Puzzelen, puzzelen en nog eens puzzelen.

4 januari 2023

Puzzelen, puzzelen en nog eens puzzelen. Onze zoon is er gek op! Met zijn 3 jaar, begint hij er een extreem goede handigheid in te krijgen. Het is niet alleen een leuke en leerzame bezigheid maar ook nog eens goede braintraining. Samen gingen we de uitdaging aan om deze leuke Donald Duck Disney puzzel van 1000 stukken te maken.

Donald Duck puzzels

Donald duck puzzel

Een puzzel kampioen

Voor zijn eerste levensjaar zijn wij begonnen met het aanbieden van diverse houten puzzels die maximaal 4 stukken hadden. In het begin was het voornamelijk pakken, bekijken en in de mond stoppen. Tegen de tijd dat hij anderhalf was, was hij instaat om daadwerkelijk die puzzels te maken.

Al gauw begreep hij wat de bedoeling was van het puzzelen en kreeg hij er handigheid in. Uiteindelijk werden de puzzels groter en moeilijker met diverse vormen en kleuren zoals een vierlagen puzzel. Dit zorgde voor een leuke nieuwe uitdaging.

Voordat hij twee jaar werd, was hij instaat om legpuzzels te maken van 25 stukken. Inmiddels draait hij zijn hand er niet meer voor om, om puzzels van minimaal 70 stukjes te maken. Gewone legpuzzels of vloerpuzzels. Zelfstandig of gezellig samen. Onze bink is er druk mee bezig.

Wat stimuleer je met puzzelen

Puzzelen zorgt voor een goed geheugen en daardoor houdt je, je brein fit.  Daarom is het een ontzettend goede braintraining! Daarnaast stimuleer je ook de grove en fijne motoriek. De bewegingen worden steeds meer verfijnd naarmate kinderen ouder worden en dat kan je extra stimulans geven door veel te puzzelen.

Ook wordt oog-hand coördinatie gestimuleerd. Door de puzzelstukjes te draaien en te bekijken, ontwikkelingen ze vormherkenning en krijgt het ruimtelijk inzicht een flinke boost. Bij onze zoon zien we dat hij eerst de puzzel goed bekijkt voordat hij er een start aan maakt.

Daarna haalt hij de stukjes uit de doos en begint te clusteren.  Kleuren zoekt hij bij elkaar of bepaalde kenmerken van een dier of personage waardoor hij delen van de puzzel maakt en deze vervolgens aan elkaar koppelt.

De ultieme uitdaging

Samen zijn we de uitdaging aangegaan om de Donald Duck Disney puzzel Nr 7. van maar liefst 1000 stukjes te maken.  Ik was erg benieuwd hoe hij zou reageren. Een harde ‘wauw!’ was zijn eerste reactie. Best indrukwekkend die grote hoop met puzzelstukjes! Dat was wel even andere koek, dan zijn eigen puzzels. Ondanks dat hij in staat is om puzzels te maken van 70 stukjes, was dit natuurlijk een extreem grote stap.

Ik merkte dat de hoeveelheid stukjes ervoor zorgde dat hij even geen overzicht had. Maar doordat ik de grote berg met stukjes ging sorteren, wist hij aardig wat stukjes bij elkaar te plaatsen. Elke dag bekijken we samen de puzzel of we weer wat stukjes kunnen koppelen aan elkaar. Gezien het een grote puzzel is, nemen we er onze tijd hiervoor.

Donald Duck spreekwoordenpret

Wat ook ontzettend leuk is, is dat er spreekwoorden worden uitgebeeld in deze Donald Duck puzzel en dat er in de doos een poster is toegevoegd. Op de achterkant staan de spreekwoorden vermeld die geplaatst kunnen worden bij de personages die in de puzzel te vinden zijn. Onze zoon is daar nu nog te jong voor, maar voor het oudere schoolkind is dit heel leuk en leerzaam. Het geeft het puzzelen een heel andere dimensie!

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

VTech switch en go dino

3 in 1 Mega T-Rex van VTech

Maak kennis met de Switch & Go Dino’s. Het interactieve kinderspeelgoed waar dino fans helemaal gek van zijn. Combineer de...
image

Handige tips om verveling bij kinderen te voorkomen

Heb jij thuis een kind dat zich regelmatig verveelt, zelfs met kasten vol speelgoed tot zijn beschikking? Dit is waarschijnlijk...
1200x1200 (1)

Cadeautips voor op het verlanglijstje van jongens.

Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan…. Hopelijk heeft de goede Sint zijn boot weer vol pakjes liggen....