Kinderen op iPad = rust aan mijn hoofd

23 februari 2018

iPad gebruik (of ander soort tablet) is niet meer weg te denken uit ons leven. En al helemaal niet uit het leven van Timo. En om eerlijk te zijn heb ik een haat liefde verhouding met die dingen. Ik ben echt de meest stomme moeder als ik zeg dat hij niet op de iPad mag. De vraag of hij dan wel op de tablet of laptop mag stelt hij al niet meer, inmiddels weet hij wel hoe laat het is als het niet mag.

Laatst wilde hij heel graag zelf een iPad kopen en opa wist nog wel iemand die er één te koop had. “Nou mam, het is mijn geld…” Tja dat is waar. Ik probeer dat nog wel een beetje te sturen maar vind ook dat hij zelf mag bepalen waar hij het aan uit geeft. (Oké, er zijn natuurlijk wel grenzen)

Dus daar kwam zijn eigen iPad het huis in… Wel met de uitdrukkelijke regel dat als ik zeg dat hij niet mag gamen, hij niet hoeft te zeggen: ‘dat bepaal ik zelf wel want deze is van mij’. Die kan maar duidelijk zijn toch!

Kinderen teveel op tablet? Wij hebben de oplossing! >>

iPad gebruik door kinderen

ipad gebruikMaar het iPad gebruik heeft ook een mooie lieve kant, de kant van rust. Vooral mijn rust. Ja, ik geef eerlijk toe dat het half uurtje iPad tijd wel eens wat uitloopt. Omdat ik dan zelf in alle rust even wat kan kijken, of even zonder ge-mama kan koken. Of gewoon omdat mijn oren tot rust komen na een dag spelende kinderen om me heen. Als ik ze dan zie zitten, op de bank, gebroederlijk naast elkaar met een koptelefoon op, kan ik daar stiekem van genieten. Van zowel de rust als de gezellige aanblik. Het is natuurlijk een vreemde vorm van gezelligheid maar toch.

Liever een Playstation >>

Als ik dan vraag wat ze doen op de iPad, krijg ik altijd een raar antwoord, ten minste ik vind het raar. Ze kijken naar een YouTube filmpje waarin anderen een game spelen… Huh, wat is daar nou aan? De blik die ik krijg van die vier ogen op de bank spreken boekdelen. Ik snap er duidelijk geen bal van. En dat klopt, ik blijf het stom vinden. Veel leuker is het om te zien wat Timo doet als hij Minecraft doet, wat voor wereld hij dan maakt. Prachtig. Dan doe je tenminste nog wat… toch??

Meekijken op tablet

Wel hebben we hele duidelijke regels omtrent wat ze kijken, doen en het gebruik van de iPad en telefoon. Ik wil ten alle tijden kunnen zien wat ze gedaan hebben. En nee, niet om te kijken wat ze allemaal precies appen maar wel om het gesprek aan te gaan als er wat mis gaat. Laatst had Timo zitten appen, en door zijn dyslexie komt er soms iets heel anders te staan. Dan is het fijn dat hij naar me toe komt en we het er samen over kunnen hebben. Soms komen dingen wel eens anders over dan je bedoelt… Wees eerlijk: dat hebben we allemaal wel eens!

Nu kan dat meekijken nog, er komt een tijd dat zijn telefoon natuurlijk een no go is voor zijn ouders! En ik denk dat die tijd er eerder is dan ik denk… Dus al met al ben ik best een voorstander van iPad gebruik, wil ik hem af en toe in de grijze kliko gooien (wel die van Timo dan, want hé: ik kan niet zonder dat ding 🤣 ) en vind ik dat ze erbij horen.

Wel met regels, soms een dagje niet en soms wat langer dan de bedoeling was!

Lees ook: Te vaak en te veel beeldschermtijd >>

LEES OOK:

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

schermtijd telefoon gebruik eerst mobieltje kind

Zo houd je de schermtijd van je kind beter onder controle

Komt jouw kind op een leeftijd dat het hebben van een eigen mobiele telefoon normaal wordt? Als ouder kan dit...
Zorro The Chronicles the game, zorro game, zorro ps4, zorro spel nintendo switch

Zorro The Chronicles, the game + WINACTIE

Vanaf vandaag verschijnt Zorro The Chronicles, the game, een actierijk avontuur voor het hele gezin, vol spectaculaire gevechten, spannende verkenningstochten...
Champy on Tour

Het leukste gratis circusevent voor het hele gezin: Champy on Tour!

ToyChamp introduceert samen met zijn geliefde mascotte Champy een gloednieuw concept: Champy on Tour. Samen met zijn circus-entourage en veel...