Stop met gamen; speel het Minecraft bordspel met het hele gezin!

20 januari 2022

Dit Minecraft bordspel is een uitkomst voor ieder ouder waarvan het kind (of kinderen) verslaafd is aan online Minecraft spelen. Boris is gek op Minecraft en kan hier uren achter een tablet eindeloze werelden bouwen en avonturen beleven. Blij verrast was ik door de komst van het Minecraft bordspel van Ravensburger! Nu eens niet achter een scherm een spelletje spelen, maar gezellig samen met de hele familie. Toegegeven, Boris snapte dit spel natuurlijk meteen en ik deed er iets langer over 😉

De leukste spelletjes voor thuis >>

Minecraft bordspel

Tijdens dit online spel Minecraft gaat het om blokken plaatsen en avonturen beleven. Het speelt zich af in weidse landschappen waarbij je oneindig veel werelden kunt creëren. Nu is er ook het Ravensburger Minecraft bordspel dat je gewoon aan tafel speelt met 2 – 4 personen vanaf circa 10 jaar en ouder. Stort je in een gloednieuw Minecraft avontuur en verzamel bijzondere blokken en bouw indrukwekkende gebouwen. Maar pas op: niet alleen gevaarlijke monsters, maar ook de andere spelers maken je het lastig. Alleen door slim en tactisch te spelen, verzamel je de meeste punten en win je het spel.

Kijk hier voor meer info

Eerst alles klaarleggen

Het spel vergt wel enige voorbereiding en goed lezen van de beschrijving. Om te beginnen moeten de 64 gebouw- en monsterkaarten worden geschud en in stapeltjes van vier worden neergelegd. Maak hierbij vier rijen van vier stapels. Schud vervolgens de witte wapentegels en leg deze om het speelveld neer.Het bordspel is je tafel met hierop een raster van 4 x 4  stapels met daaromheen de wapentegels. Let op: laat hierbij genoeg ruimte over zodat de speelfiguren er tussendoor kunnen lopen. Ondertussen kan je kind alvast de 64 houten blokken in de bijgeleverde mal stapelen, zodat er een gekleurde kubus van houten blokjes naast het speelveld komt te liggen. Verdeel je de acht speelbeurt overzichtskaarten. Geef vervolgens iedere speler in één bepaalde kleur een pion, ervaringsfiche en 5 wapenkaarten. Leg de overzichtskaarten neer en je bent klaar om te beginnen!

minecraft spel

Het Minecraft spel

Het Minecraft bordspel werkt op zich heel eenvoudig, maar je moet het even door hebben. Bij iedere beurt mag de speler twee van de vijf mogelijke acties uitvoeren. Maar denk goed na waar je voor kiest. Om te bouwen heb je blokken nodig en om te vechten wapens. Lukt het je om een monster te verslaan? Ga je voor strategisch, punten scoren of wil je één van je medespelers in de weg zitten? Kortom; denk vooruit en kies uit de volgende acties.

1) Pak twee blokken van de kubus en leg ze in je persoonlijke voorraad. Maar je mag enkel blokjes pakken waarvan de zijkanten vrij liggen.

2) Je mag 0-2 stappen lopen in de bovenwereld. Dit doe je door  je speelfiguur tot maximaal 2 velden te verplaatsen.

minecraft bordspel uitleg

3) Bouw een gebouw. Maar let op! Je moet met je speelfiguur naast de juiste bouwkaart staan én bovendien heb je de goede bouwmaterialen nodig. Deze kaarten leg je op je speelbord strategisch tegen elkaar aan, want dan kun je meer punten verzamelen.

4) Vecht tegen monsters. Schud je wapentegels en leg er drie open voor je neer. Heb je minstens evenveel harten als op de monsterkaart, dan versla je het monster. Deze kaarten zijn ook weer punten waard.

zombies en creepers, minecraft

5) Pak een wapen. Sommige wapens geven je extra mogelijkheden. Succes met het maken van de juiste keuze!

minecraft bordspel, spelletjes ravensburger, leuk spel met jongens

Winnaar van het spel

Tijdens het hele spel ben je zelf verantwoordelijk voor het verzamelen van je punten. Bij iedere speelbeurt moet je goed nadenken over de gevolgen van de stappen die je gaat doen.

Er zijn drie puntentellingen. De eerste vindt plaats zodra de hele bovenste laag blokken van de kubus is weggepakt. Kies dan een terreinsoort (denk aan bos, woestijn of bergen) en scoor punten voor je grootste groep aangrenzende velden.

De tweede telling volgt nadat de tweede laag blokken volledig van de kubus af is. Kies een bouwmateriaal en scoor met de grootste aaneengesloten groep bouwwerken die je hebt gemaakt van dit materiaal.

De laatste telling volgt nadat de derde laag blokken helemaal van de kubus is weggepakt. Tel dan de grootste aaneengesloten groep van een type (decoratie, woonhuizen, dierverblijven of bruggen) bij elkaar op.

De speler met de meeste punten is de winnaar. Er is ook een variant voor beginners of voor jongere kinderen. Deze variant kun je ook combineren met het normale spel. Kinderen spelen de eenvoudige regels, terwijl volwassenen de normale regels volgen.

Conclusie Minecraft bordspel

Het Minecraft bordspel is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar oud en dat is ook echt wel een goede leeftijd voor dit spel. Doordat je echt vooruit moet denken, punten moet bijhouden en in de gaten houden wat je tegenspeler gaat doen is het een uitdagend en spannend spel voor de hele familie (geschikt voor 2 tot 4 spelers). Zelfs de grote broer Thijs (18 jaar) vond het leuk! Het spel duurt ongeveer 60 minuten en dat is voor ons precies goed.

Wil je dat je zoon eens van zijn tablet of beeldscherm af komt en stopt met gamen? Verras hem met dit bordspel en daag hem uit voor een potje Minecraft! Dit is het perfecte cadeau voor Minecraft fans, maar zeker ook voor jongens vanaf 10 jaar. Het is echt een ander spel dan alle andere spelletjes! Wij zijn fan!

minecraft, online game minecraft, gamen

Na afloop van het spel pakte Boris de bouwkaarten uit de doos en ging met het online spel deze bouwwerken nabouwen. Hij had inspiratie opgedaan 🙂

Meer Minecraft inspiratie doe je op met de Minecraft bijbel >>

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

typisch jongensgedrag

10 x écht typisch jongensgedrag

Ik ben jongensmoeder van de zesjarige Ravi en de driejarige Bodhi. Dit betekent dus dat ik redelijk bekend ben met...
robot smartwatch, smartwatch voor kinderen, little tikes horloge, kinderhorloge

Hippe robot smartwatch voor kinderen

Wat geef je een kind dat alles al heeft? Hmm, goede vraag. Sef heeft speelgoed genoeg. Sinds kort kan hij...
goede voornemens, hoe kom ik van mijn telefoon verslaving af

GOEDE VOORNEMENS: ik moet af van mijn verslaving…

2022, de kop is eraf. Hoe is het met jullie? Volop bezig met nieuwe voornemens, doe je er niet aan of...