Mama streng? Echt niet!

9 april 2019

Ha, grappig! Ik kreeg de stelling voor mijn neus: “een moeder is altijd strenger en vader is er altijd voor de leuke dingen”. Dat is hier dus echt niet altijd het geval. Bij ons in huis is de vader strenger dan moeder… Sowieso kan ik niet streng zijn naar kinderen. Ik krijg zelfs weleens de opmerking dat ik wel iets harder mag optreden. Maar ach, ze zijn nog klein. En ja, ik weet dat die kleine lieve jongetjes straks ook grote pubers worden. Mijn man daarentegen is wel strenger dan dat ik ben.

Wij zijn het nog wel eens niet eens met elkaar …

Laatst zaten wij bijvoorbeeld op de bank en onze oudste was het niet helemaal eens met mijn mening. Want ja, hij moest geloof ik wat opruimen. Je kent het vast wel ‘de problemen van een 4-jarige’. En na twee keer tegenspreken dat hij het niet ging doen en dat ik het zelf maar moest doen, wilde hij mij schoppen. Gelukkig niet raak, maar toch het was wel een poging… Mijn reactie was hierop dat het niet aardig is dat hij een grote mond geeft, dat het niet netjes en erg onbeleefd is om dat te doen. En dat wij niet schoppen, omdat dat zeer doet en ik hem ook niet schop. vader strenger dan moeder

Vader strenger dan moeder

Mijn man zat met grote ogen te kijken, waarop hij nog even als reactie gaf dat onze zoon mazzel had dat ik al gereageerd had, omdat hij van papa toch echt naar de gang of zijn kamer had kunnen vertrekken. Maar goed, is hij dan strenger? Of hebben wij gewoon een andere opvoedstijl?

Verschil in opvoeding

Zo zijn er nog wel meerdere situaties waar de vader strenger dan moeder is bij ons thuis. Bijvoorbeeld met het eten. Mijn man wil gewoon dat onze zoon eet en leert eten. Niet bij voorbaat al roepen dat je het niet lust of niet proeven en wel wat anders willen. Daar ben ik het wel mee eens. Alleen maakte mijn man zich er nog weleens druk over dat hij niet ging eten of proeven en vervolgens belandde onze zoon dan op de ouderwetse manier met bord en al op de trap. Zelf heb ik hier een bloedhekel aan, omdat ik zelf vroeger ook vaak genoeg zo heb gezeten.

Ik ben er dus meer van: “wil je niet eten? Prima, dan niet”. Ik ga er vanuit dat als hij honger heeft, dat hij dan vanzelf wel komt om eten. Maar dat betekent niet dat je dan wat anders krijgt, voordat je geproefd hebt… Nu de regel ingesteld, dat hij minimaal vier hapjes moet proeven (hapjes naar leeftijd) en mocht hij het daarna niet lusten, dan mag hij wel wat anders. Tot nu toe eet hij vervolgens gewoon verder en telt hij de hapjes niet meer na twee.

Alles mag bij papa …

En de leuke dingen… Daar zijn zowel papa als mama goed in. Er is toch niks leukers dan plezier maken met je eigen kind? Met papa samen stiekem pizza eten en ‘feestje’ bouwen als mama weer eens avonddienst heeft. Of samen met papa een stukje gaan wandelen en dan terug komen met een ijsje. Of tenten bouwen! En met mama samen taartjes bakken. Of samen brandweertje spelen met de waterpistolen. Of verstoppertje spelen in huis en racebanen maken.

Is bij jullie vader strenger dan moeder of echt andersom?

Lees ook: “mama is altijd de strengste” >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

schermtijd telefoon gebruik eerst mobieltje kind

Zo houd je de schermtijd van je kind beter onder controle

Komt jouw kind op een leeftijd dat het hebben van een eigen mobiele telefoon normaal wordt? Als ouder kan dit...
afscheidscadeau voor de juf, juffencadeau, afscheidscadeau juf, juffenkaarten

Een afscheidscadeau voor de juf

Bijna is het weer zover…. De zomervakantie!! De wekker en ik zijn niet echt goede vrienden, om over Xavi en...
peuterpuberteit, handboek omgaan met peuters, ik ben twee en ik zeg nee

Het speciale ‘peuter woordenboek’

Ken je dat, dat als je bepaalde woorden gebruikt of überhaupt iets vraagt aan je peuter dat je gelijk als antwoord...