Kinderbedtijd op vakantie + tips

8 augustus 2023

Vakantie, een tijd waar veel nieuwe herinneringen worden gemaakt en kinderen veel nieuwe avonturen beleven. Een andere omgeving kan echter wel invloed hebben op de slaapkwaliteit en de normale bedroutine. In deze blog vertel ik onze ervaringen over kinderbedtijd op vakantie en deel ik een aantal praktische suggesties waar wij veel aan gehad hebben.

Vliegen met kids + tips

Een vertrouwde slaapomgeving

Voor kinderen is het ontzettend belangrijk om in een omgeving te zijn waar ze zich veilig voelen. Dat heeft een grote invloed op het slaapgedrag van je kind. Daarnaast is een vast ritme ook erg belangrijk omdat dat voorspelbaarheid creëert, daardoor weten kinderen wat er gaat komen.

Bij ons thuis proberen we een vast bedritueel te handhaven. Geen drukke activiteiten en/of tv meer na het avondeten, een opgeruimde slaapkamer, gewassen en wel in je pyjama, en met de knuffels erbij een boek lezen. Onze zoon van 3,5 jaar heeft een wekkerschaap die is ingesteld op 19:00. Als zijn wekkerschaapje slaapt, betekend dat het tijd is om naar bed te gaan. Onze dochter van 1,5 jaar gaat rond dezelfde tijd naar bed.

Kleine stapjes – Slapen…. het lijkt zo simpel

Daarnaast hebben ze allebei een eigen slaapkamer, dus als de één wat onrustiger is, hoeft de ander daar niet teveel last van te hebben. Het komt weleens voor, door verjaardagen, feestdagen of in dit geval vakantie dat ze wat later op bed liggen.  Dat merken we gelijk aan het gedrag van onze kids. Ze zijn dan, doordat ze oververmoeid zijn, erg druk, snel huilerig en luisteren erg slecht. Daarom heeft het onze voorkeur om onze zoon en dochter altijd rond de klok van 19:00 in bed te hebben.

Op vakantie: kennismaken met een ander bedje

Zodra we in ons vakantiehuis waren, hebben we eerst met elkaar een ‘mini tour’ gehad. Op die manier maakte de kinderen kennis met de nieuwe plek waar we de komende 2,5 week zouden verblijven en lieten we zien waar iedereen zou slapen. Terwijl mijn man en ik alle spullen aan het uitladen en opruimen waren, was onze dochter lekker rond aan het kruipen en onze zoon wilde gelijk lekker gaan spelen in zijn ‘nieuwe’ slaapkamer.

De bedden had ik al snel opgemaakt en de knuffels erop gelegd. De babyfoons had ik ook meegenomen, dus als ze in bed lagen en wij buiten zaten, kon ik ze net als thuis fijn zien op het scherm. Voor haar hadden we een campingbedje geregeld en onze zoon had in zijn kamer een stapelbed. Uiteraard sliep hij beneden, het bovenbed was zijn ‘speelplaats’ geworden. Al het speelgoed lag uitgestald en tevreden was hij daar lekker mee aan het spelen.

Welterusten

En toen kwam het moment dat ze naar bed gingen. Het bedritueel wat we thuis hanteren, deden we hier ook. Geen drukke activiteiten meer en geen tv, Fris en wel in de pyjama of  slaapzak, met eigen knuffels een boekje voorlezen om tussen 19:00 en 19:30 te gaan slapen. De deuren hadden we op een kier gelaten zodat ze nog wat licht op hun slaapkamers hadden.

De eerste nacht is natuurlijk altijd even wennen, voor ons allemaal. Ondanks dat we niet afweken van ons bedritueel, vonden ze het toch spannend om te slapen op een andere plek waardoor ze later in slaap vielen dan normaal. Uiteindelijk hebben ze goed de nacht doorgeslapen en werden we de volgende ochtend uitgeslapen wakker.

Gedurende de vakantie werd onze zoon af en toe in de nacht wakker en kroop soms bij ons in bed, maar dat heeft hij thuis ook nog weleens dus dat was niet echt anders dan normaal. Wellicht denk je: het is vakantie, wat maakt het uit dat kinderen wat later gaan slapen? Voor onze kids werkt het totaal niet om ze later naar bed te brengen. Ze worden extreem druk doordat ze oververmoeid raken en luisteren daardoor erg slecht waardoor het nog langer duurt voordat ze de slaap vatten. Hoe meer ontspannen ze zijn hoe sneller ze in slaap vallen. Gezien hun leeftijd vind ik ze nu nog te jong om ze langer dan normaal wakker te houden.

7 Praktische tips

Het is en blijft een zoektocht wat het beste werkt voor je kind en wat natuurlijk bij je past. Maar de onderstaande tips hebben ons ontzettend geholpen!

1 Neem de tijd om je nieuwe accommodatie te leren kennen

Kinderen hebben tijd nodig om te aarden op een andere plek. Neem met elkaar de tijd hiervoor en reageer sensitief op de signalen die kinderen aangeven.

2 Houdt vast aan bedroutine

Het is voor kinderen al spannend genoeg om op een onbekende plek te slapen. Een vast bedritueel creëert voorspelbaarheid! Slapen met eigen knuffels, boekje voorlezen en rond dezelfde tijd naar bed gaan, kan ervoor zorgen dat het slapen gaan vergemakkelijkt wordt.

3 Zorg voor een ontspannen en comfortabele slaapkamer.

Eigenlijk heeft dit niet veel toelichting nodig. Het is vanzelf sprekend dat een schone en opgeruimde kamer zonder teveel prikkels, een prettige plek is om te slapen.

4 Geen ‘actieve activiteiten’ meer na het avondeten

Hoe gezellig het ook is om in de vroege avond nog een wandeling te maken of nog even te spelen op dat leuke speelplekje omdat ze zo lief zijn geweest, verstandiger is het om niet teveel meer te doen na het avond eten. Kinderen moeten kunnen ontspannen na een lange dag. Daardoor zullen ze sneller melatonine aanmaken en dan verklein je de kans op strijd voor het slapen gaan en vallen ze überhaupt rustiger inslaap.

5 Beperk schermtijd voor het slapengaan

Net als de actieve activiteiten, is het verstandig tv’s, tablet’s en/of telefoons zoveel mogelijk te beperken voor het slapengaan. Dit in verband met het aanmaken van het slaaphormoon en een verbeterde slaapkwaliteit.

6 Wees consequent

Net als thuis zullen ze de ene dag beter slapen dan de andere. Maar wees consequent! Dit vraagt wellicht een extra beetje geduld maar uiteindelijk hebben de kinderen daar echt het meeste baat bij!

7 Go with the flow

Op vakantie is het nou eenmaal anders dan thuis. Wees consequent maar laat bepaalde dingen gebeuren en wees wat meer relax. Ondanks dat mijn man en ik heel consequent waren met het bedritueel, zaten er echt dagen tussen dat ze beide erg onrustig waren en het daardoor langer duurde voordat ze inslaap vielen. Maar dat geeft niks! Het is vakantie! Morgen start er weer een nieuwe dag en kun je ‘fris’ alles opnieuw proberen.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

image-1-2

VROOMMMM wij gaan naar de Monster Jam!

In Mei is het weer zo ver… De Monster Jam is terug en het word nog gaver dan de vorige...
etl-san-antonio

Win 4 kaartjes voor de MONSTER JAM 2024!

Ja je leest het goed, wij geven nog eens 4 kaartjes weg! Kun je gezellig met je vader, moeder, opa,...
image-2

De enige echte Marvel Monster Jam Trucks maken hun opwachting tijdens Monster Jam® 2024!

Monster Jam® keert, na twee eerdere uitverkochte events, ook in 2024 terug naar Nederland. ’s Werelds grootste, onverwachte en onvergetelijke...