Lerarenstaking en kinderopvang: hoe regel jij dit?

28 januari 2020

Op 30 en 31 januari staken de leraren en dat is natuurlijk hartstikke logisch, want het is enorm belangrijk dat onze kinderen nu en in de toekomst goed onderwijs krijgen. Maar tegelijk is het, als werkende en alleenstaande moeder, ook hartstikke lastig. Ook als niet alleenstaande ouder natuurlijk. 

Lerarenstaking en kinderopvang

Kijk, ik begrijp dat er gestaakt wordt door de leraren, en ik los het ook, met hulp, wel op, maar dat komt toch ook wel omdat ik een heel fijn en meedenkend kinderdagverblijf voor de kinderen heb. Ik heb maar een aantal vrije dagen per jaar, en mijn werkgever wil ook best meedenken, maar er zijn grenzen.

Kinderopvang

Toen mijn kinderen opvang nodig hadden, en ik nog samen met mijn ex-man was, hebben we met opzet voor een kinderdagverblijf gekozen. Dit omdat je bij een gastouder van 1 persoon afhankelijk bent. Is diegene ziek of afwezig, dan heb je pech. Bij een kinderdagverblijf heb je veel meer leidsters. Is er daar 1 ziek, is er geen man overboord. Ook hadden we vrij makkelijke kindjes die prima op een kinderdagverblijf pasten.

En geluk had ik met het kinderdagverblijf. Mijn dochter had enorm veel behoefte om gedragen te worden in een doek of drager, en zelfs daar werd voor gezorgd. Ook is het beleid om de kleinste kinderen niet te huilen, mogen de kinderen lekker veel buitenspelen en worden ze iedere dag weer uitgedaagd met spelletjes waarbij hun zintuigen geprikkeld worden. De leidsters zijn stuk voor stuk goed opgeleid en hebben alle diploma’s.

Werkende moeder

Omdat ik een werkende en alleenstaande moeder ben, heb ik de opvang keihard nodig. Met 2 schoolgaande kinderen van 5 en 8 jaar, zou ik anders niet kunnen werken. Mijn ouders wonen 100 km verderop en ik heb geen familie in de buurt. Dus de opvang is mij heilig. En als alleenstaande moeder krijg je gelukkig een flink bedrag terug op de kosten. Dat moet ook wel, anders zou de opvang veel te duur zijn.

Bij de opvang kun je kiezen uit een aantal pakketten. Daarbij kun je kiezen of je ook in de vakantie extra dagopvang wil hebben. Dat betaal je dan niet in 1 keer, maar maandelijks bij de kosten van de buitenschoolse opvang (BSO). Bij ons koop je een aantal uur per jaar. Wanneer je die uren in wil zetten, mag je zelf weten. Ik betaal dus niet extra voor de dagen dat leraren staken, maar ik moet wel in de gaten houden dat mijn tegoed minder wordt.

Gelukkig dat er gestaakt wordt!

En gelukkig mag dat ook op dagen dat er gestaakt wordt. Beter nog, de opvang stuurt je een bericht waarbij ze aangeven dat er gestaakt wordt en of je opvang wilt. Dit kun je aangeven in de app van de opvang, jaja, een eigen app. En dat werkt zo enorm handig, in de app kun je bijvoorbeeld je contract zien, hoeveel uren vakantieopvang je nog tegoed hebt, welke dagen er opvang is en je kunt rekeningen bekijken. Superhandig!

Op de opvang zitten nog steeds de lieve leidsters die mijn kinderen als babies op schoot hadden. Die ze peuter en kleuter hebben zien worden, de eerste stapjes zagen maken, de eerste woordjes met ze oefenden. Die met ze moederdagkadootjes maakten, handjes in de verf stempelden, en snotneusjes schoonmaakten. Echt, ik ben zó blij met deze lieve vrouwen. Zij zorgen er iedere dag ook weer voor dat ik mijn werk kan blijven doen en geen thuisblijvende moeder hoef te zijn. En samen met de school, opvang en ikzelf, is mijn gezin een geoliede machine die perfect door blijft gaan! Ik kan niet zonder ze!

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

afscheidscadeau voor de juf, juffencadeau, afscheidscadeau juf, juffenkaarten

Een afscheidscadeau voor de juf

Bijna is het weer zover…. De zomervakantie!! De wekker en ik zijn niet echt goede vrienden, om over Xavi en...
ONTPLOFFINGSGEVAAR, IK ONTPLOF TEGEN MIJN KINDEREN

ONTPLOFFINGSGEVAAR

“DANIËL NIET DOEN! Kijk nou eens wat een zooi je hebt gemaakt. Kom er maar gelijk uit het is klaar...
samen in de tuin werken, groene vingers, kind tuin werken, plantjes planten, opvoeding

Groene Vingertjes

Sinds het lente is en de dagen steeds zonniger worden is dat voor ons het teken om de tuin onder...