De leukste GRATIS kinderuitjes

21 april 2019

Wat gaan we doen vandaag? Deze vraag horen wij ouders meerdere malen per dag, en zeker in het weekend en tijdens de vakantieperiode. Maar ja, we kunnen niet echt iedere dag een leuk uitje doen, want weet je wel wat dat kost? Daarom zijn wij voor jou op zoek gegaan naar de leukste gratis kinderuitjes die dus geen cent kosten (wel natuurlijk eigen broodjes en drinken meebrengen).

Gratis kinderuitjes

Favo gratis kinderuitjes: Het Belevenissenbos

Het Belevenissenbos is het grootste, avontuurlijkste en meest leerzame speelbos van Nederland en ligt aan de noordzijde van Lelystad en bestaat uit bijna 40 hectare bos, weide en water. Verspreid door het hele gebied liggen bijna honderd sportieve en avontuurlijke hindernissen, variërend van boomstammen over het water, klauternetten en talloze touwbruggen. Het water is geschikt om er in te spelen. De klim- en speeltoestellen zijn gemaakt voor kinderen van 6 tot 16 jaar. Dit is onze absolute favoriet van deze lijst met de leukste gratis kinderuitjes!

gratis kinderuitjes, tractorpullingStrand Nulde

Uniek gelegen aan het Nuldernauw in Putten vindt u recreatiegebied Strand Nulde. Hier heb je een prachtig uitzicht op de Randmeren en de Flevopolder. De verschillende zandstranden, de ruime ligweiden en voorzieningen maken Strand Nulde tot de ideale plek voor een dagje uit. De kinderen vermaken zich hier uitstekend op het strand, in het water of op de vele speeltoestellen, met name Nulde-Zuid biedt meerdere speeltoestellen. Vanaf het strand is het water ondiep waardoor het ideaal is voor kleine kinderen en voor het beoefenen van diverse watersporten. Recreatiegebied Strand Nulde is 365 dagen per jaar toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. De toegang tot het recreatiegebied is gratis, maar kom je met de auto dan betaal je wel parkeergeld. Nummer 1 van favoriete gratis kinderuitjes!

Er worden op Strand Nulde allerlei evenementen georganiseerd en er is zelfs een jachthaven en een surfcamping voor de liefhebber. Zo wordt er in juli weer het grootste tractorpulling event gehouden. Leuk voor de jongens natuurlijk!

Duurzaamheidscentrum Weizigt Dordrecht

Achter Station Dordrecht ligt het Weizigtpark, een park met onder andere de duurzaamste stadsboerderij van Nederland. In het park ligt een prachtige speeltuin en Duurzaamheidscentrum Weizigt: ruim twee hectare natuurterrein met verschillende faciliteiten, zoals een Stadsboerderij, tuinen, het Aquarama en een Bijenstal. Als je er bent wordt het meteen duidelijk waarom de Stadsboerderij zich de duurzaamste Stadsboerderij van Nederland mag noemen. In de Stadsboerderij zitten verschillende duurzame installaties en toepassingen, zoals een groen dak, zonnepanelen en warmwaterpanelen. Ook zijn er diverse ‘spellen’ in het park gericht op het opwekken van energie door zonnepanelen of stromend water. Een super gratis kinderuitjes tip voor een en GRATIS dagje uit voor jong en oud.

gratis dagje uit, Weizigtpark, speeltuin dordrecht

De speelbossen van Staatsbosbeheer. Dat is klimmen en klauteren, spelen met water, hutten bouwen of gewoon genieten van alles wat je ziet, ruikt, voelt. Midden in de natuur! Speelbossen vind je door het hele land. Je komt ze tegen in uiterwaarden, polders, duinen, graslanden en bossen. Sommige speelbossen zijn heel groot, en sommige zijn wat kleiner. Ook vind je in het ene speelbos meer natuurlijke speelelementen en voorzieningen (zoals bankjes) dan in het andere. Hierdoor is ieder speelbos anders, maar dat is natuurlijk super leuk!

Meijendel & Monkeybos

Samen wandelen met de kinderen is een heerlijke bezigheid en nog gezond en gratis ook! Meijendel is het duingebied tussen Den Haag en Wassenaar. De Tapuit, bezoekerscentrum Dunea, is hét vertrekpunt voor je bezoek aan Meijendel. In het interactieve bezoekerscentrum is van alles te beleven. Ook kom je meer te weten over de verschillende dieren die hier wonen, kun je je kennis over waterwinning testen en zoek je leuke waterdieren in het aquarium. Ga lekker wandelen en daarna kunnen de  kinderen heerlijk klimmen, klauteren en hutten bouwen in het befaamde Monkeybos.

Meer gratis kinderuitjes:

leuk voor kinderen, ezelboerderij, dagje weg met kinderenDe koperen Ezel

De Koperen Ezel is de grootste gratis kinderboerderij en speeltuin van Nederland. Kinderen kunnen hier van alles beleven: er zijn springkussens, speeltoestellen, ballenbakken, grote en kleine dieren en uiteraard… ezels. Het is mogelijk om een ezeltochten van 2 of 3 uur te boeken via Natuurmonumenten of Camping de Wildhoeve, maar deze kosten wel geld. Je kunt ook voor korte tijd een ezel huren, met of zonder koets. Houd er wel rekening mee dat alleen kinderen tot 50 kg op de ezels mogen rijden. Voor een hapje en een drankje kun je terecht op het terras (tegen betaling uiteraard).

Bezoek een molen

Ben jij wel eens in een molen geweest? Molens zijn heel leerzaam en een leuke aanvulling op onze lijst met gratis kinderuitjes! Want pas als je een molen van binnen ziet, dan leer je hoe ingewikkeld zo’n ding eigenlijk in elkaar zit. Je kunt natuurlijk naar het bekende Kinderdijk. Maar denk ook eens aan minder bekende molens. Zoals poldermolen De Vlieger in Voorburg, houtzaagmolen De Salamander in Leidschendam of graanmolen De Roos in Delft. Ontdek of er bij jou in de buurt een molen gratis te bezoeken is.’

Roekoetocht

Voor jonge avonturiers van 6 tot 12 jaar is er van alles te beleven in de bossen rondom De Heikamp. Tijdens de spannende Roekoetocht ontdek je het allemaal. Al speurend door de natuur voer je leuke opdrachten uit, om na zo’n vijf kilometer weer terug te keren bij de pannenkoekenboerderij. Goed idee dus voor een kinderfeestje! Is anderhalf tot twee uur speuren net iets te lang voor de jongste kinderen? Dan kan je de route een stukje inkorten. Of je leent een bolderkar.

Heideweek

Eén keer in het jaar staat Ede helemaal op zijn kop. De Heideweek wordt sinds 1935 georganiseerd in de laatste volledige week van augustus. De burgemeester van Ede opent traditiegetrouw de festiviteiten op vrijdagavond in het Openluchttheater, waar hij de ´sleutel van Ede´ voor een week overdraagt aan de Heidekoningin en de Heideprinses. Daarna volgt een week vol muziek, dans, braderieën en andere feestelijkheden. Op woensdagmiddag mogen de kinderen gratis naar deelnemende clubs en sportverenigingen en er zijn speciale workshops en activiteiten.

sterrenwacht presikhaaf, leuk voor kinderen, gezinsuitjeSterrenwacht Presikheaven

Een superleuk gratis kinderuitjes voor oudere kinderen en tieners: een bezoek aan Sterrenwacht Presikheaven. Ok, officieel is het geen sterrenwacht – er wordt gebruik gemaakt van een multifunctioneel centrum- maar de amateursterrenkundigen zijn er niet minder enthousiast om. Ze organiseren regelmatig presentaties en sterrenkijkdagen waarbij bezoekers zelf door een van de telescopen naar de sterren kunnen kijken. Dit is natuurlijk het allerleukst als er een bijzonder sterrenkundig fenomeen plaatsvindt, zoals de Venusovergang in 2012 of de Maansverduistering in 2011. Maar ook op een normale avond of nacht is ons melkwegstelsel een ‘bezichtiging’ waard.

Heb jij zelf nog leuke tips voor onze lijst met de leukste gratis kinderuitjes laat het ons weten!

 

 

Bekijk meer leuke kinder uitjes >>

Bekijk ook deze tips voor een low-budget gezinsuitje >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

image-1-2

VROOMMMM wij gaan naar de Monster Jam!

In Mei is het weer zo ver… De Monster Jam is terug en het word nog gaver dan de vorige...
etl-san-antonio

Win 4 kaartjes voor de MONSTER JAM 2024!

Ja je leest het goed, wij geven nog eens 4 kaartjes weg! Kun je gezellig met je vader, moeder, opa,...
image-2

De enige echte Marvel Monster Jam Trucks maken hun opwachting tijdens Monster Jam® 2024!

Monster Jam® keert, na twee eerdere uitverkochte events, ook in 2024 terug naar Nederland. ’s Werelds grootste, onverwachte en onvergetelijke...