Probleemgebit en extreme angst bij de tandarts #3

20 april 2018

Lees ook deel 1 en deel 2 over het probleemgebit van Sverre. Na de behandeling bij de tandarts van onze kleine Viking waar hij zeven ´piratenkiezen´ kreeg, mogen we weer naar huis.

Enorme kiespijn

Maar in de auto begint Sverre vreselijk te huilen. Het stopt niet. Ik probeer hem te vertellen dat hij zijn ijsje op moet proberen te eten, en dat de kou fijn zal voelen op zijn opgezette tandvlees. Eerst wil hij niet, maar na een tijdje lukt het toch, en krijgt hij ook een beetje de controle terug over zijn mond. Het ijsje eet hij dan snel op. Halverwege stoppen we bij een benzinestation en haal ik nog een waterijsje voor hem, het lijkt te werken.

Thuisgekomen krijgt hij 500 mg paracetamol, de komende 48 uur moet hij dat 3 keer per dag slikken tegen de pijn. En pijn heeft hij, mijn arme jongen.

Die middag doen we weinig. Om 4 uur in de middag en om 7 uur ’s avonds krijgt hij weer paracetamol. Zijn gezicht ziet er vreemd uit, 2 hamsterwangetjes en rode oogjes. Hij heeft er echt last van. Die nacht wordt hij om 12 uur wakker van de pijn. En om 4 uur ’s morgens weer. Ik vertel hem keer op keer dat hij hier doorheen moet maar dat de pijn en druk snel minder zal worden. De volgende dag gaat het inderdaad een stukje beter. Hij krijgt nog steeds flinke pijnstillers maar het verjaardagsfeestje van een klasgenoot kan gelukkig doorgaan!

Die nacht slaapt hij bij zijn vader. Ook die geeft hem pijnstillers en we hebben onze vrolijke knul weer terug. Nog een week lang voelt hij de druk van de piratenkiezen in zijn mond maar iedere dag wat minder. Hij is zelf wel onder de indruk van alles wat er gebeurd is, maar toch lijkt hij het goed te verwerken.

En hij mag natuurlijk een mooi kadootje uitkiezen bij de speelgoedwinkel. Ik ben trots op hem, en ben blij dat het achter de rug is.

Ondertussen heeft de assistente van de tandarts gebeld en gevraagd hoe het gaat. Over 3 weken moeten we terugkomen.

Sverre met zijn piratenkiezen

In de klas heeft Sverre zijn piratenkiezen laten zien en ik hoorde dat er meerdere kinderen op school zijn met dit soort kronen. Onderzoek wijst uit dat kinderen nauwelijks gepest worden met deze kiezen. En eigenlijk valt het ook amper op.

piratenkiezen, piraten kiezen, tandarts, kind bij tandarts, piratenkiezen, piraten kiezen, boyslabelblog, mamablog

Sverre kijkt naar zijn Piratenkiezen

Inmiddels zijn we 3 weken verder en hebben we de controle. Sverre is nog steeds erg bang. Maar toch is hij op de stoel gaan zitten. Hij mag zelf op de knop drukken dat de stoel omhoog en achterover gaat. De tandarts moet even praten maar uiteindelijk mag ze toch in zijn mond kijken, en Sverre mag meekijken met een spiegel. Alles ziet er goed uit en hij mag nu 3 maanden wegblijven. Daarna krijgt hij een munt waarmee hij een balletje uit een draaiautomaat kan trekken met een sleutelhanger erin. Het leukste moment van de dag.

Kindertandarts

Kiespijn komt helaas veel voor bij kinderen. En dat is niet nodig. Kinderen zijn bijna altijd ook volledig verzekerd tegen de kosten. Helaas is de kindertandarts nog niet zo bekend, terwijl ze bijvoorbeeld ook enorm veel kunnen betekenen voor heel bange kinderen. Op deze manier kunnen ze trauma’s op latere leeftijd voorkomen.

Ik ben erg enthousiast over deze tandarts, en als Veerle ook ooit angst krijgt (haar kiezen zijn een stuk sterker gelukkig) dan ga ik er ook zeker heen. Ik wil TandInZicht in De Bilt ook echt heel erg bedanken dat ze de kiezen van Sverre hebben kunnen redden.

PS: nieuw op onze site? Klik dan eerst even naar onze homepage om een goed beeld te krijgen van wat je hier allemaal vindt. Volg ons ook op Facebook en Instagram en meld je aan voor onze nieuwsbrief: zo blijf je altijd op de hoogte van de leukste tips en meer over opvoeding van kinderen.

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

Ontwerp-zonder-titel-2

Dit is waarom je als student een goedkope zorgverzekering wil

Als student is het belangrijk om een goede zorgverzekering te hebben, maar niet altijd staat je budget dat toe. Een...
winactie oçhill winnen win actie

10 Tips voor een betere nachtrust voor je kind

Goed slapen hangt bij kinderen af van diverse factoren. Regelmaat, een rustige slaapomgeving en gezonde gewoonten overdag zijn de dingen...
corrigerend-ondergoed-1

Zo word je als moeder minder onzeker over je lichaam na de geboorte van je zoon

Ben je onlangs moeder geworden? Niet alleen is dat een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in je leven, ook kan...