Ik heb slaaptekort want ik slaap te kort!

17 mei 2018

Een goede nachtrust is het fundament van een gelukkig, gezond, energiek en productief leven. Dit las ik in de Flow en het is waar, maar zoals zoveel ‘zinnetjes’ gemakkelijker gezegd dan gedaan. Toch? slaaptekort

Slaaptekort

Ze zeggen wel eens dat het ouderschap het mooiste is dat je kunt overkomen! Wie zegt dat? Ik ben wel benieuwd eigenlijk…. Ik begin wel eens te twijfelen na een periode van slapeloze nachten en vroege ochtenden. Als ik ’s ochtends voor de spiegel sta en een ijskoude lepel op mijn wallen heb gedrukt en hierna liters wallencrème heb opgesmeerd besef ik me dat het vandaag echt niet beter wordt. Ik heb moeite om de focus bij mijn dagelijkse werkzaamhedente houden en bij elk toiletbezoek huilen de wallen mij tegemoet… #momlife yeah right!!

Slaap kindje slaap

Ik heb altijd veel slaap nodig gehad. Al ging ik om 22:00 naar bed en werd ik om 09:00 weer wakker, ik was nog moe! Terwijl mijn broertje pas om 00:30 ging slapen en om 07:00 weer klaarwakker was. We komen uit hetzelfde nest en toch zijn we anders. Niet alleen in onze slaapbehoefte trouwens. 🙂Dit verschil merk ik bij mijn jongens ook, twee verschillende kinderen met elk een eigen karakter. Mijn beide jongens kunnen niet zo heel goed tegen weinig slaapen worden er heel chagrijnig, boos en dramatisch van. Toch heeft Ravi meer slaap nodig dan z’n broertje. Vind ik, hij niet trouwens! Ravi verbruikt heel veel energie, dus moet meer aanvullen. En ik ben iemand die, net als Ravi, ook veel energie verbruikt, dus onze behoefte aan slaap zal daar zeker mee te maken hebben. Maar die behoefte aan slaap begrijpt hij waarschijnlijk pas als hij 13 is, en tot 12 uur zijn bed licht te snurken. Dat duurt nog 7 jaar….

Het is een fase, het is een fase, het is een fase…. (wel een lange fase trouwens… wat jij?)

slaaptekort, jonge ouders, het is een faseMOMSOMNIA!

Gelukkig slapen Ravi en Bodhi over het algemeen, de meeste nachten, goed door. Maar bij ons zijn er natuurlijk ook uitzonderingen en zijn ze bij vlagen wel 5 keer op een nacht wakker, vaak ook om en om, zodat Bram en ik nachten lang bar weinig slaap krijgen. Buikpijn, hoofdpijn, een zere teen of knie, groeipijn; er zijn zoveel redenen om mama en papa wakker te houden… Ook zijn mijn jongens vaak véél te vroeg wakker! En daar heb ik echt een hekel aan, echt, een piephekel!

Je kunt wel stellen dat sinds ik moeder ben mijn slaap-leven totaal is ontwortelt. Ik snap niet hoe ik hiervoor ooooooit dacht dat ik moe was!!! En ik was voor de kinderen ook echt wel moe, zoals je leest. Maar wat is moe? Een gevoel dat je baseert op wat jij normaal vindt. Maar wat is voor jou normaal?! Je bepaalt je eigen moeheid en ik heb mijn 0-meting van moeheid behoorlijk aangepast toen ik moeder werd! Voor de kinderen was ik pas tevreden met 9 uur slaap, na de kinderen knijp ik in mijn handjes als het er 7 zijn.

Slaaptekort zorgt er bij mij voor dat ik regelmatig tijdens het laatste half uur van een film of serie in slaap val op de bank. Ik kan mijn ogen niet openhouden als ik even ‘rust’ heb en kan ietwat prikkelbaar uit te hoek komen, van alles vergeten, de focus van een kiwi hebben en overal tegenaan lopen. Ook groeien mijn wallen en krijg ik overal pukkels.

Maar, je krijgt er wel heel veel voor terug!

Slaaptekort inhalen is bijna niet te doen. Wanneer ik een paar avondjes op tijd naar bed ga, dan zul je zien dat de jongens de dagen daarop super slecht slapen, buikpijn hebben of dat hun been net midden in de nacht een centimeter wil groeien, why?!  En dan is mijn slaapniveau zo wéér beneden 0! Maar niet alleen dat van mij, ook de kids zijn dan chagrijnig as hell! Maar wat doe je eraan?! Niets! This is it! Maar het gaat vooral om acceptatie, beter wordt het niet de komende jaren! En je moet er maar het beste van maken, lange leve make-up! En soms is het ook gewoon ontzettend gezellig wanneer er een ziek of aanstellerig kindje naast je ligt in bed, dan maar even geen slaap. Gewoon kijken en genieten, want hoe lang zijn ze nou klein? #tijdvliegt

Hoe overleef jij slaaptekort?

Lees ook: Een mama kan niet ziek zijn >>

Lees meer: blogs van jongensmama’s >>

Blog: Mijn zoon is geen stoere jongen >

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

zomerkleding

Met deze kleren kom je de zomer door!

De zomer staat voor de deur en dat betekent dat het tijd is om je garderobe bij te werken! De...
huidverzorging

Zorg goed voor je huid met deze vijf tips

Ben jij ontevreden over de gezondheid en de uitstraling van jouw huid? Met deze vijf tips heb je binnen no...
Ontwerp-zonder-titel-6

Moeiteloos chic: styling tips voor drukke mama’s van jongens

Het leven kan hectisch zijn, maar dat betekent niet dat je er niet moeiteloos chic uit kunt zien. Met een...