Mijn lieve depressieve puberzoon…

7 februari 2022

Dat Joris de wereld anders ziet dan de meesten, dat wisten wij al. Dat zijn brein bijzonder, puur en mooi is, wisten wij ook. Dat hij in de puberteit meer risico zou lopen op depressieve gedachtes, daar waren we voor gewaarschuwd. Dat ik het niet zou zien of aanvoelen, dat had ik als moeder niet verwacht, en daar ben ik flink van geschrokken….

Depressieve puber

Tijdens de eerste lockdown en sluiting van school, had Joris het juist prima naar zijn zin. Thuisonderwijs beviel hem wel, rustig de lessen kunnen volgen, geen herrie om hem heen, wat op school wel continue het geval is, en relaxed in zijn kamer huiswerk maken al dan niet met behulp van zijn ouders. Zijn cijfers gingen zelfs omhoog! Dus bij de tweede lockdown hadden wij geen problemen verwacht, hij gaf zelfs aan in het begin dat hij blij was weer wat meer rust te hebben. Maar zijn cijfers gingen wel naar beneden, dus werd gamen verbannen tot na het avondeten, daarna gingen de cijfers weer omhoog. Alles liep weer op rolletjes dachten wij….

depressieve puber, depressie pubers, depressieve pubers, pubers eenzaam, zelfmoord gedachten puber

De hele dag op zijn kamer is toch gewoon pubergedrag…

Joris komt binnen nadat hij vanaf zijn vader naar mij gefietst heeft. De komende week is hij weer onder mijn vleugels. Ik zit in een Zoom overleg dus zwaai even naar hem en ga verder met mijn vergadering. Joris loopt met zijn boeken naar zijn slaapkamer, komt nog een keer naar beneden om wat te drinken en snacken te halen en verdwijnt weer naar zijn kamer.

Sinds hij aan het puberen is, is hij vaker in zijn slaapkamer te vinden dan in de woonkamer, maar dit leek mij gewoon pubergedrag….

Even samen wandelen en praten

Rond 15:30 sluit ik mijn laptop af en vraag of hij mee een stuk gaat wandelen, hij gaat gretig op mijn voorstel in, wat mij verbaasde, meestal vind hij dat maar niks, maar ik was blij met zijn gezelschap.

Hij voelt zich eenzaam

Tijdens de wandeling raken we aan de praat en hij verteld mij dat hij steeds vaker depressieve/negatieve gedachtes heeft. Hij voelt zich eenzaam, mist school en zijn vrienden en voelt zich vaak somber en verdrietig. Ik gaf aan blij te zijn dat hij dit in vertrouwen tegen mij durfde te zeggen, en spoorde hem aan dit ook bij zijn mentor op school te melden.

Op school hebben ze een zorg coördinator weet ik, en die kan hem zeker helpen. Joris is hier huiverig voor, hij zou de volgende dag met de hele klas een online mentorgesprek hebben, en na afloop daarvan zou hij het kunnen melden, maar hij liet het toch liever buiten school. Mijn aanbod om ook bij het mentorgesprek aan te sluiten, nam hij niet aan. We hebben die middag na de wandeling samen op de bank een film gekeken en ik drukte hem op het hart vooral te praten over zijn gevoelens, praten helpt, weet ik.

Nu komt het goed, dacht ik …

De volgende morgen komt Joris na zijn online onderwijs naar beneden en vertelt dat hij het toch tegen zijn mentor heeft gezegd. Ook de mentor was trots op hem dat hij deze stap gezet had, zo ook ik. Hij mag nu twee dagen in de week toch naar school komen om in een kleine groep van leerlingen online onderwijs te volgen. Nu komt het goed, dacht ik opgelucht.

Hij denkt regelmatig aan zelfmoord

Maar zo snel als ik de opluchting voelde, zo hard verdween hij ook nadat hij mij zei ook regelmatig aan zelfmoord te denken. Hij voelt zich vaak een mislukkeling en heeft het idee dat wij (zijn ouders) beter af zouden zijn zonder hem in ons leven. Geloof me, wanneer je kind dit tegen je zegt, gaan alle alarm bellen af, wil je hem het liefste dicht tegen je boezem aan drukken en niet meer loslaten. Maar dat moet je volgens mij juist niet doen, je moet je eigen emoties onder controle zien te houden en rustig het gesprek met je kind aan gaan. Vragen waarom hij dat denkt, vragen of hij wil blijven praten met ons en of hij nog andere hulp wil.

Hij mist oma

Joris was opgelucht na ons gesprek en hij ging naar zijn slaapkamer om nog wat huiswerk te doen.

Dat weekend hebben we lekker met z’n tweetjes zoveel mogelijk leuke dingen gedaan, koekjes bakken, wandelen, superhelden films gekeken met popcorn en op Joris zijn verzoek zijn we op zondag naar het graf van mijn moeder, zijn oma Jetje, op 140 km afstand gereden. Hij mist haar rustige/positieve energie en had gehoopt die daar weer te vinden. Volgens hem was dat inderdaad het geval.

Gesprek met de huisarts

Die maandag heb ik telefonisch gesproken met de zorg coördinator van school en samen hebben wij besloten ook de huisarts er bij te betrekken.

Tijdens het gesprek met de huisarts, waar wij die middag gelukkig al terecht konden, bleek dat Joris zelf al veel over zijn emoties na had gedacht. Hij gaf aan te willen leren hoe hij zijn emoties op een gezonde manier kan uitten zonder deze standaard op te potten. Hij omschreef een glazen pot, waar steeds snoepjes vol negatieve gedachtes/gevoelens in gaan, en die pot stond nu op springen, want er kwam alleen maar bij en er ging nooit iets uit. Leuke herinneringen wegen niet op tegen de negatieve gedachtes of ervaringen. Leuke dingen zijn snel vergeten, maar de negatieve ervaringen blijven wel opgeslagen. In die pot van hem is alleen plek voor verdriet, woede en haat. Ook had hij op darkweb naar manieren van zelfmoord gezocht, maar hij had nog niet een specifieke vorm gekozen.

Die woensdag hadden we een gesprek met de praktijkondersteuner van de huisarts. Een man met een enorm rustgevende aura om zich heen, hij deed Joris denken aan zijn oma. En inderdaad hij had dezelfde vibe. Hij wist Joris te helpen om zijn gedachtes iets te ordenen, gaf ons een aantal adviezen mee en over twee weken hebben we weer een gesprek. Na een aantal gesprekken gaan wij samen met de huisarts kijken welke hulp voor Joris het beste is. Wel werd aangegeven dat het even kon gaan duren, want de GGZ hebben het erg druk….

Veel verborgen leed onder de jeugd!

Ik vertel dit verhaal niet om medelijden te krijgen of lief bedoelde steun betuigingen. Ik vertel dit verhaal omdat er volgens mij op dit moment onder onze jeugd enorm veel verborgen leed is. Het is niet voor niets dat een mentor, zorg coördinator, schoolleiding, huisarts en praktijkondersteuner direct actie ondernemen. Het is niet voor niets dat er op voortgezet onderwijs een paar uitzonderingen zijn gemaakt, voor leerlingen om toch naar school te komen. Onze jeugd vereenzaamt, wordt somber en loopt met hun ziel onder hun arm. En pubers delen niet zomaar hun emoties, zij denken vaak al alles zelf te moeten en kunnen doen.

Advies aan ouders met pubers

Mijn advies aan ouders met pubers; praat met ze, vraag oprecht en met interesse hoe het met ze gaat. Ik deed dat toen Joris nog op de basisschool zat regelmatig, maar nu hij ouder werd en meer afstand nam, heb ik dat gelaten. Vanaf nu niet meer, dat hij afstand neemt, hoeft zeker niet te betekenen dat ik daarin mee moet gaan. Wees extra lief en begripvol voor je puber, zeker nu met die lockdown. Wij als ouders missen onze vrijheden, maar zij missen nu een belangrijke stap in hun weg naar volwassenheid en het is nog maar de vraag of ze die ooit nog in gaan halen…

Denk je aan zelfmoord? Praat erover. Bel 0800-0113 of chat via 113.nl. 24/7 open, anoniem en vertrouwelijk.

Heb jij ook een depressieve puber thuis? Of vind je het moeilijk om met hem te praten? Een puber heeft aandacht nodig. Blijf luisteren, praten en overleggen en laat zien dat je interesse hebt in je kind. Pubers willen graag dat je ze serieus neemt. Lees deze tips maar eens.

LEES OOK:

depressieve puber, depressieve pubers, eenzaam, eenzaamheid pubers, gevolgen corona pubers

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

Ontwerp-zonder-titel-2

Dit is waarom je als student een goedkope zorgverzekering wil

Als student is het belangrijk om een goede zorgverzekering te hebben, maar niet altijd staat je budget dat toe. Een...
winactie oçhill winnen win actie

10 Tips voor een betere nachtrust voor je kind

Goed slapen hangt bij kinderen af van diverse factoren. Regelmaat, een rustige slaapomgeving en gezonde gewoonten overdag zijn de dingen...
social media socialmedia

Jonge jongens en social media

Sociale media zijn de afgelopen jaren exponentieel in populariteit toegenomen. Waar voorheen enkel volwassen gebruikmaakten van social-mediaplatformen, heeft er de...