Tips voor ouders met een kind in de brugklas

8 september 2022

Groep 8 is het jaar van afsluiten. Veel dingen zijn voor het laatst en gedaan en op naar een nieuw avontuur. Grote veranderingen voor een kind. Van de grootse en oudste van de school terug naar het ukje van de school. Van een veilige kleine school die vaak dichtbij is naar een school naar misschien wel in een nieuwe (grote) stad. Deze veranderingen in combinatie met een veranderd lichaam (hallo hormonen!) maken het brugklas jaar spannend en bijzonder. Hierbij tips voor ouders met een kind in de brugklas om deze overgang zo soepel mogelijk te maken voor jouw en je kind

Niet klein meer

Je kind zit een soort overgangsfase. De brugklas is letterlijk de brug naar een nieuwe levensfase. Ze maken de overgang van kind naar tiener/jong volwassen. Ze willen liever ook geen kind genoemd worden. Durf niet te zeggen dat ze gaan spelen want ze maken gaan nu chillen of ze noemen het simpel weg afspreken. Ineens staan ze zelf in je keuken tosti’s te bakken, smoothies te maken of een cake. Behandel je kind puber dus ook anders. Betrek hem in meer in belangrijke zaken. Daarnaast is het een goed moment om het vullen van een broodtrommel over te laten aan hunzelf en ze een huishoudelijke taak te geven.

“De lichaamsgeuren zijn episch, gelukkig maskeren ze dit met leeggespoten spuitbussen Axe en wolken van parfum”

Insert eyeroll….

Oogrollen, Dé blik en die grote zucht horen er echt een beetje bij. Vooral die grote zucht als ze een huishoudelijke opdracht hebben gekregen. Mijn tip geef ze zelf de verantwoordelijkheid, ipv ik wil dat je nu de kliko`s buiten zet is het beter om te zeggen op dinsdag bij jij verantwoordelijk voor de kliko`s.  Voor dat tijdstip moeten ze buitenstaan en weer binnengehaald worden. OF de vaatwasser moet voor 17.00 uur uitgeruimd zijn, aan jou de keus wanneer.

Het ene moment kunnen ze gezellig meedoen met een spelletje het ander moment vliegt dat spel door de lucht. De hormonen kunnen nogal in de weg zitten. Je puber weet ook niet zo goed wat die aan moet met die buien en dat veranderende lichaam.  De lichaamsgeuren kunnen episch zijn, gelukkig kunnen ze dit heel goed maskeren met ladingen deo en wolken van parfum. Vergeet niet af en toe onder het bed te kijken voor de missende onderdelen van je servies. Eten is iets wat pubers de hele dag door doen. Ze groeien veel en verbruiken veel energie. Dus 8 boterhammen voor de lunch naar binnenschuiven om een uur later doodleuk een noodleshoepje weg te tjappen is heus niet raar.

“roept je tiener tegen je dat  je nieuwe fizzles echt heel flex zijn”

Taalgebruik

Moest jij net 2 keer lezen of google translate gebruiken bij het woord tjappen? Ja bij de les blijven! Het taalgebruik sluipt er in. Was je net blij dat je je kon roepen “kijk mijn nieuwe pattas zijn echt vet”  Roept je tiener dat  “je nieuwe fizzles echt heel flex zijn “.  Probeer als ouder niet teveel mee te gaan in deze woorden, want ze willen zich hiermee onderscheiden. Als jij het gaat gebruiken is het ineens veel minder leuk. Wel is het handig als je er een paar wel weet.

Doekoe: geld

Osso: huis

Skeer: armoedig/arm

Damsko: Amsterdam

Wees ook duidelijk wat je wel of niet in huis wil horen. Mogen ze thuis ‘he gast” tegen je zeggen?  Of heb je de voorkeur voor ABN in huis?

Vrijheid

Je kind gaat de wereld in. Ok dat is overdreven maar ze gaan wel zelf op pad. Misschien gaan ze voor het eerst alleen op de fiets naar een grote stad of naar een bioscoop toe. Ook uit school hangen ze wat meer rond in een nieuwe omgeving. Je weet vaak niet eens hoe de nieuwe vrienden eruit zien laat staan wie hun ouders zijn. Logeren bij een vriendje, terwijl je die ouders niet eens kent? Het is echt loslaten 2.0! wij hebben direct een feestje georganiseerd in de avond en zo alle ouders en kinderen ontmoet dit vonden wij super fijn. Ook even bellen naar de desbetreffende ouder kan werken, ook vind je kind dat zwaar gênant! Een mobiel met abonnement is fijn om je kind wat meer in de gaten te houden. Als ze fietsen kan je vragen om hun locatie te delen.

Geldzaken

Ga je je kind zakgeld verhoging geven in de brugklas? Vaak stappen ouders nu af op een maandbedrag zakgeld ipv van per week. Zo leren ze al een beetje te hoe het is om 1x per maand geld te krijgen. Het Nibud is een handige site om te zien hoeveel je puber kan krijgen. Je kind krijgt langzaam aan een nieuw smaak en groeit waarschijnlijk door al dat eten ook als kool. Die Adidas moeten ineens Jordans worden en die jas is ook vet kinderachtig! Sommige brugklassers zijn al toe aan kleedgeld. Dit is echt niet alleen nodig voor meiden! Zo leren ze budgetteren en omgaan met geld. Daarnaast geef je ze een stuk keuze vrijheid. De meeste ouders kiezen voor een constructie van een maandbedrag voor kleding Vaak krijgen ze 1 jas en 1 paar schoenen per seizoen en ondergoed en sportkleding nog van de ouders.

Lees ook; Wanneer krijgt jouw kind een eigen pinpas

Laat het los

Een speciaal jaar in een overgangsfase. De belangrijkste tip is, zit er niet te veel bovenop en pick your battles. Als je over iedere oogrol of vieze sok gaat vallen dan kan het een taaie pubertijd voor je worden. Kies je kernwaarden en hou je daar aan. Vergeet niet, ze zijn stiekem nog klein en kruipen , als niemand kijkt, echt nog wel graag even tegen je aan voor een knuffel en vergeet die ook niet te geven!

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

image

Een lekker parfum voor je zoon kopen? Zo doe je dat

Wil je je zoon binnenkort verrassen met een heerlijk parfum? Dat kan een uitdagende taak zijn, want er zijn tal...
haren-wassen-tieners-tienerzoon-tienerjongen-shampoo

Dit zijn de beste shampoos voor jouw zoon

Het kan best lastig zijn om een geschikte shampoo te vinden voor jouw zoon. Zo moet de shampoo makkelijk in...
Ontwerp-zonder-titel-3

Gamen op de telefoon, we doen het allemaal!

Als je dacht dat je om te gamen een computer/laptop of spelcomputer nodig had, dan zat je daar mooi even...