Zorg en gezondheid: waar let je op bij de keuze voor de juiste verzekering?

16 november 2023

De zorgverzekering is een verplichte verzekering om af te sluiten. Dat is niet zonder reden: het is immers een hele belangrijke verzekering. Dit maakt het ook essentieel dat je goed nadenkt over de verzekering die je kiest, of het nu gaat om de basisverzekering of de aanvullende verzekering(en). Waar let je op? Dit zijn onze tips.

Veel keuze

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je veel keuze hebt, zowel qua verzekering als verzekeraar. Bekijk de vele opties en ga na wat er in jouw situatie belangrijk is. Dat kost wat tijd, maar is absoluut de moeite waard. Als het eenmaal duidelijk is, hoef je je hier voor een periode weer niet meer bezig te houden. De keuze voor de beste zorgverzekering maak je uiteindelijk zelf: ga na wat jouw wensen zijn qua verzekering. Kies het pakket dat bij je past. Kijk naar alle aspecten: van de precieze inhoud van het zorgpakket tot de klantenservice van de zorgverzekeraar. Het telt immers allemaal mee. Naast de invulling van de verzekering kun je ook de kosten van verschillende verzekeringen vergelijken, om een voordelige keuze te maken.

Mate van zorg

Kies de verzekering op basis van de mate van zorg. Verwacht je weinig of veel zorg nodig te hebben? Hier kun je de juiste zorgverzekering bij afsluiten. Zo kan het met een voordeligere zorgverzekering zo zijn dat je een gedeeltelijke vergoeding bij zorgaanbieders zonder een contract krijgt, in plaats van een volledige vergoeding. Dit is prima, als je verwacht dat je hier geen gebruik van hoeft te maken. Maar bedenk je natuurlijk wel: je gezondheid kan altijd verslechteren, al let je er nog zo op. Daarom is een goede verzekering alsnog nodig en belangrijk. Je kunt ook je eigen risico verhogen om te besparen op je premie: dit is nog een manier om minder te hoeven betalen als je weinig of geen zorg nodig hebt. Maar let wel, mocht je de zorg onverhoopt toch nodig hebben, is het zaak om zelf het gekozen eigen risico bedrag te betalen.

Aanvullende zorg

Naast de basiszorgverzekering is er ook de aanvullende zorgverzekering. Deze is speciaal bedoeld voor aanvullende, extra zorg. Denk aan voetzorg of fysiotherapie. Heb je dit nodig of verwacht je dit in de nabije toekomst nodig te hebben? Dan is het verstandig om een bijpassende aanvullende verzekering af te sluiten. Ook voor anticonceptie, brillen en lenzen, of alternatieve zorg zijn er aanvullende verzekeringen, om nog wat voorbeelden te noemen. Deze verzekeringen hoef je enkel af te sluiten als deze voor jou van belang zijn. Denk er vooraf dus goed over na: heb je bepaalde aanvullende verzekeringen nodig? Het kan moeilijk zijn om dit in te schatten, maar soms is het juist heel duidelijk. Je kunt deze verzekering ook voor een bepaalde periode afsluiten, zoals een jaar of een aantal jaar, om de verzekering weer stop te zetten als deze geen meerwaarde meer heeft.

Gezinsleden meeverzekeren

Heb je een gezin? Je kunt gezinsleden, zoals kinderen, meeverzekeren. Dit is gebruikelijk totdat een kind 18 wordt. Bij een gedeelde verzekering is het natuurlijk belangrijk om bij de aanvullende verzekeringen aan de situatie van meerdere personen te denken. Sluit bijvoorbeeld een aanvullende orthodontie verzekering af als je kind een beugel krijgt. Je kunt ook je partner meeverzekeren, maar dit is niet altijd voordelig.

Neem de tijd om vast te stellen wat voor jou de ideale zorgverzekering is, zowel wat betreft de basiszorgverzekering als de aanvullende zorgverzekering(en). Door op de verschillende aandachtspunten te letten, maak je de juiste keuze.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

gitaar-spelen

Muzikaliteit bevorderen bij je kind

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat affiniteit met muziek ontzettend goed is voor de ontwikkeling van een kind. Het bevordert...
groente-eten

Wat eten we vandaag? Zo eten je kinderen meer groente

Ben je soms ook zo inspiratieloos dat je niet meer weet wat je moet koken en zeuren jou kinderen ook...
ouderschap-ouders-tips

6x tips voor nieuwe ouders

Ben je nog maar pas mama of papa geworden, of komt de bevalling nu wel heel dichtbij? De komst van...