Een pittige peuter en iedereen heeft een oordeel…

28 maart 2019

‘Goh, daar heb je je handen zeker wel aan vol hè?!’ Een zin die ik in de afgelopen drie jaar vaak gehoord heb. En het klopt! Ik heb een geweldig lieve maar pittige peuter. Nu denken sommige mensen, het is een fase en zijn niet alle peuters pittig? Misschien, maar deze fase duurt wel erg lang! En ik begin hoe langer hoe meer te denken dat hij gewoon het karakter van zijn mama heeft. Ook dat hoor ik regelmatig: ‘van wie zou hij dat nou hebben?!’ Ik heb echt werkelijk geen idee, zeg ik dan.

Lees ook: De ‘waarom’ fase, laat je niet gek maken >>

Pittige peuter

Het heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Zo heeft een pittig kind vaak een veelbelovende toekomst, waarin een eigen mening en eigenzinnigheid de boventoon voeren. Allemaal goed en wel natuurlijk, maar kunnen ze die eigenschappen niet gewoon ontwikkelen als ze op zichzelf gaan wonen?

Peuter puberteit

Soms beland je met een pittige peuter in lastige situaties, waarin (meestal onwetende) buitenstaanders denken te weten wat de beste oplossing is. Zoals laatst in de supermarkt toen mijnheer boos was omdat hij ’s ochtends om 8 uur geen zakje snoep mocht kopen en besloot om zich dan maar krijsend op de winkelvloer te laten vallen. Alsof hij met deze scène de Oscar voor de beste acteur allertijden in de wacht moest slepen. Er kwam een oudere dame aan. Ik zag haar eerst naar Jay kijken en daarna keek ze zoekend om zich heen om te zien of dit zielige kindje ook een mama had? En ik stond een paar meter verderop op een plek waar Jay mij niet zag maar ik hem wel (om hem in de gaten te houden).

Ik doe een stapje naar voren en knik vriendelijk naar deze mevrouw om haar te laten weten dat de mama van het zielige jongetje wel in de buurt was en dat ze zich geen zorgen hoefde te maken. Mevrouw knikt terug en vraagt aan Jay waarom hij zo huilt. Ooooh waarom mevrouw, waarom? Ik weet dat als ik hem gewoon even laat, hij na een paar minuten opstaat en achter mij aankomt alsof er nooit iets gebeurd is. Nu begon het hele verhaal weer van voren af aan. Zucht! Het was vast goed bedoeld hoor, maar ik als mama weet echt wel ik doe. Hij ligt daar niet voor niets.

Hoe zit dat bij jou? Heb jij ook je handen vol aan jouw pittige peuter?

Lees ook: Speciaal voor kleine peuters >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

schermtijd telefoon gebruik eerst mobieltje kind

Zo houd je de schermtijd van je kind beter onder controle

Komt jouw kind op een leeftijd dat het hebben van een eigen mobiele telefoon normaal wordt? Als ouder kan dit...
afscheidscadeau voor de juf, juffencadeau, afscheidscadeau juf, juffenkaarten

Een afscheidscadeau voor de juf

Bijna is het weer zover…. De zomervakantie!! De wekker en ik zijn niet echt goede vrienden, om over Xavi en...
peuterpuberteit, handboek omgaan met peuters, ik ben twee en ik zeg nee

Het speciale ‘peuter woordenboek’

Ken je dat, dat als je bepaalde woorden gebruikt of überhaupt iets vraagt aan je peuter dat je gelijk als antwoord...