Beeldschermen en beschermen

5 mei 2019

Je kind beschermen? Ja, dit blog gaat over beschermen, beschermen tegen beeldschermen! We kunnen niet om schermpjes heen. Onze generatie moet uitvogelen hoe we om gaan met schermtijd voor onze kinderen.

Beschermen tegen beeldschermen

We hebben mobieltjes, tablets, laptops en televisies in huis. Hoe houd je de balans tussen aantrekkelijke zoals “tik tok” en (buiten) spelen. Verbieden heeft geen zin, het verboden fruit blijft aantrekken!  Jij als ouder vind het ook wel handig tijdens het koken, in de vakantie of als ze ziek zijn. Dan zijn je regels ineens soepeler. In dit blog lees je tips en tricks. Ik geef je houvast hoe om te gaan met schermen en kinderen!

Afspraken!

Ieder gezin en iedere opvoeding  is anders en het is daarom lastig om voor jou schermminuten aan te geven maar het aller belangrijkste is maak afspraken met elkaar. Hier onder een aantal van die afspraken die je kunt gebruiken om je kind te beschermen tegen beeldschermen.

  • Geen telefoons aan tafel, hiervoor kan je een doos maken waar de telefoons en tablets ingaan. Een variant is om wel telefoons toe te staan maar indien er toch een bericht tijdens het eten komt lees je het voor
  • Na een bepaald tijdstip gaat het scherm uit. Dit is met name voor de oudere kinderen, onderzoek heeft uitgewezen dat het blauwe licht van computers zorgt voor een slechtere slaap.
  • Geen devices mee/in naar de slaapkamer
  • Eerst huiswerk/buiten spelen dan schermtijd
  • Vaste tijd. Kinderen houden van voorspelbaarheid. Dus werkt het heel goed om te zeggen elke dag om 5 uur mag je x minuten. Of iedere woensdag en vrijdag is jullie scherm dag. Voor sommige gezinnen werkt een planbord erg goed!
  • Hou je zelf ook aan de afspraken als ouder. Jij bent hun voorbeeld!
  • Uitzonderingen in vakanties zijn begrijpelijk maar maak het dan duidelijk dat het voor deze keer is
  • Evalueren en herinrichten. Kinderen groeien en het is goed om soms te kijken of jij je nog houdt aan de afspraken én of ze nog passen bij jullie.
  • Je kind heeft ook een mening, wat vinden zij nou een goede oplossing?

Lees ook: een game verslaafde zoon in huis >>

Media is deel van ons sociale leven

Hoe leuk is het om als papa voor zijn werk weg is te facetimen? Opa die overwinterd in Spanje kan door middel van filmpjes toch het eerste optreden van zijn kleinzoon zien. En ouders wat als we niet die lastige vraag konden googelen? De digitale media en dus beeldschermen horen echt bij ons dagelijks leven buiten dat is het leerzaam. Het is goed om samen met je kind het WWW te ontdekken. Kijk eens mee met een filmpje op YouTube! En stort je eens in een potje Fortnite, door te ervaren en het samen te doen kun je je kind veel leren.

Let je dan wel op je eigen regels? Mijn zoon had feilloos door dat hij zo “stiekem” meer minuten kon krijgen. Mam doe je nog een potje mee?! Met de tips wil ik je meer bewust maken. Zo werd hier een beeldscherm soms “behang” en stond het voor de gezelligheid aan. De kookwekker werkt hier het beste en striktheid. Als ze gaan zeuren huilen of stiekem toch er opzitten dan kost het je schermtijd.

De gezondheid

En dan nog de eventuele gevaren. De kinderen zitten vaak voorovergebogen achter tablet/mobiel. Dat is erg slecht voor de rug en scheefgroei komt inmiddels voor. Om een tabletnek te voorkomen, kunnen ze beter liggen op hun rug of buik. Dit recht de rug. Straling is iets waar we nog niet uit zijn. Is de straling van al die apparaten nu wel of niet schadelijk? Kinderen hangen best dicht op het scherm en straling komt dus in de buurt van hun lichaam. Een tip is om een koptelefoon aan te schaffen. De afstand kan dan wat groter worden, wat direct fijn is voor de ogen! Bijkomend voordeel, hoef je de filmpjes niet meer mee te luisteren. Let je dan wel even op het volume?!

“Ik verveel mij mijn schermtijd is op”! Ja jammer dan! Smoezen en ook wel eens woorden zullen er komen, laat je niks wijsmaken. Ook al heeft het broertje van het neefje van een vriendje onbeperkt toegang tot beeldschermen! Het is jullie opvoeding en iedereen beschermt zijn kind op zijn eigen manier.

Lees ook: de oplossing voor het game probleem >> 

 

 

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

Ontwerp-zonder-titel-3

Gamen op de telefoon, we doen het allemaal!

Als je dacht dat je om te gamen een computer/laptop of spelcomputer nodig had, dan zat je daar mooi even...
Ontwerp-zonder-titel-2

Dit is waarom je als student een goedkope zorgverzekering wil

Als student is het belangrijk om een goede zorgverzekering te hebben, maar niet altijd staat je budget dat toe. Een...
Ontwerp-zonder-titel-1

Zorg en gezondheid: waar let je op bij de keuze voor de juiste verzekering?

De zorgverzekering is een verplichte verzekering om af te sluiten. Dat is niet zonder reden: het is immers een hele...