Handige tips om verveling bij kinderen te voorkomen

14 maart 2024

Heb jij thuis een kind dat zich regelmatig verveelt, zelfs met kasten vol speelgoed tot zijn beschikking? Dit is waarschijnlijk herkenbaar voor veel ouders. Het kan lastig zijn om steeds nieuwe activiteiten te bedenken voor je kind. Gelukkig zijn er verschillende tips die je kunt toepassen om verveling te voorkomen. Benieuwd hoe je dit het beste aan kunt pakken? Hieronder vind je een aantal handige tips.

Doe aan speelgoed roulatie

Wanneer kinderen te veel speelgoed hebben, kan het gebeuren dat ze zich juist gaan vervelen. Met zoveel keuze wordt het namelijk moeilijker om te kiezen. Om dit te voorkomen, is het een goed idee om het speelgoed van je kind te rouleren. Houd ongeveer 9 tot 12 stuks speelgoed binnen het zicht van je kind en berg de rest op waar je kind niet zomaar bij kan. Na verloop van tijd kun je weer wat “nieuw” speelgoed introduceren en bepaald speelgoed weer opbergen. Zo blijft het speelgoed interessant en voorkom je keuzestress bij je kind. Ook is het een goed idee om af en toe iets nieuws te kopen. Houd bijvoorbeeld voor de allerkleinsten duplo aanbiedingen of andere speelgoed kortingsacties in de gaten, dit is ook nog eens fijn voor je portemonnee.

Creëer een stimulerende omgeving

Allereerst zorg je voor een omgeving die voldoende prikkelt en inspireert. Denk bijvoorbeeld aan leuke tekenspullen, knutselpullen maar leg ook creatieve boeken neer met inspirerende voorbeelden, zodat kinderen hieruit inspiratie kunnen halen. Als je kind helemaal dol is op lego, overweeg dan ook een Lego boek aan te schaffen. Deze boeken bevatten vaak veel voorbeelden van wat je allemaal kunt bouwen met de gekleurde steentjes en dit zorgt vaak voor urenlang speelplezier.

Beperk schermtijd

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je kind voor de televisie te parkeren, draagt dit niet bij aan een actieve houding en het kan zeker de creativiteit van je kind beperken. Het is daarom verstandig om je kind niet meteen ’s ochtends voor de televisie te zetten. Beperk het televisiekijken bijvoorbeeld tot het einde van de dag. Op deze manier begint je kind de dag actiever en wordt er meer ruimte gecreëerd voor spel en creativiteit. Want na het hangen voor de televisie of een iPad kost het vaak veel meer moeite om je kind weer aan het spelen te krijgen.

Geef je kinderen de ruimte om te spelen

Als ouder ben je wellicht snel geneigd om alles te doen om rommel te voorkomen. Echter, dit kan ervoor zorgen dat je kind niet de ruimte krijgt om helemaal op te gaan in een spel. Ook al is het soms lastig om je nette huis te zien veranderen in een speelkamer, het biedt je kind de vrijheid om volledig te spelen. Je zult merken dat er actiever en creatiever wordt gespeeld. Na het spelen kun je natuurlijk gezamenlijk het speelgoed weer opruimen. Binnen enkele minuten is het huis weer netjes, maar je kind heeft heerlijk kunnen spelen

Zorg voor open ended speelgoed

Bied ook open ended speelgoed aan. Dit is vaak speelgoed dat er heel simpel uitziet en waar je als volwassene misschien al gauw denkt, wat moet je hiermee? Daarentegen weten kinderen door hun fantasie en creativiteit hier juist heel leuk mee te spelen en kunnen ze er iedere keer iets nieuws mee bedenken. Open ended speelgoed is vaak jarenlang een groot succes en zeker de investering waard.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

1

Tuinonderhoud makkelijk maken: zo doe je het!

Elke tuin heeft onderhoud nodig. De ene tuin wat minder dan de andere, want het is natuurlijk logisch dat wanneer...
blauw2-1-1536x1024-1

Geef je huis een mini make-over met een vloerkleed

Je huis inrichten, beetje schuiven met de meubels. Dan eens een nieuwe kussen kopen, een nieuw vaasje en toch je...
DSC07649

Kapitein Onderbroek in zijn 11e boekavontuur

Welk kind kent hem niet? Kapitein Onderbroek! Zo ook Damon natuurlijk want de serie kijkt hij graag op netflix. En...