Verzetsmuseum Junior

30 mei 2014

Gek op ‘Oorlogswinter’? Bezoek Eva, Jan, Nelly en Henk in Verzetsmuseum Junior en ontdek hoe hun jeugd er uitzag tijdens de Tweede Wereldoorlog!  Gingen ze naar school, hadden ze vrienden? Welke keuzes en problemen kwamen er door onvrijheid, vervolging en schaarste op hen af? Bijzondere verhalen voor iedereen van 9 tot 14 jaar.

Het Verzetsmuseum Junior

Het Verzetsmuseum Junior is het eerste kindermuseum over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland: kinderen vanaf 9 jaar kunnen er met of zonder hun ouders kennis maken met Eva, Jan, Nelly en Henk. Dit zijn de centrale vertellers in de vier hoofdthema’s vervolging, verzet, collaboratie, en dagelijks leven.

VerzetsmuseumJunior

Deze hoofdpersonen – nu gemiddeld 82 jaar – waren tijdens de oorlog rond de 9-14 jaar, dezelfde leeftijd als de doelgroep waar het Verzetsmuseum Junior zich op richt.

verzetsmuseum

De waargebeurde verhalen van de hoofdpersonen worden deels verteld door middel van animaties. Deze zijn als bewegende collages opgebouwd uit authentiek fotomateriaal, foto’s van authentieke objecten, historische filmbeelden en tekeningen. Ze sluiten daardoor prachtig aan bij de ruimtelijke vormgeving van de tentoonstelling.

Sommige verhaalelementen zijn uitgewerkt tot interactieve presentaties, bijvoorbeeld rondom het valse persoonsbewijs van  de moeder van hoofdpersoon Jan. Waarom waren vervalsingen eigenlijk nodig, welke onderdelen van een persoonsbewijs moesten vervalst worden en welke juist niet?  Zijn de vingerafdrukken van Jans moeder in het valse persoonsbewijs echt? En waarom staat er niet dat ze is getrouwd met Jans vader?

Op de website van het Verzetsmuseum Junior vind je in een apart gedeelte veel informatie die je kunt gebruiken bij het maken van een werkstuk of het houden van een spreekbeurt.

Maar vergeet niet een kijkje te nemen op de andere pagina’s van de prachtig vormgegeven website.       Kijk hier>>>

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

Sinterklaascadeautjes, Sinterklaas cadeau jongens, sint kado jongen 3 jaar, sinterklaas cadeau kind 5 jaar, sinterklaas cadeau kind 6 jaar, sinterklaas cadeau kind 7 jaar, sinterklaas cadeau kind 8 jaar

Favoriete Sinterklaas cadeautjes per leeftijd #TIPvanSINT

Sinterklaas is een geweldige tijd. De spanning bij mijn jongens en het plezier van mooie cadeaus en hun favoriete speelgoed...
kinderboekenweek 2021, kinderboeken voor jongens, jongensboek, jongensboeken, leuke jongensboeken, leuke boeken voor jongens, bureau speurneus, jozua douglas, dogman serie, waanzinnige moppenboek

Kinderboekenweek 2021: de leukste kinderboeken voor jongens

Jongens lezen (vaak) minder dan meisjes, dat is algemeen bekend en is ook vastgelegd in verschillende onderzoeken. Dat is jammer....
Squla leuk leren, leren met Squla

Thuis leren voor school op een super leuke manier

Mijn jongste 2 zoons zitten met een grijns samen voor de computer. Op zich niet zo heel bijzonder… dat doen...