Verontrustend: 65% van de jongeren slaapt slecht

6 maart 2019

65% van de jongeren tussen de 12 en 24 jaar heeft een slechte slaapkwaliteit. 19% slaapt minder dan zes uur. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting TeamAlert onder 686 jongeren. Het slecht slapen en te kort slapen hangt samen met piekeren, te laat slapen door huiswerk en mediagebruik. Regels van ouders kunnen het slaapgedrag juist verbeteren.

Handig: Zoons, een handleiding voor moeders >>

Slecht slapen jongeren

Onder goede slaapkwaliteit wordt verstaan dat je niet vaker dan één keer per nacht wakker wordt, binnen dertig minuten in slaap valt en na wakker worden binnen twintig minuten weer in slaap valt. Ook behoor je 85% van de tijd dat je in bed ligt ook daadwerkelijk te slapen. Daarnaast is de slaapkwantiteit, het aantal geslapen uren, onderzocht. 42.7% van de jongeren slaapt minder dan de aanbevolen uren.* 19% slaapt zelfs minder dan zes uur.

Lekker dromen onder dit jongensbeddengoed >>

Jongeren piekeren veel

Uit het onderzoek blijkt dat piekeren sterk samenhangt met slecht slapen. Jongeren piekeren over school, werk, sociale contacten en hun toekomst. Vervolgens hangen slecht slapen en in de avond bezig zijn met school of werk samen. Tenslotte heeft mediagebruik te maken met slaapkwantiteit. Bijna alle jongeren (97,8%) geven aan een uur voor het slapen dingen te doen die hen een erg wakker gevoel geven. 85% is bezig met sociale media, 67,9% van de jongeren kijkt naar Netflix, 61% kijkt naar YouTube en ook muziek luisteren, televisiekijken en internetten noemen jongeren vaak. Regels van ouders, omtrent mediagebruik en een vaste bedtijd, blijken juist voor een verbeterde slaap te zorgen.

Ook mama’s hebben slaaptekort >>

Risico’s slaaptekort

Wanneer jongeren slecht slapen heeft dit effect op hun gezondheid. Jongeren gaan ongezonder eten, minder bewegen en hebben een verlaagde weerstand. Daarnaast beïnvloedt slapen ook de prestaties op school- of studie. Tenslotte vertonen jongeren meer risicogedrag hierdoor. Voldoende slaapkwantiteit en een goede slaapkwaliteit zijn dus belangrijk om jongeren veilig, gelukkig en gezond door het leven te laten gaan.

Over het onderzoek

Het kwantitatieve onderzoek is van 5 december tot 7 januari uitgevoerd onder jongeren van 12 t/m 24 jaar. In totaal hebben 686 jongeren de vragenlijst helemaal ingevuld. De resultaten zijn op te vragen bij TeamAlert. Aan de hand van de resultaten gaat TeamAlert interventies ontwikkelen om jongeren beter te laten slapen.

*Per leeftijd verschilt het aantal aanbevolen uur slaap

Lees ook: hoe bescherm je een kind tegen cyberpesten >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

zomerkleding

Met deze kleren kom je de zomer door!

De zomer staat voor de deur en dat betekent dat het tijd is om je garderobe bij te werken! De...
groente-eten

Wat eten we vandaag? Zo eten je kinderen meer groente

Ben je soms ook zo inspiratieloos dat je niet meer weet wat je moet koken en zeuren jou kinderen ook...
huidverzorging

Zorg goed voor je huid met deze vijf tips

Ben jij ontevreden over de gezondheid en de uitstraling van jouw huid? Met deze vijf tips heb je binnen no...