Pesten, hoe bescherm je je kind?

28 september 2021

Cyberpesten: Uit recent onderzoek van Norton by Symantec (NASDAQ: SYMC) blijkt dat meer dan zeven op de tien Nederlandse ouders (73 procent) zich zorgen maakt over de veiligheid van hun kinderen op het internet. Meer dan de helft is bezorgd dat hun kinderen mogelijk worden gepest of geïntimideerd of worden meegelokt door een vreemde. 

Verontrustend: kinderen slapen slecht >>

Online pesten ofwel cyberpesten

Volgens het Norton Cyber Security Insights Report, een enquête onder bijna 21.000 consumenten wereldwijd, denkt bijna de helft (48 procent) van de ouders dat hun kinderen tegenwoordig eerder online worden gepest dan op het schoolplein. Ook geeft driekwart van de ouders aan dat kinderen nu veel meer worden blootgesteld aan online gevaren dan vijf jaar geleden.

Naast cyberpesten maken ouders zich voornamelijk zorgen dat hun kinderen mogelijk:

  • Schadelijke program  ma’s of apps downloaden (43 procent)
  • Te veel persoonlijke informatie aan vreemden geven (38 procent)
  • Iets plaatsen wat in de toekomst van negatieve invloed kan zijn op banen of een studie (33 procent)
  • Online iets zeggen of doen wat het hele gezin kwetsbaar maakt (25 procent)

Bezorgheid ouders

Ondanks deze bezorgdheid laat een kwart van de ouders hun kind al op vroege leeftijd het internet gebruiken. Zelfs voordat een kind zes jaar is. En hoewel de meerderheid preventieve maatregelen neemt om hun kinderen online te beschermen, doet iets meer dan 1 op de 10 (11 procent) niets. Onder maatregelen vallen: het beperken van toegang tot bepaalde websites en apps (43 procent) of het uitsluitend toestaan van internettoegang onder ouderlijk toezicht (40 procent).

“Ouders spelen een belangrijke rol in het voorlichten van hun kinderen over de grenzen van acceptabel en veilig internetgebruik. Een open gesprek over online ervaringen is de eerste stap in het beschermen van kinderen“Het internet is een waardevolle bron voor de ontwikkeling van kinderen en onze kinderen kennen geen wereld zonder internet. Voorkomen dat kinderen online gaan is niet per se de oplossing. We moedigen ouders dan ook aan huisregels op te stellen over internetgebruik op basis van de leeftijd van de kinderen en met hen te praten over hun online ervaringen.”

Hoe bescherm je je kind tegen Cyberpesten?

Praten over online etiquette, veilige internetgewoonten, online ervaringen en cyberpesten hoeft niet moeilijk te zijn. In het kader van de Safer Internet Day wil Norton ouders helpen om tekenen van cyber pesten te herkennen en hen aan te moedigen om met hun kinderen te praten en ‘netiquette’ op te stellen.

Duidelijke tekenen van cyberpesten zijn onder andere:

  • Nerveus gedrag bij het ontvangen van een bericht of e-mail
  • Het niet meer gebruiken of te veel gebruiken van hun apparaten
  • Excuses maken om niet naar school te hoeven, steeds slechtere cijfers of veranderd gedrag
  • Verdedigen of geheimhouden van online activiteiten of het verwijderen van sociale media-accounts
  • Zich terugtrekken van familie en vrienden
  • Fysieke symptomen zoals slecht slapen, buikpijn, hoofdpijn en aankomen of afvallen
  • Boos, gefrustreerd of verdrietig zijn, vooral na het gebruik van internet of na het controleren van zijn/haar apparaten 

Tips voor ouders om veilig online gedrag van kinderen te bevorderen:

  1. Stel online etiquette op samen met de kinderen. Deze richtlijnen omvatten onder andere hoelang ze online mogen, welke websites veilig zijn of welke taal gepast is bij het chatten.
  2. Stel huisregels op voor kinderen voor online communicatie, downloaden, websites die veilig zijn en cyberpesten. Een daling in negatieve online ervaringen hangt nauw samen met huishoudens waarin een open dialoog wordt gehouden met kinderen over online veiligheid.
  3. Leer jonge kinderen dat ze sterke en unieke wachtwoorden moeten gebruiken voor al hun accounts. En dat ze wachtwoorden nooit mogen delen, ook niet met hun vrienden.
  4. Bespreek de risico’s van het plaatsen en delen van persoonlijke informatie, video’s en foto’s, vooral op sociale media. Ouders moeten ervoor zorgen dat hun kinderen niets plaatsen dat hun veiligheid in gevaar brengt. Of waar ze spijt van kunnen krijgen wanneer ze ouder zijn.
  5. Kinderen kopiëren vaak het gedrag van hun ouders. Dus ouders worden aangemoedigd om het goede voorbeeld te geven en hun kinderen te leren veilig online te surfen.
  6. Moedig kinderen aan na te denken voordat ze klikken; herinner uw kinderen eraan om niet op links te klikken die hen naar gevaarlijke en ongepaste sites kunnen doorsturen.
  7. Gebruik een sterke en vertrouwde beveiligingssoftware-oplossing, zoals Norton Security, voor alle apparaten in het huishouden – van tablets tot smartphones, laptops en desktops.
  8. En het allerbelangrijkste, moedig open en voortdurende gesprekken aan over het gebruik van internet en ervaringen en blijf deze voeren met uw kinderen.

Wilt u meer te weten over de tekenen van cyberpesten en tips voor het aangaan van een open gesprek tussen ouder en kind, bezoek dan de site van Norton.com.

 

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

cadeaus

Leuke cadeaus voor een jarige moeder!

Het bedenken van een cadeau voor je moeder kan best lastig zijn. Je wilt haar iets geven waar ze echt...
auto's

Dit zijn populaire auto’s als tweede auto

Een tweede auto is voor veel gezinnen en huishoudens tegenwoordig geen luxe meer, maar een praktische noodzaak. Of je nu...
met je zoon

Quality time met je zoon: de 5 leukste activiteiten

Heb je een dag vrij? Dan is er niets leukers dan deze samen met je zoon door te brengen. Hij...