Gezondheid vinden we erg belangrijk, we nemen een appel in plaats van een snoepje, pakken de fiets en niet de auto. Hoe kan het zo zijn dat datgene dat we het grootste gedeelte van de dag doen, zitten, nog steeds zo weinig aandacht krijgt?! tabletnek
Tabletnek of game-boy rug
‘Nederlanders tussen de 12 en 64 jaar zitten op een school- of werkdag gemiddeld 7,4 uur. Voor de jeugd tussen de 4 en 11 jaar is dit gemiddeld 8,1 uur en onze pubers tussen 12 en 17 jaar spannen de kroon met ruim 9 uur. Dit is bijna 60% van de tijd dat ze wakker zijn. Op een gemiddelde vrije dag gaat het veel beter: gemiddeld 4,3 uur. Hiermee zijn de Nederlanders in Europa de kampioen zitten. Een twijfelachtige eer!’
Smartphone en tablet is gevaarlijke mix
Voeg hier nog een smartphone en/ of tablet aan toe en een gevaarlijke mix is ontstaan. Al eens gehoord van de tabletnek of gameboy-rug? Lekker voorover gebogen over de tablet of smartphone. Onderuitgezakt in de hang-houding met de nek gebogen maken we heel wat uren door. Wij, maar zeker ook onze kinderen. Hoofdpijn, nekklachten en pijn aan de schouders. Maar ook vermoeide nek- en schouderspieren kunnen wel degelijk ontstaan of in stand gehouden worden door het gebruik van deze apparaten.
‘Uit MRI-scans blijkt dat 40% van de kinderen tussen de 8 en 18 jaar van wie we eigenlijk denken dat ze gezond zijn, al de rug heeft van een 50-jarige. Die kinderen hebben daar nog lang niet altijd klachten van. Maar als je met zo’n rug nog dertig jaar op kantoor moet zitten, krijg je het heel zwaar.’ – Drs. Piet van Loon, orthopedisch chirurg
Dé oplossing voor teveel gamen bij jongens >>
Tips van de fysiotherapeut
Schrikken jullie hier ook van?! Ik in ieder geval wel en dit zijn nog maar de cijfers uit 2013. Hoe zou het nu in 2018 zijn? Mijn werk is mijn missie: zoveel mogelijk kinderen helpen en ondersteunen bij een gezond en pijnvrij leven. Maar ik kan het niet alleen. In mijn werk zie ik alleen de kinderen die al klachten hebben ontwikkeld. Zij hebben bijvoorbeeld pijn of kunnen niet meer goed rechtop zitten. Op scholen geven we een speciaal ontwikkeld lesprogramma voor kinderen vanaf groep 5: Zit met Pit! Dit programma is ontwikkeld door therapeuten die, net als ik, de noodklok willen luiden.
Maar wij kunnen het niet alleen, we hebben jullie nodig: ouders! Jullie spelen een essentiële rol! De handen moeten ineen, samen gaan we voor gezond. School, thuis en als eventuele aanvulling therapie ter ondersteuning. De smartphone en tablet zijn er, daar kunnen we niet meer omheen. Wel kunnen we anders kijken naar de manier hoe we met deze nieuwe trend omgaan. Daarom heb ik enkele tips vanuit mijn vakgebied voor je opgeschreven, deze gaan dus over houding. Andere tips m.b.t. tijd etc. zijn niet aan mij om hier iets over te zeggen.
Wat kun je doen ter voorkoming van tabletnek
- Vraag aan jouw kind of hij of zij weet hoe het goed moet zitten. Meestal hebben ze dit al geleerd in groep 3, toen ze leerden schrijven. In de loop van de jaren verwatert dit vaak, omdat de leerkracht geen tijd heeft om 30 keer per dag aan 25+ leerlingen te zeggen dat ze goed moeten zitten.
- Spreek een codewoord af. Bijvoorbeeld ‘cola’ of ‘radio 538’ hoor ik wel eens terug. Dan weet jij als ouder samen met je kind wat er wordt bedoeld. Het idee is dan natuurlijk, dat als je kind even niet op zijn houding let, maar jij ziet dat hij of zij verkeerd zit, je het codewoord zegt. Op deze manier attendeer je jouw kind elke keer op zijn houding, zonder dat het de aandacht van de omgeving vraagt. Dit werkt voor sommige kinderen erg fijn.
- Zoals gezegd: tablets en smartphones blijven. Probeer eens in een andere houding te gamen of te appen. Bijvoorbeeld op je buik! Helaas vinden veel kinderen dit niet erg prettig. De oorzaak is nog minder prettig: ze doen dit vaak zo weinig dat hun rug niet meer gewend is dat hij ook nog kan strekken…
- Wissel van houding, lekker vaak. Zitten, liggen, staan, ons lijf kan alle kanten op. Mooi he?!
Heb je vragen over dit onderwerp, of heeft je kind pijnklachten? Blijf er niet mee zitten! Neem contact op met een gespecialiseerde kinder(fysio)therapeut.
Lees ook de blog: een verslaafde draak in huis >>
Lees ook de blog: game meneer >>