De dagen voor Kerst: Samen creatief met raamstiften

12 december 2021

December is de maand van de raamtekeningen. Ik ben er gek op en kan me helemaal laten inspireren door prachtige plaatjes op Instagram of Pinterest. Dan wil ik meteen zelf aan de slag. Ik koop dan ook elk jaar rond deze tijd een set raamstiften in verschillende kleuren. Ik probeer verschillende merken uit, maar als je ze niet laat uitdrogen (wat kinderen nou eenmaal wel in zich hebben) zijn ze allemaal heel fijn. Bodhi krijgt het linkerraam van de tuindeuren en Ravi het rechter. Ik probeer me niet te veel met hun te bemoeien en neem zelf het raam aan de voorkant van ons huis.

Creatief met raamstiften

De kinderen beginnen meteen en hebben binnen no-time het hele raam vol. Met sterren, auto’s, huizen, poppetjes en kerstbomen. Zelf neem ik even de tijd om te bedenken wat ik wil gaan tekenen. Maar voor ik het weet hebben de jongens hun raam al voorzien van werkelijk prachtige (natuurlijk!) tekeningen en verplaatsen ze zich richting MIJN raam….. Nu ben ik echt heel vrijgevig, maar van MIJN raam moet je afblijven 😉

Kliederen op de ramen

Dus ik geef ze een lapje en een wisser, zodat ze weer opnieuw kunnen beginnen. Voor ik het weet druipen er oranje/groene/blauwe waterdruppels langs de witte kozijnen naar beneden…. Help! Raamstiften, creatief met raamstiftenVoor ik zelf ook maar één streep op mijn raam heb gezet ben ik alweer druk bezig met mijn kleine creatieve smeerkezen. Maar je krijgt er heel veel voor terug! En dat klopt. Ik maak de ramen schoon en droog en laat ze nogmaals een kunstwerk maken op de ramen. Waar ik vervolgens de komende weken van mag genieten.

Kerst in huis

Op Pinterest staan zulke gave voorbeelden. Ik liet me inspireren door verschillende huisjes en tekende met Sinterklaas een paar gezellige grachtenpandjes op het raam. Toen de goedheiligman vertrokken was tekende ik er sterren, een kerstboom voor de deurtjes en wat lampjes voor de ramen bij.

Tip: Koop meerdere raamstiften

Raamstiften kunnen, zoals ik al zei, snel uitdrogen. Ze vallen bij ons vaak in de convectorput onder de tuindeurenen als dat niet gebeurd liggen ze gerust een paar uur doploos op een tafeltje. Adem in, adem uit! Daarnaast wordende punten van de stiften ingeduwd door het harde drukken. En ik denk ik dat mijn jongens wel 7 km aan lijnentrekken en weeruitwissen, dus ze raken sneller op dan je denkt. Ook kunnen de stiften er niet goed tegen als je begint te kleuren wanneer de ramen nog drijfnat zijn! Dus na de kerst zijn bij ons de stiften vaak wel op….

Samen creatief zijn is superleuk

Het is zo belangrijk dat je je kinderen de ruimte geeft om ze te laten ontdekken. Maar soms ook zo moeilijk, denk: rode, paarse en blauw druppels op witte kozijnen… Dit loslaten zorgt soms voor vlekken, druppels en viezigheid, maar ook voor heel veel lol en gezelligheid. En voor hele mooie creaties natuurlijk. Al zitten er een paar gele streepjes op de vensterbank of ligt er een plas blauw water op de grond en isde emmer met schoonmaakspullen omver getrokken, omdat ze de wisser wilden pakken.

Als je creatief wilt zijn met kinderen: Loslaten en genieten, opruimen komt later wel! Heel veel kleurplezier!

Ben jij ook creatief met raamstiften? Laat in een reactie hieronder weten wat jij hiermee maakt.

LEES OOK:

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

typisch jongensgedrag

10 x écht typisch jongensgedrag

Ik ben jongensmoeder van de zesjarige Ravi en de driejarige Bodhi. Dit betekent dus dat ik redelijk bekend ben met...
minecraft bordspel, minecraft spel, ravensburger, jongens spellen, cadeau jongen 10 jaar, spel jongen 10 jaar, spel jongen 11 jaar, spel jongen 12 jaar, spelletjes review boyslabel, minecraft review

Stop met gamen; speel het Minecraft bordspel met het hele gezin!

Dit Minecraft bordspel is een uitkomst voor ieder ouder waarvan het kind (of kinderen) verslaafd is aan online Minecraft spelen....
robot smartwatch, smartwatch voor kinderen, little tikes horloge, kinderhorloge

Hippe robot smartwatch voor kinderen

Wat geef je een kind dat alles al heeft? Hmm, goede vraag. Sef heeft speelgoed genoeg. Sinds kort kan hij...