Is kinderen risico’s laten lopen, spelen met vuur?

21 april 2019

We moeten onze kinderen meer loslaten, wat meer risico’s laten nemen. Dat vindt VeiligheidN. Een stichting die is gericht op het verlagen van het aantal ongevallen in Nederland, in samenwerking met bedrijven, overheid, scholen en experts. Met name de 5 tot en met 7-jarigen worden nogal beschermend opgevoed, terwijl ze door ze wat ‘los te laten’ leren wat wel en niet kan.

Moeilijk hoor: loslaten van je kind >>

Kinderen meer loslaten

Onze kinderen meer loslaten … met twee (van de 3) kinderen die nog nét in die leeftijdscategorie vallen, is dat momenteel nogal een dingetje. Ik merk dat dat loslaten steeds meer inhoud dat je ze bewust meer risico laat lopen. Al is het vaak minimaal. In verhouding zijn er dan ook, naar mijn gevoel, meer gevaren dan vroeger. Denk aan het drukke verkeer, invloed van anderen.

Fikkie stoken, snijden en klimmen

VeiligheidNL vindt dat een kind gewoon een boom in mag klimmen, met vriendjes in de buurt mag spelen, fikkie mag stoken en stokken mag slijpen met een mesje. Met de eerste twee voorbeelden ben ik het eens. Maar ik laat mijn kind niet spelen met vuur en messen. Helpen groenten snijden met een semi-scherp schilmesje, prima. Maar ik stuur mijn kind niet op pad met een stanleymes om stokken te slijpen, tenzij het onder toezicht bij de scouting is. Datzelfde geldt voor vuur. Natuurlijk, ik heb zelf vroeger ook weleens fikkie gestookt (let wel, ik was minstens 10!), in de sloot of uit de boom gevallen. Maar rond de kleuterleeftijd is het nemen van bepaalde risico’s nog wel een beetje spelen met vuur, vind ik.

Aanvaardbaar risico

Het is een kwestie van inschatten, je kind kennen en de opvoeding die je hebt meegekregen. Natuurlijk leren kinderen door het te ervaren hoe ver ze kunnen gaan. Maar als opvoeder (en geen kind) bezit jij het verstand risico’s in te kunnen schatten, een kind ziet eenvoudig weg de gevaren nog niet. Het is aan jou ze daarop te wijzen en behoeden. En hopen dat ze dit oppikken en meenemen. Met andere woorden: in een boom klimmen, prima. Maar liever die op die hoge dunne, dode tak. Buiten spelen met vriendjes zonder zicht? Prima, maar dan wel bij elkaar blijven en niet verder dan daar. Spelen met vuur? Nee, gezien de snelheid waarmee vuur zich kan verspreiden, met alle gevolgen van dien.

Test, speeltips en suggesties

Dat is ook tegelijkertijd waar Veiligheid.nl voor wil waken: laat ze spelen, maar behoed ze voor onnodige risico’s. Een bult of schaafwond hoort erbij. De vrijheid dingen zelf te ervaren is bevorderend voor hun zelfvertrouwen, zelfredzaamheid, doorzettingsvermogen en sociale vaardigheden. Op de site vind je veel tips en speelsuggesties. Ook kun je een test doen over jouw visie op veilig spelen en je kind risico’s laten nemen.

Wat blijkt?! Volgens de test op veiligheid.nl geef ik mijn kinderen voldoende speelruimte en ben ik niet te beschermend. Dat viel me 100% mee! Want het is soms best moeilijk hoor, dat loslaten…

Hoe denk jij hierover???

geel grijs jongenskleding, zomerkleding jongens, tumble n dry korting, tumble n dry kinderkleding, boyslabel, boyslook

Gestreepte sweater & HI FIVE gele sweater

Grijze jeans

Geel shirt & grijze cargo short

Gestreept skate t-shirt

Leren Shoesme sneakers

Gestreepte short & gele short

zomerkleding jongens, boyslabel, jongenskleding, tumble n dry korting

T-shirt Surf the Huge waves & sweatshort shark

Palm shirt & jeans short

Shoesme sneaker

Grijs t-shirt & blauw vest


name it kinderkleding, zomerkleding jongen

Geel shirt Big Waves & Roze shirt

Zwemshort druppels & Zwemshort

Waterschoen

Tanktop & shirt surfing & korte jeans

Slippers

kinderen meer loslaten

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

afscheidscadeau voor de juf, juffencadeau, afscheidscadeau juf, juffenkaarten

Een afscheidscadeau voor de juf

Bijna is het weer zover…. De zomervakantie!! De wekker en ik zijn niet echt goede vrienden, om over Xavi en...
ONTPLOFFINGSGEVAAR, IK ONTPLOF TEGEN MIJN KINDEREN

ONTPLOFFINGSGEVAAR

“DANIËL NIET DOEN! Kijk nou eens wat een zooi je hebt gemaakt. Kom er maar gelijk uit het is klaar...
samen in de tuin werken, groene vingers, kind tuin werken, plantjes planten, opvoeding

Groene Vingertjes

Sinds het lente is en de dagen steeds zonniger worden is dat voor ons het teken om de tuin onder...