Naturalis-onderzoeker en gif-expert dr. Freek Vonk neemt je mee in de wereld van GIF! Je maakt kennis met allerlei levende dieren: slangen, spinnen, kikkers… Maar ook planten en mineralen kunnen giftig zijn. Waarom? En hoe werkt gif eigenlijk? Freek en zijn collega-onderzoekers leren je via filmpjes meer over het nut en de noodzaak van onderzoek naar gif.
Er is natuurlijk ook van alles te doen: sta met je neus bovenop een bijzondere gif-demonstratie of kijk mee over de schouder van onze dierverzorger. Hij verzorgt elke dag de giftige dieren uit de tentoonstelling. Zou jij dat durven, een giftige spin voeren?
Voor de tentoonstelling GIF! heeft Naturalis Biodiversity Center van het Spaanse bedrijf Grupo Atrox levende, giftige dieren in bruikleen gekregen. De dieren kwamen, inclusief hun verzorger Guillem Limia Russel, per vrachtwagen vanuit Madrid in Leiden aan. Het ’pronkstuk’ is toch wel een vier meter lange koningscobra.
Dit dier is zo giftig, dat hij met één beet een volwassen olifant kan doden.
Maak je eigen paddenstoelenmaaltijd
Jij hebt vast weleens een champignon gegeten, toch? Sommige paddenstoelen kun je gewoon eten, anderen zijn giftig. Ontdek van welke paddenstoelen je kunt smullen. Kook zelf je paddenstoelenmaaltijd, maar pas op dat je niet de verkeerde pakt…
Kruip in de huid van Freek
Freek gaat vaak op expeditie. Help jij zijn koffer pakken? Wat heeft hij nodig voor de jungle en wat als hij naar de woestijn reist? In het lab doe je net als Freek met een microscoop onderzoek. Welk antigif hoort bij het gif? En van welk gif kunnen we medicijnen maken?
Kom naar Naturalis en duik in de giftige wereld van dr. Freek Vonk! Maak kennis met het gila-monster, een vogelspin en Freeks favoriet: de koningscobra.
Kijk hier voor meer informatie>>