Met plezier naar school door labeltjes

15 juni 2018

Al vanaf dat Sam naar school gaat merk ik dat er wat is. Hij was nog maar 2 jaar oud, want hier (in Frankrijk) gaan de kinderen naar school in het jaar dat ze 3 worden en omdat Sam van het einde van het jaar 2010 is, was hij in de maand september nog maar 2. Maar toch had ik het idee dat er al heel wat, of zelfs veel te veel, rondspookte in dat koppie van hem, maar dat het er niet uitkwam. Op een gegeven moment toen hij in groep 3 zat, hebben we besloten dat we misschien toch maar moesten laten onderzoeken wat er aan de hand is. Want we kregen een steeds ongelukkiger jongetje en dat terwijl hij van nature een ontzettend enthousiast mannetje is. Na meer dan een jaar op de wachtlijst te hebben gestaan konden de onderzoeken afgelopen oktober beginnen. kind met een label

Kind met een label

Inmiddels hebben we vele specialisten gezien en begint er steeds meer duidelijk te worden. Mochten we willen dan kunnen we Sam een hele trits labeltjes opplakken. Waar mensen in Nederland soms zo moe worden van ‘alweer een kind met een label’ (dit zijn niet mijn woorden hoor, maar ik hoor en zie dat dat gebeurt), zijn wij er, na veel wikken en wegen, erg blij mee. Hier in Frankrijk is een kind met een label opgeplakt nog helemaal niet gewoon. Sterker nog, er bestaan doctoren, psychologen, en juffen en meesters die het bestaan van dyslexie en andere ‘dys-en’ gewoonweg ontkennen. Een hoog IQ? De oplossing is vaak een klas overslaan. En ad(h)d? De meeste mensen hebben er nog nooit van gehoord! En al helemaal niet op school…

Wij zullen dus zelf, als ouders, heel erg aan de slag moeten om Sam zijn weg op school te laten vinden. Want als ik iets belangrijk vind is dat hij zijn eigen weg leert te vinden om zijn doel te bereiken. Maar daar ligt hier de uitdaging, want het Franse schoolsysteem zit heel anders in elkaar dan het Nederlandse.

Het schoolsysteem

Zo bestaat er maar één school per gemeente (of één school voor meerdere gemeentes). Dit is een (gratis) openbare school. Je kunt hier dus niet kiezen, tussen verschillende schoolsystemen en -filosofieën. Er bestaan ook (peperdure) privéscholen, maar deze zijn alleen in de grotere steden gevestigd. De dichtstbijzijnde privéschool is voor ons bijvoorbeeld 40 kilometer verderop. Het idee achter dit schoolsysteem is goed: de school voor iedereen! Leuk op papier, maar de realiteit is dat alle kinderen in dezelfde vorm worden geperst en niet hun eigen unieke ik mogen en kunnen zijn. En Sam past dus niet in deze vorm: hij valt er buiten.

Nu is het Franse schoolsysteem niet alleen maar kommer en kwel hoor. Ik vind dat de kinderen over het algemeen goed les krijgen. Vooral de algemene kennislessen vind ik erg goed. De interesse van de kinderen wordt echt opgewekt. En tot dit jaar hebben we alleen maar leuke en lieve juffen en meesters getroffen. Ze komen allemaal uit hetzelfde systeem en hebben nooit geleerd met veranderingen of met ‘anders-zijn’ om te gaan. Toch is mijn ervaring dat ze altijd open hebben gestaan voor mijn suggesties en dat zijn er heel veel! Ondanks het starre, traditionele, Franse schoolsysteem weten de leerkrachten er toch een moderne school van te maken met vrolijke kinderen.

Weer met plezier naar school

Maar binnen dit systeem komen de labels ons goed van pas, want ik heb zwart op wit dat bij Sam een andere benadering nodig is. Ik ben dus in constant overleg met school. Probeer uit te leggen hoe Sam werkt en vooral hoe ze hem moeten laten werken. Ook doe ik veel om Sam en de school te helpen en samen komen we er wel uit! Sam is echt aan het opleven en vindt het weer fijn om naar school te gaan.

Ik hoop dat mijn (pioniers)werk de blikken van het onderwijzend personeel opent en dat ze uiteindelijk gaan inzien dat niet alleen een kind met een label hun eigen weg moet bewandelen, maar dat ieder kind zijn eigen route moet bepalen. Maar tot die tijd hebben wij houvast.

Ik hoor graag van jullie hoe het er in Nederland aan toe gaat, want ook ik ben constant aan het leren en nieuwe wegen aan het ontdekken.

Volgend jaar weer een nieuwe juf, eentje die minder goed bekent staat. Sam zijn zus had deze juf dit jaar. Ik hou mijn hart vast….. Maar goed, ze heeft al ervaring met deze moeder!!

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

Ontwerp-zonder-titel-1

Me-time als mama? Ja, dat kan!

Eerlijk is eerlijk: mama zijn is een fulltime job. Of je nu thuis bent bij de kids of daarnaast ook...
gitaar-spelen

Muzikaliteit bevorderen bij je kind

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat affiniteit met muziek ontzettend goed is voor de ontwikkeling van een kind. Het bevordert...
zomerkleding

Met deze kleren kom je de zomer door!

De zomer staat voor de deur en dat betekent dat het tijd is om je garderobe bij te werken! De...