Pittig (t)huiswerk

15 januari 2021

Een dag thuisonderwijs: ‘Mam, is het al pauze?’ Ik kijk op de klok. Half 10. Sverre is net een half uur bezig met zijn schoolwerk op zijn slaapkamer waar ik een werkplekje voor hem heb gemaakt. Nog geen pauze voorlopig. Meteen daarna besef ik dat Veerle klaar moet zitten voor haar online leesles op Teams. Ik ren de trap af naar beneden, installeer Veerle voor haar tablet, leg de boekjes neer en net op tijd is alles klaar en komt de juf tevoorschijn op het scherm.

Online lessen

Daarna roept Sverre me van boven. Ik ren de trap weer op en probeer hem te helpen met deelsommen. Waar zijn de staartdelingen gebleven? Hoe werkt zo’n getallenlijn? Help! Dit gaat heel anders dan vroeger. Met het zweet op mijn voorhoofd help ik hem en samen komen we er gelukkig wel uit, maar wie precies nu wie aan het lesgeven was, weet ik niet.

‘Klaaaaaar!’ hoor ik Veerle van beneden roepen. Ik stuif de trap af naar beneden en val halverwege bij over de kat die ook niet snapt waarom iedereen overdag steeds thuis is. ‘Weg rust’ lijkt het beest te denken en ik ben het met hem eens.

thuisonderwijs, thuis leren, huiswerk, thuiswerk, mamajuf, schoolwerk

Teams? Gynzy? Miloo? Ambrasoft?

Beneden gekomen ben ik vergeten waar ik de les ook alweer kan vinden op haar tablet, was het nou Teams? Gynzy? Miloo? Ambrasoft? Uiteindelijk was het het ouderwetse schrijfboekje, die bestaan blijkbaar ook nog.

Als Veerle goed en wel haar woordjes aan het schrijven is, hoor ik Sverre. Hij weet niet waar hij het instructiefilmpje kan vinden over spelling. Ik ren snel naar boven en worstel me op Teams door alle tabjes heen waar ik gelukkig het tabje ‘instructiefilmpjes’ vind. Daar aangekomen is het nog even goed zoeken welk weeknummer, bloknummer, lesnummer en weet-ik-veel-wat-voor-nummer ik moet hebben, maar ook dat vind ik. Zoonlief kijkt het filmpje en maakt daarna zijn les.

Dan is het pauze

Mama gaat naar beneden en schilt een appeltje, kiwi en kaki (heb je die trouwens wel eens gegeten, zooo lekker!). Daarna vul ik de bekertjes met limonade en zet alles bij de kinderen die op de bank in de huiskamer zijn neergeploft. Terwijl Veerle met haar neus alweer op Tiktok zit, en Sverre een filmpje van Dylan Haegens heeft opgezocht, eten en drinken ze.

Daarna is het een drama om ze weer aan het werk te krijgen. Het filmpje van Dylan Haegens is nog niet afgelopen en Veerle was net een Tiktok aan het opnemen. Met al mijn overtuigingskracht lukt het me om beide kinderen weer op hun werkplek te krijgen en aan het werk te zetten. Direct daarna begint mijn marathon tussen de 2 kinderen weer en ren ik trap op en trap af.

Einde schooldag

Aan het einde van zo’n dag thuisonderwijs weet ik niet of ik trotser op mezelf ben of op mijn kinderen. 1 Ding is zeker, na deze lockdown ben ik 3 kilo kwijt door al dat geren…

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

schermtijd telefoon gebruik eerst mobieltje kind

Zo houd je de schermtijd van je kind beter onder controle

Komt jouw kind op een leeftijd dat het hebben van een eigen mobiele telefoon normaal wordt? Als ouder kan dit...
afscheidscadeau voor de juf, juffencadeau, afscheidscadeau juf, juffenkaarten

Een afscheidscadeau voor de juf

Bijna is het weer zover…. De zomervakantie!! De wekker en ik zijn niet echt goede vrienden, om over Xavi en...
peuterpuberteit, handboek omgaan met peuters, ik ben twee en ik zeg nee

Het speciale ‘peuter woordenboek’

Ken je dat, dat als je bepaalde woorden gebruikt of überhaupt iets vraagt aan je peuter dat je gelijk als antwoord...