De leukste kerstvakantie uitjes op een rij!

16 december 2021

Het is bijna kerstvakantie en zijn de kinderen twee weken lang vrij. Wel moet er nog een kerstdiner in elkaar gezet worden en natuurlijk gaan we zelf oliebollen bakken. Dat zijn de hoogtepunten van onze kerstvakantie die ieder jaar weer terug komen. Maar wat ook terugkomt is ieder dag de vraag: Wat gaan we doen vandaag? En helemaal met de aangepaste Corona maatregelingen is dat wel een dingetje, want je moet vroegtijdig reserveren. Tja, heb je al wat verzonnen? Geen nood! Wij helpen je een handje. Hier de leukste kerstvakantie uitjes op een rij;

Met de hele familie samen iets leuks doen!

En hoe leuk is het om in de kerstvakantie iets leuks te gaan doen? Ga lekker wandelen op de hei of even uitwaaien aan zee. Super leuk om dit met de hele familie te doen! Maar wat als opa of oma slecht ter been is en je hierdoor nooit meer iets leuks samen doet? Huur een scootmobiel voor een dag en ga samen op pad. Wedden dat jullie de mooiste herinneringen ooit maken?!

En natuurlijk hoeft echt niet alleen opa of oma minder mobiel te zijn. We gaan er altijd vanuit dat iedereen goed mee kan doen in onze maatschappij, maar dat is niet altijd waar. Is het niet een mooie kerstgedachte om juist een keer extra aandacht te schenken aan de mensen naast je die iets minder mobiel zijn en hierdoor minder vaak (of soms helemaal niet) buiten kunnen komen? Neem ze eens mee voor een wandeling door de buurt zonder of met hulpmiddel of bezoek samen een mooi museum. Alle musea in Nederland zijn rolstoelvriendelijk. Dus waar wacht je op? Ga samen op ontdekking en maak er een mooie kerstvakantie van!

De leukste kerstvakantie uitjes op een rij

1. Hermitage Amsterdam brengt riddertijd tot leven!

De Hermitage presenteert een nieuwe tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders, waar de middeleeuwen tot leven komen! Met machtige tsaren, dappere ridders, schone jonkvrouwen, hoofse liefde en spannende toernooien. Bewonder ruim 250 topstukken uit de Europese middeleeuwse kunstcollectie en het Arsenaal van de Hermitage St.-Petersburg.

Een echte familietentoonstelling

Het avontuurlijke verhaal van Romanovs in de ban van de ridders is er voor het hele gezin. Van adembenemende kunst van bekende meesters als Hugo van der Goes tot een spannende speurtocht met hoorspel, voor kinderen vanaf 7 jaar. Ook is er een hashtag-tour waarin televisiepersoonlijkheid Tim Hofman enkele spraakmakende topstukken verbindt met populaire thema’s van nu. Geschikt voor jongeren vanaf 15 jaar. En voor 15-24 jarigen is er de Grand Art Game, met quizzen over de middeleeuwen en ridders. Maar bovenal is de tentoonstelling een beleving vol epische ridderavonturen, romantische jonkvrouwen en zeldzame kunstschatten die straks voor het eerst in Nederland te zien zijn.

kerstvakantie uitjes,  kerst uittips, dagje uit kerstvakantie, wat te doen in de kerstvakantie , kerstvakantie 2021-2022, dagje uit met kinderen, kerst 2021-2022, hermitage

Een veilig bezoek

De Hermitage zorgt er samen met de bezoekers voor dat het museumbezoek zo veilig en prettig mogelijk verloopt. De Hermitage hanteert hiervoor het protocol voor veilige en verantwoorde heropening van musea en het horecaprotocol. Daarnaast neemt de Hermitage waar nodig extra maatregelen. Tickets en info: www.Hermitage.nl

Fotocredits: © Evert Elzinga & Eva Bloem

kerstvakantie uitjes,  kerst uittips, dagje uit kerstvakantie, wat te doen in de kerstvakantie , kerstvakantie 2021-2022, dagje uit met kinderen, kerst 2021-2022, maritiem museum, winter aan de kade
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Winter aan de kade

Het Maritiem Museum Rotterdam staat van 26 december t/m 9 januari in het teken van een verwarmend programma: ‘Winter aan de Kade’. Bezoekers genieten van chocolademelk en glühwein of nemen een kijkje bij smederij-demonstraties met een winters tintje. Kinderen roosteren marshmallows of doen mee aan creatieve museumactiviteiten.

Maritieme ambachten met een winters tintje
Bij Winter aan de Kade maken kinderen dagelijks kennis met maritieme ambachten. Ze kunnen een demonstratie touwslaan bijwonen of steken hun handen uit de mouwen bij de workshops van SCRAPXL, waar wordt geknutseld met gerecyclede materialen. Een bezoekje aan de smederij in het nieuwe Leuvepaviljoen mag natuurlijk niet ontbreken. Sinds schepen van staal worden gemaakt, zijn smeden onmisbaar. In de museumhaven geldt dat nog steeds: zij maken de onderdelen voor de varende collectie. Als het water bevriest, pookt de smid het vuur op voor een speciaal kunststukje: dan komen er ambachtelijk gemaakte schaatsen uit het paviljoen!

Tijdens ‘Winter aan de Kade’ is de sfeer in het Maritiem Museum op z’n best, zeker ook in de museumhaven. Daar fonkelen tientallen lichtjes en een ijsbeer houdt de wacht in ijssalon/koffiebar Loeve, waar bezoekers in de kerstvakantie kunnen genieten van overheerlijke wafels, terwijl buiten de vuurkorven branden. Gedurende dit winterprogramma is het Maritiem Museum ook op maandag geopend. Tickets zijn te boeken via maritiemmuseum.nl.

openluchtmuseum, schaatsen in de winter, winter schaatsen, kinderen schaatsen, kerstvakantie uittips

3. Ouderwetse gezelligheid

ARNHEM – Het Openluchtmuseum neemt je mee op een reis door de tijd! De mensen van het museum lijken zo uit het verleden te zijn weggelopen. Ambachtslieden en activiteiten in de authentieke gebouwen brengen het museum tot leven. Originele boerderijen, arbeidershuisjes, molens, een kerk, schooltje, zuivelfabriek en ophaalbrug. Je vindt er zelfs een oude rijdende tram. Bezoek een arbeidershuisje uit Tilburg, volledig ingericht in jaren ’70 stijl. Gaan je kinderen ‘aan het werk’ op het Kindererf of toch liever spelen op het mooie Zaanse plein? Worden het poffertjes met poedersuiker, stevige huisgemaakte soep, of toch die verse krentenbol van de bakker? Echt ouderwets wintervermaak op de grote ijsbaan voor de Amsterdamse Westerstraat en de sleebaan bij de molen. Schaatsen zijn gratis te leen. Wist je dat al vanaf de zeventiende eeuw kunstmatige sleehellingen gemaakt worden?

kerstvakantie uitjes, uittips kerstvakantie

4. Winterstation vol vuur en lichtjes

UTRECHT – Een echt leuk uitje voor in de kerstvakantie is het Winterstation in het Spoorwegmuseum Utrecht. Helaas dit jaar geen schaatsbaan, maar het hele museum hult zich in winterse sferen met kerstbomen, guirlandes, honderden lampjes en overal klinkt muziek. Binnen ruik je de geur van poffertjes en oliebollen, buiten branden de vuurtjes waar je marshmallows kunt roosteren. En dit jaar is het extra bijzonder, want in de grote museumhal pronken bijzondere (internationale) restauratierijtuigen die onderdeel uitmaken van de eersteklas tentoonstelling ‘Tosti’s Truffels Treinen’, over eten en drinken rond het spoor. Ook zijn alle attracties open in het museum. Ook op Tweede Kerstdag is het Winter Station in het Spoorwegmuseum open.

5. Winter in de middeleeuwen

ALPHEN AAN DEN RIJN – Vier de winter in het middeleeuwse stadje Gravendam en in Dorestad. Hier zijn de bomen en huizen bedenkt met een frisse laag witte sneeuw. Gravendam en Dorestad vind je in Archeon, waar je in de winter teruggaat naar winters uit het verleden. Alle gebouwen, boerderijen en hutten van Archeon worden bewoond en volledig winters ingericht, met knapperige haardvuren waar warme broodjes op worden gebakken. 

kerstvakantie uitjes,  kerst uittips, dagje uit kerstvakantie, wat te doen in de kerstvakantie , kerstvakantie 2021-2022, dagje uit met kinderen, kerst 2021-2022

Wat gaan jullie deze kerstvakantie doen?

LEES OOK:

de leukste kerstvakantie uitjes op een rij, kerstvakantie uitjes

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

image-1-2

VROOMMMM wij gaan naar de Monster Jam!

In Mei is het weer zo ver… De Monster Jam is terug en het word nog gaver dan de vorige...
etl-san-antonio

Win 4 kaartjes voor de MONSTER JAM 2024!

Ja je leest het goed, wij geven nog eens 4 kaartjes weg! Kun je gezellig met je vader, moeder, opa,...
image-2

De enige echte Marvel Monster Jam Trucks maken hun opwachting tijdens Monster Jam® 2024!

Monster Jam® keert, na twee eerdere uitverkochte events, ook in 2024 terug naar Nederland. ’s Werelds grootste, onverwachte en onvergetelijke...