Door deze 7 TIPS gaat je kind lezen wel leuk vinden!

11 april 2021

Zodra mijn zoon een boek ziet begint hij al te zuchten. “Nee hoor, dat boek niet, die is veel te dik en er staan geen plaatje in”. De afgelopen jaren heb ik hem echt moeten motiveren om te gaan lezen. Lezen is goed voor zijn ontwikkeling, woordenschat en leesbegrip. Als je veel leest, verloopt de communicatie tussen je hersencellen sneller, waardoor je makkelijker informatie begrijpt én kunt verwerken. Met deze tips gaat je kind lezen weer leuk vinden!

Boeken lezen niet leuk?

Als je ergens goed in bent, is het al snel leuk. Maar wat als jouw zoon leesproblemen of dyslexie heeft en/of nauwelijks te motiveren is om te lezen?  Juist dan is het stimuleren en motiveren heel belangrijk. Daag je kind uit tot een potje racelezen of maak samen een leesbingo. Steek er wat tijd en energie in en wedden dat hij straks vraagt om een nieuw boek?!

Met deze tips wordt lezen weer leuk!

TIP 1: Complimenten geven werkt

Zodra een kind ervaart dat hij ergens ‘goed’ in is en succes behaald; wordt het ook leuker. Er zitten vast wel foutjes in de tekst maar wacht altijd even met het verbeteren van je kind. De kans is groot dat je kind zelf aan het einde van de zin zelf ontdekt dat er een foutje zat. En je hoeft echt niet ieder foutje altijd te verbeteren. Geef liever een compliment over het stuk dat wel goed ging. 

TIP 2: Samen lezen

Samen lezen hoeft niet altijd voorlezen te betekenen. Lees echt samen. Dus: jij leest een bladzijde uit het boek en dan je kind een bladzijde. Lees op verschillende tonaties en met leuke stemmetjes, dat maakt het lezen extra leuk. Gedeelde smart is halve smart en zo pak even een momentje samen. Wedden dat jullie samen op zoek naar naar een nieuw boek wanneer deze uit is?!

TIP 3: Let goed op het juiste leesniveau en het juiste onderwerp

Heel belangrijk is het dat je kind leest op zijn niveau. Een goede vuistregel is deze: als je kind meer dan één leesfout maakt in tien woorden, is het leesniveau waarschijnlijk te moeilijk.

Neem een een kijkje op een website van een kinderboekenschrijver. Hier staan meestal hele leuke en grappige dingen die je kind vast leuk zal vinden. Of kijk eens bij informatieve boeken over bijvoorbeeld de ruimte, dinosaurussen of de aarde. Of kies een boek met leuke feiten zoals het Guinness World record boek.

TIP 4: Lezen hoeft niet altijd een boek te zijn

Lezen hoeft echt niet altijd een boek te zijn. Voor Allerlei dingen in je directe omgeving kunnen een speelse leesoefening zijn waarmee je voorkomt dat het lezen thuis een schoolse beleving wordt voor je kind. Lees samen een recept, stukje in de krant of laat je kind een stripboek lezen.  Onze tip: Lees dit maandblad. Wedden dat je kind deze van voor naar achteren helemaal leest!?

TIP 5: Leesbingo

De ultieme tip die altijd werkt: Maak samen een leesbingo kaart. Op Pinterest vind je diverse voorbeelden en vul deze kaart met jullie uitdagingen, zoals bijvoorbeeld: lezen met een ijsje in de hand of lezen in de dierentuin. En dan ook wat gekke items ertussen, zoals: lezen op je hoofd of lezen op de trampoline. Als de bingo vol is kun je je kind ergens mee belonen.

TIP 6: Racelezen

Daag je kind uit voor een potje racelezen. Racelezen is een spelletje waarbij je zo snel mogelijk woordjes van een werkblad afleest. Dit helpt om sneller te leren lezen en spellingsregels te automatiseren. Doe dit een aantal dagen achter elkaar en houdt de score bij. Wedden dat het iedere dag een stukje sneller gaat!

TIP 7: Belonen

Dat belonen helpt hoeven wij je vast niet te vertellen. Maar een eigen beloningskaart om het lezen te stimuleren. Hierop staan bijvoorbeeld 10 cirkels en iedere keer mag er een sticker geplakt worden na 1 kwartiertje lezen.  Als alle 10 de cirkels een sticker hebben gekregen mag je kind een klein cadeautje uitkiezen. Of nog leuker: 10 kaarten vol dan mag hij een abonnement op een maandblad naar keuze. Dat wordt lekker veel lezen.

Het leren lezen is voor het ene kind een grotere uitdaging dan voor een ander kind. Het maakt niet uit hoe snel ze een boek uit hebben. Wat vooral belangrijk is, is dat ze het leuk gaan vinden! Ze hebben hierdoor minder moeite met lezen en pakken sneller een Donald Duck, of leuk kinderboek!

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

knots de grootste omweg van de oertijd, kinderboek knots, knots deel 2

Knots deel 2: De grootste omweg van de oertijd

Het kinderboek Knots was al een groot succes en nu is deel 2 ook gelanceerd: Knots De grootste omweg van...
top 10 boeken voor tieners, boeken voor tieners, kinderboeken 10-12 jaar, jongensboeken

Top 10 leukste boeken voor tieners (volgens Boris)

Tieners en boeken lezen is niet de meest geziene combinatie, helaas. Want juist voor tieners is een goed boek een...
KNOTS, Tijs van Marle, kinderboek, billy bones

Dit boek is echt een pareltje, of kan ik beter zeggen, een gedroogde mammoetdrol?

Heb jij Superjuffie al gezien? En Mees Kees ken je vast ook wel? Dummie de Mummie? De schrijver van deze...