Ken je de Bentō lifestyle al?

9 maart 2018

Bento is een maaltijd die veel voorkomt in Japan. Een traditionele bentō bestaat meestal uit rijst, vis/vlees en groenten. En de maaltijd wordt meegenomen naar school of werk en is dus voor alle leeftijden. In Japan is het doodnormaal om heel veel tijd in de bentō’s te steken. Veel ouders hebben er zelfs een competitie van gemaakt om hun kind de mooiste bentō mee te geven naar school. De Bento Lifestyle hype is overgewaaid naar Nederland, waar ouders elkaar ook graag aftroeven. 

BENTO LIFESTYLE

Ik heb bento leren kennen door een workshop van ‘De Leukste Lunch’, waar we leerden hoe we de broodtrommels van onze schoolgaande kinderen zo gaaf mogelijk konden aankleden, inpakken en opmaken. Want hoewel een bentō van origine Japans is, kan er van alles in het bakje gedaan worden. Variërend van pasta en brood of oer-Hollandse poffertjes, pannenkoeken, fruit en groente. Er zijn regels waar aan voldaan moet worden, anders mag het geen echte bento maaltijd heten. Maar tijdens deze workshop ging het er vooral om dat het er leuk uitzag en dat het leuk was om te maken. En dat was het, beide!

Bento lifestyle regels:

Een bentō moet…

  • goed volgepakt zitten;
  • vooral gezonde ingrediënten bevatten;
  • 3 delen koolhydraten bevatten (zoals rijst/pasta/brood)
  • 1 deel proteïne, zoals tofu, ei of vlees(waren) bevatten;
  • 2 delen groente of fruit bevatten.

Als alles klopt, dan zou al het eten bij elkaar in milliliter ongeveer gelijk zijn aan het aantal kilocalorieën die de gehele maaltijd bevat. (Ze gaan wel heel ver, die Japanners!) Ik raad aan om gewoon je eigen gang te gaan en de ‘regels’ aan te passen naar je eigen Nederlandse gezonde verstand. Misschien ook leuk om mijn blog over (on)gezonde tussendoortjes te lezen en je te laten inspireren.

Leuk eten stimuleert beter eten

Wanneer je eten leuk maakt stimuleert dat kinderen om meer, gezonder en gevarieerder te gaan eten. Een homp zuurkool nodigt niet uit om op te eten, maar wanneer je er een leuk gezichtje op maakt met rozijnen, jus en zilveruitjes dan oogt de maaltijd toch een stuk lekkerder. En hierin kun je zover gaan als je wilt. Zoals je al aanvoelt gaan de Japanners hier erg ver in. Maar ook Nederlanders zijn in de ban. Er zijn namelijk heel veel leuke, grappige bento accessoires te koop om het eten in een handomdraai op te leuken! Dat kan niet anders dan een glimlach toveren op het gezocht van je kind 🙂

bentoBentō accessoires

Ik kocht verschillende ei vormpjes bij de Action voor € 1,-. Je kookt een ei, pelt hem heet af en stopt hem er zo’n 5 minuutjes in. Tadaa, een ei in de vorm van een hartje, schelp, konijntje of beertje is geboren. Het ei kan zo mee in de stoere broodtrommel van je zoon of dochter 🙂

Bij de Bento lifestyle workshop lagen er allemaal gave prikkers en uitsteek vormpjes op tafel waar we gebruik van mochten maken. Zo sneed ik een sterretje uit een plakje wortel en komkommer en wisselde de sterretjes om. Simpel, maar erg leuk! Ook lagen er brood vormpjes, zoals een schattige beer. Je plaatst twee boterhammen met vulling ertussen op elkaar en drukt de vorm op de boterham. Vervolgens haal je de restjes brood weg, klaar. Een schattig beren broodje is klaar om opgegeten te worden.

bento

De vakjes broodtrommel

Al dit moois en lekkers gaat mee naar school in een vakjes broodtrommel. In elk vakje iets lekkers. Zo kleeft er niets aan elkaar, wordt brood niet nat en ziet het er ook nog eens superleuk uit. Er zijn honderden soorten broodtrommels te koop, goedkoop en superduur. Ik vind € 34,95 voor een broodtrommel namelijk best heel duur! Ik kocht er zelf een bij de Flying Tiger voor maar € 4,-.

Niet elke dag een boterham met jam

In Nederland gaat het er dus voornamelijk om dat kleine kinderen een vrolijke, unieke en lekkere en met voorkeur gezonde lunch mee naar school krijgen. Ik snap zelf die competitie niet zo, maar geloof zeker dat deze er is. Niet elke dag een boterham met jam, bedenk ook eens wat anders, klinkt goed toch? Is je kind een moeilijke eter, dan zijn deze accessoires extra leuk! Ik ben dus vooral gecharmeerd van de variatie en heb geleerd dat af en toe een ei, stukje komkommer, wortel, tomaatje, een pannenkoek die over is of een stukje wrap helemaal niet gek is. Wellicht kun je de voorbereidingen ook samen doen?

Google eens op bentō lifestyle en je zult bloemkool schaapjes, Babybell lieveheersbeestjes en wortelsterren voorbij zien komen. Ontdek een nieuwe hype, een rage, een nieuwe levensstijl. Ik ben super benieuwd of jullie deze bentō rage al kennen? En zo ja, wat jullie ervan vinden…?

bento

Lees ook: gezonde 10 uurtjes voor kinderen >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

pumptrack

Kids er op uit! The Portal Action house

Kids er op uit, wie vind dat nou niet leuk? In Sevenum bevind zich het Fun & Entertainment center. Dit...
20220805_133705

Kleine giraf, back to school + Winactie

Met deze temperaturen wanen we ons nog volop in de zomervakantie. Maar over twee weken zijn de scholen voor midden...

De nieuwste bioscoopfilms + WINACTIES

Naar de bioscoop gaan blijft voor vele van jullie één van de favoriete uitjes om met de hele familie te...