HELP: mijn pubers leven op een andere planeet!

28 februari 2019

Pubers en hun brein. Het is een actueel en veelbesproken onderwerp wat menig verontruste puberouder intrigeert (net als ik). Want daar zit je dan als moeder met twee uit de kluiten gewassen pubers. Het lijkt wel alsof de afstand tussen ons steeds groter wordt. Waar zijn mijn kleine lieve jongetjes gebleven, die altijd wel een knuffel voor mij hadden, altijd geïnteresseerd waren in alles en iedereen om hen heen. Als ze nu iets aan me vragen is het alleen iets wat ze nodig hebben, zoals geld of kunnen ze voor de zoveelste keer iets niet vinden. En dat gezucht de hele dag, alsof alles ze teveel is …. Wat weet ik eigenlijk over (mijn) pubers en pubergedrag? Het lijkt wel alsof ze op een andere planeet leven. 

Puberbrein binnenstebuiten; vernieuwde editie

Het lijkt wel of kinderen steeds sneller volwassen worden. Jongeren schieten de lucht in. Ze hebben bijbaantjes en uitpuilende agenda’s en denken alles altijd beter puber, pubers, puberbrein, puberbrein binnenstebuitente weten. Wij ouders ervaren in deze periode juist veel onzekerheid. Waarom gedragen jongeren zich opeens op zo’n andere en soms onbegrijpelijke manier en hoe help je hen om de juiste stappen te nemen?

Tien jaar na de eerste versie komen Huub Nelis en Yvonne van Sark met een geheel nieuwe versie van hun bestseller bestseller Puberbrein binnenstebuiten. Hiermee krijgen wij een kijkje in de belevingswereld van tieners en pubers.

In het boek Puberbrein binnenstebuiten doen de auteurs uit de doeken:

  • hoe het puberbrein werkt;
  • waarom het brein nog niet af is;
  • hoe je daar als ouder, docent of andere geïnteresseerde op in kunt spelen.

Puberbrein binnenstebuiten

Het boek geeft in 10 hoofdstukken de belangrijkste zaken voor en omtrent pubers weer. Van groeistuipen tot gierende hormonen, van opvoeding tot onderwijs, van relaties met ouders tot vrienden, van social media tot drugs en alcohol, van maatschappij tot multiculturele samenleving en nog veel meer. Dit alles gezien vanuit de lichamelijke ontwikkeling, de cognitieve ontwikkeling en de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Ontwikkeling puberbrein

Als je denkt dat het brein aan het eind van de kindertijd wel klaar is, dan heb je het mis . De hersenen maken in de tienerjaren juist een grote transformatie door en pas rond het 25e levensjaar zijn ze volgroeid. Ook de frontaalkwab achterbleef in het rijpingsproces; maar ook deze verklaring blijkt te simplistisch, de frontaalkwab is juist heel flexibel en afhankelijk van context en motivatie kunnen jongeren soms juist heel goed hun doelen bereiken, cruciaal daarbij is dat ze het nut er van in moeten zien.

Auteurs onderscheiden drie subfasen:

  • 10-14 jaar: wankele stappen in het hier en nu (vroege adolescenten);
  • 14-16 jaar: het experiment ‘IK’ (middenadolescenten);
  • 16-22 jaar: (on)verwacht (on)volwassen (late adolescenten).

puber, pubers, puberbrein, puberbrein binnenstebuitenHet opvoeden van pubers

Vroeger werd een kind voor straf naar zijn kamer gestuurd, nu smeken ouders hun kinderen of ze alsjeblieft eens van hun kamer áf willen komen. Tegenwoordig voeden de meeste ouders hun kinderen streng maar liefdevol op. Wat heel belangrijk is dat je grenzen stelt en je verantwoordelijkheid als ouder neemt.

Auteurs geven de volgende tips voor ouders van jongeren:

  • je hebt écht invloed. Uit studies blijkt dat goed ouderschap tieners helpt zich evenwichtig te ontwikkelen;
  • blijf betrokken: trek je niet terug als je kind de puberteit bereikt;
  • bied structuur en grenzen:wees streng, maar redelijk;
  • geef het goede voorbeeld: vertoon zelf het gewenste gedrag;
  • stimuleer zelfstandigheid:weersta de verleiding om alles te blijven controleren;
  • verklaar je nader: regels en beslissingen moeten duidelijk en reëel zijn.

Conclusie

Het boek Puberbrein Binnenstebuiten is echt een aanrader voor iedereen dit met pubers in aanraking komt (dit kan zijn als ouders, maar ook werk relateerd of in vrije tijd, denk aan sport etc). Het boek maakt inzichtelijk waarom jongeren juist vanaf de tienerleeftijd vragen om duidelijke grenzen en begeleiding. Ook geeft het je verduidelijking waarom pubers zich zo gedragen, hoe je ermee om kunt gaan en geeft je echt handvatten die je kunt toepassen in de praktijk. Soms zit je vast in een bepaald stramien van denken en doen en door dit boek te lezen geeft het je echt een andere kijk op pubers (lees je eigen kind). Het is wel een flinke pil om te lezen maar door de handige omslag kun je het boek ook even wegleggen en later weer verder lezen.

De puberteit is en blijft een lastige periode, maar er is één troost: ook de puberteit gaat eens vanzelf over!

PUBERBREIN BOEK, puberbrein binnenstebuiten, nieuwe versie puberbrein, alles over pubers, puberboek

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

huidverzorging

Zorg goed voor je huid met deze vijf tips

Ben jij ontevreden over de gezondheid en de uitstraling van jouw huid? Met deze vijf tips heb je binnen no...
Ontwerp-zonder-titel-1

Zorg en gezondheid: waar let je op bij de keuze voor de juiste verzekering?

De zorgverzekering is een verplichte verzekering om af te sluiten. Dat is niet zonder reden: het is immers een hele...
Ontwerp-zonder-titel-6

Moeiteloos chic: styling tips voor drukke mama’s van jongens

Het leven kan hectisch zijn, maar dat betekent niet dat je er niet moeiteloos chic uit kunt zien. Met een...