Alle kinderen naar buiten!

1 mei 2020

Gelukkig mogen alle kinderen onder de 12 jaar gewoon heerlijk buitenspelen, ondanks alle Corona maatregelen, want dat buitenspelen belangrijk is voor kinderen wordt wel duidelijk na het lezen van dit artikel! Waarschijnlijk heb jij ook nog wel mooie herinneringen aan vroeger. Lekker buitenspelen op straat (toen speelden bijna alle kinderen iedere dag buiten), ravotten in de tuin, met je buurkindjes samen spelen op het speelpleintje of in de wilde natuur. 

Bekijk ook dit leuke zomerspeelgoed >>

Waarom buitenspelen belangrijk is voor kinderen

Buitenspelen is van onschatbare waarde voor kinderen! Helaas is uit onderzoek gebleken dat kinderen veel minder buiten spelen dan bijvoorbeeld 30 jaar geleden. Dat is eigenlijk zo jammer! Buiten spelen is naast dat het natuurlijk ontzettend leuk is, ook nog eens enorm waardevol voor de ontwikkeling van (jonge) kinderen. Weg met de tablets en spelcomputers! Naar buiten allemaal!

soot and ride step, buitenspelen, Buitenspelen is van onschatbare waarde voor kinderen! Buitenspelen belangrijk voor kinderen, buiten, spelen, kind

Met elkaar leren omgaan, én opkomen voor jezelf

Buiten spelen heeft alleen maar positieve effecten en beïnvloedt niet alleen de fysische maar ook de mentale gezondheid van het kind. Door te spelen leert een kind (beter) om te gaan met anderen. De meeste kinderen worden ook echt vrolijk en blij van vrij buitenspelen met andere kinderen. Vriendjes maken, overleggen welk spel ze gaan spelen, ruzie maken en weer oplossen en leren voor zichzelf opkomen zijn heel belangrijke dingen om te leren, helemaal wanneer je jong bent.

buitenspelen, buitenspelen met zand, zandbak speelgoed, buitenspelen zand en water, buitenspelen kinderen

Socialere kinderen met zelfvertrouwen

Tijdens het samen buiten spelen doen de kinderen een spel of activiteit waarbij ze moeten overleggen en samenwerken. Ze leren hoe het voelt om te winnen of te verliezen en zien hierdoor ook hoe zij zelf én anderen daarmee omgaan. Hierdoor ontwikkelen kinderen sociale en emotionele vaardigheden zoals empathie, flexibiliteit en zelfbewustzijn.

Buiten kan je kind zelfstandig spelen en zelfstandig durven maken en nemen, want er is hier geen moeder die zich ermee kan bemoeien (meer loslaten mama’s!) Door deze ervaringen worden kinderen veel zelfstandiger en sociaal vaardiger, maar vooral ook meer zelfverzekerder. Als iets lukt wat je kind zelf heeft gedaan, krijgt hij een succesgevoel wat op zijn beurt leidt tot meer zelfvertrouwen. En een kind dat voldoende zelfvertrouwen heeft ontwikkeld, maakt gemakkelijker contact met anderen. Het is dan ook belangrijk om je kind voldoende mogelijkheden te geven om nieuwe ervaringen op te doen, want anders ebt de drang weg om nieuwe dingen te proberen en wordt een kind onzeker.

trybike, loopfiets, buitenspelen, waarom buitenspelen gezond is, waarom buitenspelen goed is voor kinderen, ontwikkeling kind, spelen kidn, cadeau speelgoed kind

Bewegen is gezond

Dat bewegen gezond is weten we allemaal. Maar doen we het ook genoeg? Wanneer kinderen dagen achter een tablet of spelcomputer zitten krijgen ze echt niet genoeg beweging! Buiten spelen zorgt als vanzelf voor beweging. Om gezond en fit op te groeien, moeten kinderen elke dag minimaal één uur tamelijk intensief bewegen en bij buitenspelletjes doet een kind dat volop. Kinderen die vaker actief buiten spelen hebben daarom ook minder kans op overgewicht en diabetes maar ook op latere leeftijd minder kans om osteoporose, hart en vaatziekten te ontwikkelen.

Door te spelen met een bal krijgen kinderen spelenderwijs genoeg beweging. Een echte musthave voor buiten is toch wel een loopfiets. Hier leren kinderen meteen goed hun balans te bewaren, kunnen ze later heel snel (leren) fietsen op een echte fiets en is ook handig wanneer je een eindje gaat wandelen. Op een loopfiets van bijvoorbeeld Trybike kunnen ze kilometers meewandelen 😉 Ook een step is een echte musthave. Hoe leuk is het om samen een rondje door de buurt te steppen?!

liewood zwembad, buitenspelen, buitenspelen met zand, zandbak speelgoed, buitenspelen zand en water, buitenspelen kinderen, kinderzwembad

Zwembad plezier met de spetterende items van Liewood

Buitenspelen is leerzaam!

Buiten is het nooit saai! Er is van alles te doen en ontdekken. Kinderen blijven uitdagingen zoeken en brengen zich hierdoor soms in gevaarlijke situaties. Die gevaren zetten kinderen aan om te zoeken hoe ze de situatie weer onder controle kunnen krijgen. Door deze risico’s aan te gaan, leren kinderen steeds beter in te schatten en ontdekken wat zij in bepaalde situaties kunnen doen.

Maar ook door te spelen in de natuur leren kinderen hun grenzen te verleggen. Hier kunnen ze op onderzoek uitgaan en leren hun zintuigen te gebruiken. Door alleen al met water en zand te spelen, doen ze eigenlijk al spelenderwijs proefjes, hoe jong ze ook zijn.

En wat denk je van beestjes vangen? Dat doen ze hier ook graag en kunnen ze uren druk mee zijn. Hierdoor ontdekken ze steeds meer van de natuur. HABA heeft leuke producten waarmee ze nog meer buiten kunnen ontdekken. De insectenzuiger is favoriet bij onze jongens. Hiermee kunnen ze insecten opzuigen. Dit klinkt heel akelig, maar het beestje wordt opgevangen in een doorzichtig bakje. Hier kunnen ze het beestje goed bekijken en bestuderen om hem vervolgens weer los te laten. Zo hoeven de kinderen niet aan de beestjes te zitten en beschadigingen ze deze ook niet.

Ontdek buiten je talent

Gelukkig spelen kinderen van nature al graag buiten en zal het geen straf zijn wanneer je ze even naar buiten stuurt. Tijdens het buitenspelen hebben kinderen alle ruimte om verschillende dingen uit te proberen en te ontdekken wat voor talenten ze in huis hebben en wat ze graag doen. Door te spelen met andere kinderen, jong en oud, kom je er achter wat je het leukst vindt om te doen en kun je je hier verder in ontwikkelen. Je weet zelf wel dat wanneer je iets veelvuldig oefent dat het meestal steeds beter gaat en dat je hierdoor een goed gevoel krijgt. Zo ontwikkel je spelenderwijs een echt talent!

Alleen al om bovenstaande redenen is buitenspelen belangrijk voor onze kinderen! Dus, laat de kids lekker buitenspelen vandaag!

haba speelgoed , insecten speelgoed , insecten zuiger, buitenspeelgoed, beestjes vangen

Nog meer tof buitenspeelgoed voor jongens >>

Bouw een insectenhotel >>

Buitenspelen, trybike, step and ride, kinderstep

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

Zorro The Chronicles the game, zorro game, zorro ps4, zorro spel nintendo switch

Zorro The Chronicles, the game + WINACTIE

Vanaf vandaag verschijnt Zorro The Chronicles, the game, een actierijk avontuur voor het hele gezin, vol spectaculaire gevechten, spannende verkenningstochten...
Champy on Tour

Het leukste gratis circusevent voor het hele gezin: Champy on Tour!

ToyChamp introduceert samen met zijn geliefde mascotte Champy een gloednieuw concept: Champy on Tour. Samen met zijn circus-entourage en veel...
kinderen op de achterbank, lange autorit met kinderen

Lange autorit met kinderen voor boeg? TIPS & vermaak op de achterbank

Heb je een lange autorit met kinderen op de achterbank in het vooruitzicht? Ga je op vakantie of misschien wel...