Betere roadmovie

15 mei 2011

We waren er al een beetje bang voor geweest, met prachtig weer uit Nederland vertrokken, kletterden we in een vette regenbui op de landingsbaan van Barajas Airport in Madrid, de RyanAir vluchtgenoten waren zo beduusd dat de obligate ovatie gelukkig achterwege bleef, de vakantie (campertocht door Spanje en Portugal) was begonnen.

De Spaanse mevrouw van het camperverhuurbedrijf stond ons netjes met een bordje “Fam. K.” op te wachten, voor de kids een moment om nooit te vergeten; wereldberoemd in Madrid!

En voor je het weet zit je op de snelweg achter het stuur van de veertien vierkante meter mobiele vakantieruimte. Het rijden met de camper is fantastisch, je zit hoog op de weg en voelt je gelijkwaardig aan de reuzen van de snelweg, je kijkt bijna op gelijke hoogte bij de truckers binnen. Het reiscomfort is prima, kids kunnen comfortabel aan tafel zitten en zich vermaken en het uitzicht op het langstrekkende landschap is afkomstig uit de betere roadmovie.

Voor ons de eerste ervaring met dit kampeermiddel (lachwekkende vakterm overigens, ik zie me al aan de buurman vragen: met welk kampeermiddel pleegt u dit jaar op vakantie te gaan?) en de eerste keer kamperen met de kinderen. In het verleden hebben we met zijn tweetjes veel eenvoudig gekampeerd: tentje van 2X2, benzinebrander en verder lekker Spartaans. Zo’n fully loaded luxury camper is dan de overtreffende trap van luxe en toch doen sommige dingen nogal poppenhuisachtig aan, zoals het badkamertje met douche en toilet. Zeker, het werkt allemaal en bij verblijf in de wildernis handig, maar voor mij te veel gefriemel en geklieder.

Naast deze kleine minpuntjes is het “camperen” of kamperen met een camper the best of all worlds. Slapen is bijzonder comfortabel, goede bedden met lattenbodems en ’s nachts geen last van ongewenste slaap of  snurkgeluiden. In de camper is prima een uitgebreide maaltijd klaar te maken en er was een opvallende goede koelkast met vriezer (ijsjes! ) aan boord. De camper beschikte over een uitstekende verwarming die zijn diensten bewezen heeft tijdens de wat koudere nachtjes begin mei 2011. Prettig met zo’n camper is dat je bijna direct geïnstalleerd bent bij aankomst op de camping, zeker na een vermoeiende dag.

Tot zover dan over ons “kampeermiddel”, de reis zelf? Prachtig, puur en authentiek. Vanuit Madrid via Salamanca naar Portugal, Porto (camping aan de kust) en weer terug via Viseu naar Madrid. Zo’n 6 verschillende campings aangedaan in de natuur en wat dichter bij de steden. Portugal is lieflijker (natuur) en gastvrijer dan Spanje, Salamanca imponeerde door de sfeer en prachtige oude gebouwen. Op deze manier reizen laat je het echte leven in deze landen ontdekken, begin mei is er nog weinig toerisme in de binnenlanden van Spanje en Portugal en anderzijds voldoende te ontdekken voor de kinderen. De toppers van deze reis (ook voor de kinderen) waren de camping aan zee bij Porto, de natuur rond om Viseu ( camping chavegrande) en Salamanca. Ook de opvallende variëteit en aanwezigheid van allerlei soorten beestjes (kikkers, sprinkhanen, grote hagedissen vanca. 90 cm.) maakte deze reis tot een belevenis voor ze. Reizen met de camper is gezellig en comfortabel, maar vergt ook een goede planning (je rijdt niet zo maar even naar de supermarkt als je lekker op de camping staat en eigenlijk nog een dagje extra wilblijven). Daarom 4 van de 5 sterren!

Mark

(vader van Lukas, Hugo en Floor)

 

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

huisdier-met-kinderen

Huisdier voor je kinderen; goed idee?

Een huisdier kopen voor je kind. Is het een goed idee, of juist helemaal niet? Uit diverse studies is gebleken...
mondo verde

Kids erop uit! – Familiepark Mondo Verde

Kun je niet kiezen tussen een uitje naar de dierentuin of een pretpark dan is familiepark Mondo Verde wellicht een...
scooby doo

Scooby Doo and Guess Who.. + Winactie

Cartoon network is dé plek voor al je favoriete tekenfilms en allerlei gratis spelletjes. Speel online spelletjes met personages van...