ONBEZONNEN versus DRAMA

29 maart 2019

De verschillen tussen jongens en meisjes zijn natuurlijk qua uiterlijk al zichtbaar, maar qua karakter verschillen ze ook zeker. Meisjes zijn vaak lief, rustig en sociaal. Jongens zijn druk, maken rotzooi en denken niet na. Dat wordt in het algemeen genoemd, maar klopt dat? Wat is typisch jongens- en typisch meisjesgedrag?

Hier vind je alles voor jongens >>

Meer voor meisjes >>

5 Verschillen tussen jongens en meisjes

1) ONBEZONNEN versus DRAMA

Typisch jongensgedrag verschil met meisje?

Onbezonnen, lef, zelfverzekerd, ten onrechte? Ja soms wel, met alle mogelijke gevolgen van dien. Zet het telefoonnummer van de eerste hulp in het geheugen van je telefoon. Zoek uit wat de kortste route is naar het ziekenhuis. Schaf alvast pakken vol met pleisters aan, jodium voor alle schaafwonden en reserveer heel veel helende kusjes alvast. Als ze gaan steppen gaan ze namelijk niet GEWOON steppen. Nee ze gaan STUNTEN. Als ze gaan fietsen, IDEM. Als ze gaan skaten, denken ze dat ze bij de eerste keer meteen wel even van een halve meter hoog bankje af te kunnen JUMPEN. Dat gaat dus mis. Gezichten liggen open, stukken tanden vliegen je om de oren, littekens verschijnen overal op dat eens zo prachtige lichaampje van je zoon. Accepteer het. Het hoort erbij. Ze blijven grenzen opzoeken!

Typisch meisjesgedrag?

Ze proberen voorzichtig uit. Ze weten wat de grenzen zijn en hoeven hier niet overheen te gaan. Waarom zou je? Gewoon rustig even uitproberen. Klinkt goed. Maar het kan ook omslaan. Omslaan in onovertroffen gezeur. Eerst begint het nog rustig; „mama, ik durf niet”. Je reageert kalm, probeert haar te stimuleren, zelfvertrouwen te geven; „kom op meid, toe nou, probeer het eerst even. Je kunt het vast wel”. Ze gelooft je niet. Sterker nog, ze wil het niet eens proberen. „Mamaaaa, help, ik vind het eng, ik kàn het niet, KOM NOU!”. De toon wordt al wat dramatischer. Jouw toon ook. Langzaamaan vind je jezelf in een welles-nietes spel met je dochter waarbij de emoties steeds hoger oplopen. Dochters emotie slaat om in gillen en huilen. Jouw emotie slaat om in ongeduld. „Mamaaaaahhhhh IK WIL NIET MEER” snikt ze. Jij bent er klaar mee. Waarom probeert ze nou niet gewoon eens even iets? En hou nou eens op met dat eeuwige gehuil…

Verschillen tussen jongens en meisjes

2) OORLOG versus KNUTSEL en DANS

Jongens?

Wat ze het allerliefste spelen? Oorlogje. Stokjes veranderen in pistolen, nerfs staan op de verlanglijstjes, de favoriete computerspelletjes gaan over tanks, schieten, oorlog voeren en winkels en huizen, overal waar je bent, veranderen in veldslagen. Het heeft geen zin om het te ontkennen of proberen uit te leggen dat geweld helemaal niet zo leuk is. Hoe vaak je het ook probeert, zij zien overal een legerveld, met soldaten, aanvallers, verdedigers. Bosjes waarachter je je verschuilen moet. Snel wegrennen want de vijand komt eraan! Schieten! Trrrrrgrr of hoe ze dat geluid ook maken. Ik kan het niet nadoen, laat staan in letters uitdrukken. Rustig lopen en nergens tegenaan botsen? Dat kàn toch niet, dan ben je DOO-OOD! Wegwezen, snel de hoek om trgrbrrrrchgddd….

Meisjes?

Knutselen, glitters, knippen, verven, uren achter elkaar. Als de glitterlijm en plakdiamanten overal op de tafel, op de stoelen en op je muren zitten (en een beetje op de tekening), de waterbeker van het verven minstens 10 x omgevallen is, is de missie geslaagd. Alles wordt geknutseld, uitgezocht op youtube, nagedaan en trots geëtaleerd. Let op, niet weggooien, ze onthouden alles en halen desnoods de prullenbak leeg om te kijken of je stiekem toch dat ene mooie zelfgeknutselde kroontje weggegooid hebt van 3 maanden geleden… En als ze niet knutselen, dan zijn ze bezig met voorstellingen. Verkleden, dans, muziek, toneelstuk. Je kunt het zo gek niet bedenken. Ga zitten op de van kussens gemaakte tribune en neem de tijd. Vooral niet bedenken wat je allemaal nog van plan was te doen, het kan namelijk wel even duren… Het oefenen, de onderlinge afstemming en afspraken en de generale repetitie gebeurt tijdens de voorstelling, niet ervoor 😉

Verschillen tussen jongens en meisjes

3) RUZIE

Jongens?

Het schreeuwt, het duwt, het wordt driftig en ze zijn zeker niet vies van een duw, helaas soms ook erger. Kort en heftig. Dat zijn de kernwoorden van een jongensruzie. Elkaar etteren, geintje uithalen, pootje nèt even naar voren steken als je broertje langs loopt. Dat vinden ze leuk. Het mooie is, het duurt nooit lang, even later zitten ze gebroederlijk samen weer een spelletje te spelen.

Meisjes?

O help. Dat gaat er hard aan toe. Nee niet fysiek. Maar o, o wat kunnen ze venijnige opmerkingen maken over elkaar. En dan vooral over het uiterlijk. “Jij bent dik!” „Nou jij hebt een lelijke jurk aan!” „En jij hebt lelijke haren!”… En na die pijnlijke woorden gaat het spelletje pas echt beginnen. Dan praten ze niet meer met elkaar. Sluiten de ander buiten. Naarmate ze ouder worden komt het roddelen er ook nog bij. En het kan héél lang duren…. Verschillen tussen jongens en meisjes

4) UITERLIJK

Jongens?

Uitzonderingen daargelaten maar over het algemeen interesseert het ze niet zoveel welke broek er aan hun kont hangt. Ok, het moet er een beetje stoer uit zien. Liefst een beetje hangen, maar verder zijn ze niet zo kieskeurig. Die van mij al helemaal niet. Ik kan rustig met een stapeltje nieuwe kleren thuiskomen; „o mooi mama” en ze spelen weer verder. Helaas, als er een potje voetbal op het veldje gespeeld wordt, zijn ze óók niet zo erg bezig met die nieuwe broek… Na dag 1 kunnen er al groene plekken van jewelste inzitten die je er met geen mogelijkheid meer uit krijgt. Oppassen dus!

Meisjes?

Die ellende kan al vroeg beginnen. Hou jij van een beetje stoere meidenlook? Grote kans dat je een meisje krijgt dat weigert broeken aan te trekken en alleen maar roze jurken aan wil. Al zijn ze pas 2, ze weten precies wat ze mooi vinden en wat ze aan willen. Je kunt hoog springen, je kunt laag springen, schaf maar een paar dikke maillots aan want als madammetje in de winter een jurk aan wil dan gebeurt dat ook. Heb je onder lichte dwang toch die broek aangekregen? Ga NIET naar de w.c. en houd haar in de gaten! Want zodra je je omdraait is de broek weer uit en staat ze voor je neus in die roze jurk. Dacht je slim te zijn en ’s avonds samen de kleren klaar te leggen zodat er ’s ochtends geen gezeur is? Helaas, ’s ochtends kan de prinsessen-gemoedstoestand er volledig anders uitzien en kun je weer van voren af aan beginnen. En dan moet je nog beginnen met haren kammen; wel/geen staartje, vandaag een vlechtje, “nee dat wil ik niet! AU! je doet me pijn!” „Ja maar jij zit weer knopen in je haren te draaien… Hou daar dan ook eens een keer mee op!” Kortom, óf heel vroeg opstaan óf te laat op school komen….

(O ja, leg je nagellak ergens hoooog in de kast… Anders zijn je flesjes ineens allemaal leeg en plakken je tenen aan je bed en de vloer vast.)

5. DROMEN Verschillen tussen jongens en meisjes

Jongens?

Ze willen de beste zijn. Of de snelste. En niet alleen de haantjes hoor! Ja tuurlijk, die schreeuwen het hardst dat ze de beste voetballer, de beste judo-er of de snelste piloot worden van de héle wereld. Maar ook de wat rustigere jongens. Ze zeggen het misschien wat minder hard, maar in elke jongen gaat dat vlammetje branden zodra het over snelheid gaat of over winnen. Winnen van de hele wereld! The sky is the limit. Zelfs een droom als vliegende superheld lijkt reëel. En ach ja, als dat dan misschien niet lukt, dan worden ze op zijn minst héél erg rijk. Natuurlijk wel de rijkste van de héle wereld ;-).

Meisjes?

De dromen van een meisje zijn wat reëler. Down to earth. Ja natuurlijk willen ze het liefst een prinsesje worden, maar als ze dromen van de prins op het witte paard, is dat al prinses genoeg. Een juf worden of mama worden, dat is favoriet. Poppen, kinderwagentjes, flesjes, luiertjes, kleren, als het maar met verzorgen te maken heeft. Dat speelgoed hebben we echt niet zomaar bedacht voor meisjes. Het werkt gewoon. Hoe jong ze ook zijn.

En dan komt de puberteit en zet alles op zijn kop. Ik voel de voortekenen al aankomen…

Lees ook: jongenshumor >>

Lees ook: de verschillen tijdens vakantie kamp >>

Zijn jullie het eens met deze verschillen tussen jongens en meisjes? Zien jullie herkenning of juist totaal niet? Laat een reactie hieronder achter. Wij zijn benieuwd!

Verschillen tussen jongens en meisjes

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

Ontwerp-zonder-titel-1

Me-time als mama? Ja, dat kan!

Eerlijk is eerlijk: mama zijn is een fulltime job. Of je nu thuis bent bij de kids of daarnaast ook...
gitaar-spelen

Muzikaliteit bevorderen bij je kind

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat affiniteit met muziek ontzettend goed is voor de ontwikkeling van een kind. Het bevordert...
zomerkleding

Met deze kleren kom je de zomer door!

De zomer staat voor de deur en dat betekent dat het tijd is om je garderobe bij te werken! De...