken dat op de grond ligt even in de ton wil gooien. Ik geef mijn kinderen mee dat ze niets op de grond mogen gooien. Maar dat krijgen natuurlijk niet alle kinderen mee en daarom ligt er nog steeds ontzettend veel rotzooi op straat. Maar hoe klein is de moeite om even dat pakje drinken, dat zakje chips of dat blikje cola in de ton te gooien als je het op straat rond ziet zwerven? Je kunt zelfs met een afvalprikker en vuilniszak op pad, samen met je kinderen. Zo wordt opruimen leuk en maak je er een gezellig uitje van. Wie de meeste rommel verzamelt krijgt een ijsje…

Tip: Ik luister tijdens het hardlopen altijd naar de podcast ‘Het groene hart van…’ van Jelle Derckx voor Happinez. Ik haal hier zo veel inspiratie uit die direct toepasbaar is in je dagelijkse leven.

Ik geef eerlijk toe dat ik echt niet voldoe aan alle bovenstaande punten. Wij eten af en toe vlees, ik heb jaren wegwerpluiers gebruikt, wij vliegen naar Zuid Kroatië, ik koop plastic speelgoed en poets wel eens mijn tanden tijdens het douchen. Ik ben ook maar een mens! Eén die zich heel bewust is van wat er speelt, die haar kinderen wil leren hoe we goed voor onze aarde moeten zorgen. Een mens die van het leven wil genieten, maar niet te veel geld wil uitgeven als het ook goedkoper kan. Een mens dat houdt van gemak en van lekker eten. Maar ook van de natuur, van de zee, van bossen en van dieren.

Zet het duurzaam denken om in doen en begin vandaag!

Duurzaam opvoeden, doe jij het? Ik ben heel benieuwd hoe jullie hierin staan? Laat een reactie achter onder dit artikel of op Facebook.

Lees ook: Duurzaam opvoeden begint met bij luiers >>

duurzaam opvoeden tips, milieu bewust opvoeden

Duurzaam opvoeden tips – milieu bewust opvoeden

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

huidverzorging

Zorg goed voor je huid met deze vijf tips

Ben jij ontevreden over de gezondheid en de uitstraling van jouw huid? Met deze vijf tips heb je binnen no...
Ontwerp-zonder-titel-1

Zorg en gezondheid: waar let je op bij de keuze voor de juiste verzekering?

De zorgverzekering is een verplichte verzekering om af te sluiten. Dat is niet zonder reden: het is immers een hele...
Ontwerp-zonder-titel-6

Moeiteloos chic: styling tips voor drukke mama’s van jongens

Het leven kan hectisch zijn, maar dat betekent niet dat je er niet moeiteloos chic uit kunt zien. Met een...